Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2009-73

ZK-04-2009-73.doc  ZK-04-2009-73pr1.pdf  ZK-04-2009-73pr2.pdf
Číslo materiálu73
Číslo jednacíZK-04-2009-73
NázevInformace o probíhajícím řízení před Nejvyšším správním soudem
Zpracoval D. Marek
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuNavrhovatelé a) městys Stonařov, b) obec Dlouhá Brtnice, c) obec Otín (dále jen navrhovatelé ) zastoupeni advokátem Mgr. Luďkem Šikolou, AK se sídlem Dvořákova 13, Brno, podali dne 5. 6. 2009 Nejvyššímu správnímu soudu Návrh na zrušení části opatření obecné povahy - Zásad územního rozvoje kraje Vysočina (dále jen odpůrce ), schváleného usnesením Zastupitelstva kraje Vysočina č. 0290/05/008/ZK ze dne 16. 9. 2008. Námitky uvedené v návrhu směřují proti té části opatření obecné povahy, která brání obcím vymezovat plochy pro umísťování větrných elektráren. Navrhovatelé tvrdí, že byli opatřením obecné povahy zkráceni na svém právu na samosprávu a na svém právu vlastnickém. Napadené části opatření obecné povahy považují za nezákonné a nepřiměřené, a že kraj při jeho vydání nepostupoval v mezích své působnosti a pravomoci. Celý text návrhu tvoří přílohu tohoto materiálu.
Návrh řešení Odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu, Odbor územního plánování a stavebního řádu a Odbor životního prostředí navrhují, aby za odpůrce v řízení před Nejvyšším správním soudem jednal pracovník krajského úřadu Mgr. David Marek. Dále navrhují, aby odpůrce nesouhlasil s projednáním návrhu bez nařízení jednání a požaduje, aby bylo ve věci nařízeno jednání. V řízení bude odpůrce trvat na zákonnosti opatření obecné povahy a bude navrhovat zamítnutí podaného návrhu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
* Informaci o probíhajícím řízení před Nejvyšším správním soudem o návrhu na zrušení části opatření obecné povahy;
* Návrh dalšího postupu odpůrce spočívající ve snaze dosáhnout zamítnutí návrhu na zrušení části opatření obecné povahy.
Odpovědnost OSŘKŽÚ
Termín 16. 6. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz