Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2009-63

ZK-02-2009-63.doc  ZK-02-2009-63pr1.doc
Číslo materiálu63
Číslo jednacíZK-02-2009-63
NázevUčebny mechatroniky ve středních školách
Zpracoval M. Pech, K. Ubr
Předkládá M. Kružíková
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší pokračování dvouletého projektu Učebny mechatroniky na podporu modernizace vybavení technických středních škol s cílem zlepšit podmínky pro vzdělávání obsluhy pro automatizované výrobní linky firem. Ve školách vznikají specializované učebny mechatroniky zaměřené na praktický výcvik žáků.
Jedním z problémů, které provází vzdělávání ve strojírenských a elektrotechnických oborech, je zastaralé technické vybavení středních škol. Na tuto skutečnost upozorňují nejen samy školy, ale také firmy, které zaměstnávají jejich absolventy. Nevyhovující v moderním vybavení se také negativně projevují ve vzdělávání dospělých. Ačkoli je v kraji vysoký potenciál pracovníků, kteří mají technické vzdělání ať na maturitní nebo praktické úrovni, nedostatečné a územně málo dostupné technické vybavení způsobuje pouze pomalé zvyšování kvalifikace či rekvalifikaci. Při realizaci projektů Adaptabilní školy zjišťoval OŠMS rovněž potřebu škol v oblasti technického vybavení pomůckami, které přesahuje běžné možnosti škol. Technicky zaměřené školy uváděly mimo jiné potřebu v oblasti zabezpečení výuky obsluhy moderních výrobních linek. Tento nedostatek lze kvalifikovat jako společný a má plošný charakter. Zájem strojírenských firem o odborníky, kteří jsou schopni zajišťovat servis automatizovaných linek nebo pro ně vytvářet a upravovat řídící programy prostřednictvím speciálního software, narůstá. Vzhledem k tomu, že plnohodnotné zabezpečení strojového vybavení na úrovni nejmodernější výrobní techniky používané ve firmách ani jeho trvalá obnova, by byla finančně velmi nákladná, soustředil se OŠMS ve spolupráci se školami na zajištění specializovaných učeben mechatroniky, s tím, že zapracování na konkrétních strojích, případně i část praxe žáků během studia, budou zajištěny samotnými firmami. Z tohoto důvodu byl v roce 2008 ve spolupráci se středními školami zahájen dvouletý projekt. Podrobnější popis technického řešení, nákladů, umístění a financování učeben mechatroniky je popsán v příloze ZK-02-2009-63, př. 1.
Projekt je nejdříve realizován ve školách, které mohou perspektivně plnit funkci regionálních technicky zaměřených center (Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou). Vzhledem k nákladnosti (odhad cca 4 - 5 mil. Kč na střední školy v jednom městě) byla realizace rozdělena do dvou let po 7,9 mil. Kč. Na podzim roku 2008 proběhla výběrová řízení ve středních školách v Jihlavě a Třebíči a nyní školy instalují vybavení. Pro rok 2009 jsou v rozpočtu v kapitole Školství, mládeže a sportu tomuto účelu rovněž vyčleněny prostředky ve výši 7,9 mil. Kč na výběrová řízení ve středních školách v Pelhřimově a ve Žďáře nad Sázavou.
Realizace projektu Učebny mechatroniky navazuje na dvouletý projekt Výuková CNC pracoviště (2005 - 2006) a na projekty Adaptabilní školy (2005 - 2007) a je v souladu s opatřením 2.1.2 Programu rozvoje kraje Vysočina a v souladu se úkolem B2 Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje výchovně vzdělávací soustavy kraje Vysočina (úkol B2).
Na základě předběžných jednání mají školy připravené dílčí projekty a připravují se na výběrová řízení.
Návrh řešení OŠMS předkládá informaci o průběhu a o dalším postupu projektu zřizování a vybavování učeben mechatroniky (projekt Učebny mechatroniky) v materiálu ZK-02-2009-63, př. 1. Po ukončené výběrových řízení na jednotlivých školách bude orgánům kraje předložen návrh na provedení rozpočtového opatření, který zabezpečí konkrétním školám úpravu prostředků na provoz, resp. investiční dotace.
StanoviskaRada kraje usnesením 0315/08/2009/RK
doporučila zastupitelstvu kraje
* vzít na vědomí informaci o průběhu realizace projektu Učebny mechatroniky dle materiálu RK-08-2009-61, př. 1;
* souhlasit s dalším postupem realizace projektu Učebny mechatroniky dle materiálu
RK-08-2009-61, př. 1;
uložila OŠMS předložit orgánům kraje návrhy na provedení rozpočtových opatření po realizaci výběrových řízení dle materiálu RK-08-2009-61, př. 1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
informaci o průběhu realizace projektu Učebny mechatroniky dle materiálu
ZK-02-2009-63, př. 1;
souhlasí
s dalším postupem realizace projektu Učebny mechatroniky dle materiálu
ZK-02-2009-63, př. 1.
Odpovědnost OŠMS
Termín 31. 10. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz