Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2009-67

ZK-05-2009-67.doc
Číslo materiálu67
Číslo jednacíZK-05-2009-67
NázevŽádost obce Sklené o převod nemovitého majetku
Zpracoval P. Kolář
Předkládá L. Joukl
Počet příloh
Popis problémuJedná se o žádost obce o převod nemovitého majetku pro potřeby obce.
Prostřednictvím e-mailové pošty a následně i dopisem ze dne 29. 7. 2009 se na krajský úřad obrátil starosta obce Sklené se žádostí o převedení bývalé školní budovy do vlastnictví obce. V žádosti (viz. materiál ZK-05-2009-67 př.1) starosta m.j. uvádí okolnosti převodu budovy z vlastnictví obce na stát, potřebu budovy pro zajištění chodu obce a zmiňuje právní nárok na budovu.
Tuto nemovitost získal kraj Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb. dle Rozhodnutí o přechodu nemovitostí do vlastnictví krajů MŠMT č.j. 24319/2001 ze dne 25. 9. 2001. Jedná se o budovu č.p. 40, ubytovací zařízení, postavenou na pozemku par. č. st. 73 v k. ú. Sklené u Žďáru nad Sázavou. Budova je vedena na LV 116 pro uvedené k.ú., vlastník kraj Vysočina, správa Dům dětí a mládeže Žďár nad Sázavou, Dolní 3. Budova je součástí turistické základny provozované DDM. Jsou v ní ubytovací kapacity, stravovací zařízení, sociální zařízení a společenské prostory. Základna obsahuje dále 10 čtyřlůžkových chatek a sportoviště.
V souvislosti s připravovaným převodem příspěvkových organizací DDM do zřizovatelské působnosti měst, je plánováno převést i veškerý majetek ve správě těchto příspěvkových organizací do majetku nového zřizovatele. I v případě DDM Žďár nad Sázavou se předpokládá převod majetku do vlastnictví města Žďár nad Sázavou.
Obec Sklené již v roce 1991 žádala tehdejší Školský úřad Žďár nad Sázavou o navrácení budovy. Žádosti nebylo vyhověno a následovala žaloba k soudu. Konečné rozhodnutí v soudním sporu bylo vydáno v roce 1999 se závěrem, že obec Sklené nikdy nebyla vlastníkem budovy. Celá historie budovy, jejího využití a postupného budování turistické základny ve Skleném je obsahem materiálu ZK-05-2009-67 př.2.
Návrh řešení OM navrhuje s ohledem na výše uvedené žádosti obce nevyhovět. Budova bývalé základní školy ve Skleném je využívána pro činnost DDM Žďár nad Sázavou a má velký význam pro další fungování DDM a zajišťování volnočasových aktivit dětí a mládeže. Do budovy a celé turistické základny byly vloženy poměrně značné finanční prostředky státu a kraje. Převod do vlastnictví obce by zřejmě způsobil problémy v činnosti DDM a vážným způsobem porušil princip převodu majetku užívaného organizacemi DDM do vlastnictví měst při převodu do jejich zřizovatelské působnosti.
StanoviskaRada kraje usnesením 1199/26/2009/RK doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout nevyhovět žádosti obce Sklené o převedení budovy č.p. 40, ubytovací zařízení postavené na pozemku par. č. st. 73 v k. ú. Sklené u Žďáru nad Sázavou do vlastnictví obce.
OŠMS i DDM Žďár nad Sázavou nesouhlasí s převodem budovy bývalé základní školy v obci Sklené do vlastnictví obce Sklené.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
nevyhovět žádosti obce Sklené o převedení budovy č.p. 40, ubytovací zařízení, postavené na pozemku par. č. st. 73 v k. ú. Sklené u Žďáru nad Sázavou do vlastnictví obce;
ukládá
Krajskému úřadu kraje Vysočina informovat starostu obce Sklené o rozhodnutí zastupitelstva kraje.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 30. 9. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz