Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2009-41

ZK-04-2009-41.doc
Číslo materiálu41
Číslo jednacíZK-04-2009-41
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření v rámci kapitoly Nemovitý majetek
Zpracoval P. Kolář
Předkládá L. Joukl
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na provedení rozpočtového opatření k zajištění finančního krytí staveb připravovaných k zahájení v letošním roce.
V souvislosti se záměrem urychlení přípravy a realizace některých staveb a potřebou rychlého zajištění rozšíření sítě výjezdových stanovišť Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, zlepšení podmínek pro činnost Dětského centra Jihlava a Dětského domova Jemnice rady kraje přijala několik usnesení:
Usnesením 0230/07/2009/RK rada kraje zařadila akci Dětské centrum Jihlava - přístavba rehabilitačního pavilonu do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 Investice v sociálních věcech a ve zdravotnictví a rozpočtovým opatřením zajistila finanční krytí projektové přípravy této stavby ve výši 1000 tis. Kč. Jedná se přístavbu ke stávající budově ve vlastnictví kraje.
Usnesením 0400/10/2009/RK rada kraje zařadila akce ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Přibyslav a ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Velká Bíteš do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 Investice v sociálních věcech a ve zdravotnictví a rozpočtovým opatřením zajistila finanční krytí projektové přípravy těchto staveb ve výši 800 tis. Kč. V případě Přibyslavi se jedná o rekonstrukci a přístavbu k budově ve vlastnictví města, v případě Velké Bíteše se jedná o novostavbu na pozemku, který město daruje kraji.
Usnesením 0612/15/2009/RK rada kraje zařadila akci ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Jemnice do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 Investice v sociálních věcech a ve zdravotnictví a rozpočtovým opatřením zajistila finanční krytí projektové přípravy této stavby ve výši 500 tis. Kč. Jedná se o novostavbu na pozemku, který daruje město kraji.
V příloze M1 rozpočtu kraje Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství je zařazena akce Dětský domov Jemnice - rekonstrukce chodníků, schodiště a hřiště, přičemž předpoklad při sestavování a schvalování rozpočtu spočíval v zajištění projektové přípravy v roce 2009 a realizace byla plánována na rok 2010. Odboru majetkovému byl zadán úkol urychlit přípravu akce tak, aby bylo možné hřiště realizovat v letošním roce.
Na všech výše uvedených akcích probíhá intenzivní projektová a inženýrská příprava s termíny dokončení v průběhu měsíce června a je předpoklad připravenosti k zahájení staveb v letních měsících letošního roku. Pro možnost zahájení realizace staveb je nutné provést rozpočtová opatření k zajištění finančního krytí.
V současné době je dle rozpracované projekční přípravy možné předpokládat investiční náklady na realizaci staveb v této výši a čase (bez nákladů na projekční přípravu, které jsou kryty rozpočtem):
v Kč
Název stavby
Předpokládané investiční
náklady realizace
Z toho 2009
Z toho 2010
Dětské centrum Jihlava - přístavba rehabilitačního pavilonu
21 000 000
13 000 000
8 000 000
ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Přibyslav
6 000 000
4 000 000
2 000 000
ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Velká Bíteš
10 000 000
7 000 000
3 000 000
ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Jemnice
10 000 000
7 000 000
3 000 000
Dětský domov Jemnice - rekonstrukce chodníků, schodiště a hřiště ( I. etapa - hřiště)
2 500 000
2 500 000
-
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje schválit rozpočtové opatření k zajištění finančního krytí zahájení výše uvedených staveb. Zdrojově je možné krýt celé rozpočtové opatření přesunem finančních prostředků v rámci stávající výše kapitoly Nemovitý majetek. OM prověřil v rámci kapitoly možné přesuny a navrhuje:
Využít část rozpočtovaných prostředků na položce Investice v sociálních věcech, a to ve výši 16,5 mil. Kč. Snížení položky neohrozí rozestavěné či v letošním roce zahajované stavby. Na akci ÚSP Zboží - rekonstrukce , jejíž dokončení je rozpočtem kryto, kraj dostane státní dotaci - ISPROFIN, v současné době již byla uvolněna ze strany MPSV částka 10 mil. Kč a další tranže ve výši 4 mil. Kč bude následovat. U akce Nemocnice Havlíčkův Brod - rekonstrukce pavilonu A pro sociální účely , která končí v prosinci roku 2009, budou závěrečné faktury splatné v roce 2010, na akci Domov pro seniory Ždírec - rekonstrukce budou v letošním roce jen nepodstatné výdaje. U akce Domov pro seniory Velké Meziříčí - novostavba se předpokládá financování ze státní dotace - ISPROFIN.
Využít část rozpočtovaných prostředků na položce Investice ve školství, a to ve výši 5 mil. Kč. U akce Gymnázium Chotěboř - přístavba tělocvičny s učebnami , která bude na přelomu let 2009 a 2010 rozestavěna, je možné snížit finanční krytí s ohledem na splatnost faktur za práce prováděné v závěru roku 2009.
Využít část rozpočtovaných prostředků na položce Investice v kultuře, a to ve výši 4 mil. Kč. U akce Muzeum Vysočiny Třebíč - vybudování zpřístupněných depozitářů , která bude na přelomu let 2009 a 2010 rozestavěna, je možné snížit finanční krytí s ohledem na splatnost faktur za práce prováděné v závěru roku 2009.
Využít část rozpočtovaných prostředků na položce Činnost regionální správy, a to ve výši 8 mil. Kč. Tato položka kryje letošní výdaje spojené s přípravou dalšího využití areálu bývalých Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě (provedené demoliční práce v areálu a projekční práce) a opravu hydroizolací na objektu krajského úřadu Žižkova 16 v Jihlavě. Snížení položky neohrozí plánované výdaje.
StanoviskaRada kraje usnesením 0816/19/2009/RK doporučila zastupitelstvu kraje schválit rozpočtové opatření k zajištění finančního krytí zahájení realizace staveb Dětské centrum Jihlava - přístavba rehabilitačního pavilonu , ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Přibyslav , ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Velká Bíteš , ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Jemnice a Dětský domov Jemnice - rekonstrukce chodníků, schodiště a hřiště v rámci kapitoly Nemovitý majetek spočívající ve zvýšení položek:
- Investice ze zdravotnictví ( příloha M4) o částku 31 mil. Kč;
- Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství (příloha M1) o částku 2,5 mil. Kč;
při současném snížení položek:
- Investice v sociálních věcech (příloha M4) o částku 16,5 mil. Kč;
- Investice ve školství (příloha M5) o částku 5 mil. Kč;
- Investice v kultuře (příloha M6)o částku 4 mil. Kč;
- Činnost regionální správy (§ 6172) o částku 8 mil. Kč.
Odbor ekonomický nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření v rámci kapitoly Nemovitý majetek.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
rozpočtové opatření k zajištění finančního krytí zahájení realizace staveb Dětské centrum Jihlava - přístavba rehabilitačního pavilonu , ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Přibyslav , ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Velká Bíteš , ZZS kraje Vysočina - výjezdové stanoviště Jemnice a Dětský domov Jemnice - rekonstrukce chodníků, schodiště a hřiště v rámci kapitoly Nemovitý majetek spočívající ve zvýšení položek:
- Investice ze zdravotnictví ( příloha M4) o částku 31 mil. Kč;
- Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství (příloha M1) o částku 2,5 mil. Kč;
při současném snížení položek:
- Investice v sociálních věcech (příloha M4) o částku 16,5 mil. Kč;
- Investice ve školství (příloha M5) o částku 5 mil. Kč;
- Investice v kultuře (příloha M6) o částku 4 mil. Kč;
- Činnost regionální správy (§ 6172) o částku 8 mil. Kč.
Odpovědnost odbor majetkový,odbor ekonomický
Termín 30. 6. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz