Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2009-46

ZK-02-2009-46.doc  ZK-02-2009-46pr1.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíZK-02-2009-46
NázevRegionální Centrum Excelence ARCchip Telč - specializovaný útvar Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky - smlouva o partnerství
Zpracoval I. Fryšová
Předkládá M. Hyský
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál o uzavření Smlouvy o partnerství mezi krajem Vysočina, Ústavem teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd ČR, v.v.i. (dále jen ÚTAM AVČR ) a městem Telč za účelem zajištění přípravy a realizace projektu Regionální Centrum Excelence ARCchip Telč - specializovaný útvar Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky v Telči (dále jen projekt ).
Rada kraje Vysočina (dále jen rada kraje ) usnesením RK-5-2009-25 pověřila Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina jednáním s ÚTAM AV ČR a městem Telč o bližších podmínkách partnerství a vzájemné spolupráce, příp. vypracováním návrhu smlouvy o partnerství a vzájemné spolupráci za účelem zajištění realizace projektu Regionální Centrum Excelence ARCchip Telč - specializovaný útvar Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky v Telči a jeho předložením orgánům kraje.
ÚTAM AV ČR připravuje projekt Regionální Centrum Excelence ARCchip Telč - specializovaný útvar Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky do Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (dále jen VaVpI ), prioritní osy 2 v celkové výši finančních prostředků přibližně 150 mil. Kč. Předpokládaný termín podání projektu je duben 2009.

Cílem projektu je:
- navázat na dosavadní projekty, jejichž nositelem byl ÚTAM AVČR v 5. a 6. rámcovém programu Evropského Společenství pro výzkum, technologický rozvoj a demonstrace v oblasti zachování a využití kulturního a přírodního dědictví pro inovace v neprůmyslových i průmyslových odvětvích a posílení bezpečného udržitelného rozvoje v Evropě
- vybudovat specializované experimentální centrum, jehož součástí bude:
o klimatický tunel s unikátním systémem měření klimatických vlivů na památky a technické materiály
o laboratoře na testování nových materiálů a technologií
o mobilní diagnostická laboratoř
o mezinárodní informační systém s databází analytických dat o historických materiálech, konstrukcích, prostředích a o bezpečných hrozbách
- vybudovaní centra, které bude součástí sítě evropské výzkumné infrastruktury.

Centrum bude, v případě realizace projektu, vybudováno v rámci rozšíření základny vysokých škol v Telči, bude umístěno v řadě třípodlažní zástavby v areálu tzv. bývalé hospodyňské školy při silnici II/112 u výjezdu z města směrem na Horní Cerkev.
Výzkumné zaměření projektu bude ovlivněno požadavky partnerů z aplikační sféry a jeho výsledky budou jednak přímo předávány partnerům projektu, jednak nabízeny partnerům české i evropské stavební platformy, kde jsou žadatelé koordinátory úseků nebo pracovních skupin v oblasti kulturních dědictví.
Návrh řešení ORR navrhuje uzavření partnerské smlouvy s ÚTAM AVČR a městem Telč za účelem zajištění přípravy a realizace projektu Regionální Centrum Excelence ARCchip Telč - specializovaný útvar Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky v Telči dle materiálu ZK-02-2009-46, př. 1. 0. 0.
Dle § 24 odst. 4 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, musí být smlouva o spolupráci mezi krajem a obcí schválena zastupitelstvem, jinak je neplatná.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
uzavřít Smlouvu o partnerství u projektu Regionální Centrum Excelence ARCchip Telč - specializovaný útvar Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky v Telči mezi krajem Vysočina, Ústavem teoretické a aplikované mechaniky AV České republiky, v.v.i., a městem Telč, dle materiálu ZK-02-2009-46, př. 1.- *
Odpovědnost ORR
Termín 31. 5. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz