Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2009-06

ZK-05-2009-06.doc  ZK-05-2009-06pr1.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíZK-05-2009-06
NázevZpráva o spolupráci kraje Vysočina se zahraničními partnery v roce 2008 s přesahem do 1. pol. roku 2009
Zpracoval L. Seidl, K. Holíková, M. Tomšů, K. Nedvědová
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuDle Organizačního řádu předkládá oddělení vnějších vztahů odboru sekretariátu hejtmana v rámci samostatné působnosti Zastupitelstvu kraje Vysočina pravidelnou roční zprávu o spolupráci kraje Vysočina se zahraničními partnery za období předcházejícího roku (dále jen zpráva o zahraniční spolupráci). První zprávu o zahraniční spolupráci vzalo na vědomí Zastupitelstvo kraje Vysočina usnesením č. 0143/03/2008/ZK.
Návrh řešení Zpráva o zahraniční spolupráci zahrnuje partnerské regiony (země Dolní Rakousko, region Champagne-Ardenne, Nitranský samosprávný kraj, autonomní region Friuli Venezia Giulia, Zakarpatská oblast Ukrajiny) a další důležité partnery v zahraničí a tvoří materiál
ZK-05-2009-06, př. 1.
Odbor sekretariátu hejtmana navrhuje zastupitelstvu kraje vzít na vědomí Zprávu o zahraniční spolupráci kraje Vysočina v roce 2008 s přesahem do 1. pol. roku 2009.
StanoviskaOdbor informatiky (OI)
OI, tak jako v předcházejících letech, se i v roce 2008 podílel na mezinárodní spolupráci kraje Vysočina zejména formou přípravy a realizace projektů financovaných ze Strukturálních fondů EU. Konkrétně se jednalo o realizaci 4 projektů a přípravu 5 projektových žádostí. Kromě těchto aktivit odbor aktivně vystupoval v mezinárodní asociace eris@, zejména pak formou propagace strategických projektů v zahraničí či pro nalezení stanoviska zahraničních odborníků pro řešení problémů (notifikace broadbandového opatření v ROP NUTS2 Jihovýchod, definice modelu otevřené ICT infrastruktury apod.). Odbor aktivně využívá služeb agentury EPMA pro speciální projektové aktivity a kanceláře kraje v Bruselu při řešení specifických problémů ve vztahu o orgánům EU (notifikace, vyúčtování projektů). Nejaktivnější komunikace probíhá s těmito regiony: Sardinie, Friuli Venezia Giulia (oba Itálie), Galicie, Extremadura (Španělsko), Nitransky a Trnavsky samosprávný kraj (Slovensko), Slezsko (Polsko), Severní Egejsko (Řecko), Tartu (Estonsko), Wales (Velká Británie).
Odbor regionálního rozvoje (ORR)
ORR spolupracuje se všemi partnerskými regiony kraje Vysočina a aktivně vyhledává příležitosti ke spolupráci především na společných projektech (v uvedeném období ORR připravilo s našimi partnerskými regiony 3 projekty, u jednoho je kraj Vysočina lead partnerem, u dalších dvou partnerem, jeden z těchto projektů již získal finanční podporu ve výši přes 600 tis. EUR). Další projekty jsou aktivně připravovány. Dále se ORR snaží rozvíjet spolupráci ve všech směrech, např. uspořádáním podnikatelských misí do partnerských regionů, apod.
Odbor školství mládeže a sportu
OŠMS se na rozvoji mezinárodních aktivit v kraji Vysočina podílí jednak při přímé spolupráci se zahraničními partnery na různých projektech a aktivitách a nepřímá podpora je realizována formou finanční spoluúčasti a poradenství školám neziskovým organizacím. Otevřenost kraje pro mezinárodní spolupráci velmi vítáme a pro oblast vzdělávání v ní spatřujeme významný přínos.
Odbor kultury a památkové péče
Na úseku kultury dochází ke spolupráci se zahraničními partnery zejména prostřednictvím příspěvkových organizací. Jedná se o výměnné odborné stáže nebo výměny výstav či sbírkových předmětů a o spolupráci jednotlivých odborných pracovníků při zpracování odborných tématických celků a tvorbě publikací. Tyto činnosti jsou realizovány ve vztahu k zahraničí převážně mimo partnerské regiony kraje Vysočina.
Rada kraje Vysočina
Rada kraje usnesením 1229/26/2009/RK doporučuje zastupitelstvu kraje vzít na vědomí Zprávu o spolupráci kraje Vysočina se zahraničními partnery v roce 2008 s přesahem do 1. pol. roku 2009 dle materiálu RK-26-2009-12, př. 1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
Zprávu o spolupráci kraje Vysočina se zahraničními partnery v roce 2008 s přesahem do 1. pol. roku 2009 dle materiálu ZK-05-2009-06, př. 1.
Odpovědnost OSH
Termín 30. 9. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz