Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2009-64

ZK-02-2009-64.doc  ZK-02-2009-64pr1.doc  ZK-02-2009-64pr2.doc
Číslo materiálu64
Číslo jednacíZK-02-2009-64
NázevProjekt Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých
Zpracoval M. Pech, K. Ubr
Předkládá M. Kružíková
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší podporu mezinárodního projektu Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých zaměřeného na posílení přeshraničních vztahů na česko-rakouském pomezí prostřednictvím výuky německého jazyka v mateřských školách na české straně a českého jazyka v mateřských školách na rakouské straně. Nositelem projektu je Úřad dolnorakouské zemské vlády, oddělení pro mateřské školy a na partnerství v projektu se připravuje Vysočina Education.
Kraj Vysočina byl osloven ze strany oddělení pro mateřské školy Úřadu dolnorakouské zemské vlády se žádostí o podporu tříletého projektu zaměřeného na reciproční výuku jazyka v mateřských školách v příhraničních oblastech České republiky a Rakouska (materiál ZK-02-2009-64, př. 1). Cílem projektu je mimo jiné přispět ke vzájemnému poznávání a odbourávání předsudků. Projekt je připravován pro program INTERREG III, z jehož prostředků by bylo možné financovat 85% uznatelných nákladů, 5 % přispěje stát a 10% je spolufinancování z prostředků partnerů.
Současně s krajem Vysočina byly osloveny i Jihomoravský kraj a Jihočeský kraj. Z organizačních důvodů je v projektu navrženo, aby partnery na české straně byla pedagogická centra zřizovaná kraji (u nás Vysočina Education).
Vysočina Education na základě předběžné konzultace oslovilo mateřské školy. Dle aktuálních informací projevilo zájem 8 mateřských škol (Jihlava 4x, Moravské Budějovice, Domamil, Police, Jemnice), výuky německého jazyka by se zúčastnilo cca 80 dětí. Pro tento počet mateřských škol připravilo Vysočina Education dle informací nositele projektu rozpočet (výše 187 150 EUR, tedy cca 5 250 tis. Kč). 10% spolufinancování činí 524 tis. Kč, kromě toho musí partner projektu zajistit předfinancování projektu na 8 měsíců, tedy částku cca 1 200 tis. Kč (prostředky na předfinancování jsou potřebné na průběžné financování aktivit, protože vynaložené prostředky se z prostředků programu vyplácí zpětně po vyúčtování pětiměsíčního období; na předfinancování lze použít prostředky na spolufinancování).
Vzhledem k tomu, že Vysočina Education nedisponuje příslušnými zdroji, žádá o vyjádření zřizovatele. Prostředky na spolufinancování hodlá získat prostřednictvím programu kraje na spolufinancování evropských projektů, o zapůjčení prostředků na předfinancování zamýšlí požádat kraj jako svého zřizovatele. Podrobnější informace o projektu na území kraje a o rozpočtu jsou v materiálech ZK-02-2009-64, př. 2.
Uzávěrka předložení projektové žádosti je 27. února 2009. V pondělí 23. února proběhlo v Brně setkání nositele projektu s partnery.
Návrh řešení Zastupitelstvu kraje je předložena informace o projektu Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých . Vzhledem k významu projektu pro rozvoj regionální komunikace mezi občany na česko-rakouském pomezí navrhuje OŠMS souhlasit se zapojením příspěvkové organizace kraje Vysočina Education do projektu v roli partnera. Vzhledem ke zřizovatelské kompetenci obcí k mateřským školám současně OŠMS navrhuje, aby kraj v období před schválením projektu jednal o finanční podpoře realizace projektu z rozpočtů obcí, jejichž mateřské školy budou do projektu zapojeny.
StanoviskaRada kraje:
Rada kraje usnesením 0316/08/2009/RK
doporučila zastupitelstvu kraje
* vzít na vědomí informaci o projektu Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých dle materiálu RK-08-2009-62;
* schválit záměr:
* poskytnout příspěvkové organizaci Vysočina Education v roce 2009 účelovou neinvestiční dotaci z Fondu strategických rezerv na spolufinancování projektu maximálně do výše 500 tis. Kč, pokud bude schválen projekt Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých ;
* poskytnout příspěvkové organizaci Vysočina Education v roce 2009 bezúročnou půjčku z Fondu strategických rezerv za účelem předfinancování projektu ve výši maximálně 1 200 tis. Kč, pokud bude schválen projekt Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých a
uložila radní pro oblast školství, Marii Kružíkové, zajistit ve spolupráci s Vysočina Education a OŠMS jednání s obcemi o finanční spoluúčasti na realizaci projektu Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých .

Ekonomický odbor:
V případě schválení projektu Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých bude třeba v zastupitelstvu kraje schválit samostatným materiálem převod potřebných finančních prostředků z Fondu strategických rezerv do rozpočtu kraje na spolufinancování a předfinancování projektu dle předkládaného záměru.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informaci o projektu Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých dle materiálu ZK-02-2009-64;
schvaluje
* záměr poskytnout příspěvkové organizaci Vysočina Education v roce 2009 účelovou neinvestiční dotaci z Fondu strategických rezerv na spolufinancování projektu maximálně do výše 500 tis. Kč, pokud bude schválen projekt Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých ;
* záměr poskytnout příspěvkové organizaci Vysočina Education v roce 2009 bezúročnou půjčku z Fondu strategických rezerv za účelem předfinancování projektu ve výši maximálně 1 200 tis. Kč, pokud bude schválen projekt Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých .
Odpovědnost M. Kružíková, OŠMS, ředitel Vysočina Education
Termín 15. 4. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz