Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2009-44

ZK-02-2009-44.doc  ZK-02-2009-44pr1.xls  ZK-02-2009-44pr1upr1.xls  ZK-02-2009-44pr2.doc  ZK-02-2009-44pr2upr1.doc
Číslo materiálu44
Číslo jednacíZK-02-2009-44
NázevProjekt - SPINEUROPE - Science and technology Parks for Innovation in central EUROPE
Zpracoval I. Fryšová
Předkládá M. Hyský
Počet příloh
Popis problémuJedná se o schválení účasti kraje Vysočina jako lead partnera projektu SPINEUROPE - Science and technology Parks for Innovation in central EUROPE (dále jen SPINEUROPE ) v rámci Operačního programu Nadnárodní spolupráce pro oblast Střední Evropa - INTERREG IVB, Priorita 1 - Facilitating innovation.
Cílem projektu je identifikovat a sdílet dobrou praxi v oblasti rozvoje vědeckotechnologických parků a inovačních inkubátorů za účelem maximalizace ekonomického a sociálního potenciálu v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Zvláštní pozornost bude soustředěna na výměnu dobré praxe ve vztahu ke zvyšování komercionalizace výstupů výzkumu, vývoje, inovací, řízení technologických parků a používaných nástrojů. Tato problematika bude řešena v rámci specifických podtémat projektu, např.:
a) Inovační strategie regionů,
b) založení a řízení vědeckotechnologického parku
- zvolení vhodného modelu vědeckotechnologického parku / inovačního inkubátoru
- efektivní organizační struktura (definování pracovních pozic, klíčových kompetencí)
- zaměření a specializace technologických parků / inovačních inkubátorů
- vzdělávání managementu technologického parku / inovačního inkubátoru apod.,
c) balíčky služeb vědeckotechnologického parku / inovačního inkubátoru
- hodnocení inovace,
- patentový a licenční fond, ochrana duševního vlastnictví,
- transfer technologií,
- zakládání a rozvoj nových inovačních firem,
- řízení a evaluace inovací apod.,
d) marketing a informační strategie,
e) rozvoj spolupráce v oblasti výzkumu, vývoje a inovací ve specifikovaných sektorech apod.
f) krátkodobé výměnné stáže.

Předpokládaný termín podání projektu je nejpozději do 18. 3. 2009, začátek realizace projektu je plánován na říjen 2009. Délka projektu je plánována na 36 měsíců. Celkový rozpočet projektu bude činit přibližně 1.800.000,- €, z této částky bude připadat na kraj Vysočina přibližně 450.000,- €, spolufinancování krajem je ve výši 67.500,- €, tj. 15 %. V současné době se rozpočet mezi partnery upřesňuje a konečný rozpočet bude znám do jednání zastupitelstva kraje, které se bude konat 10. 3. 2009. Prohlášení o spolufinancování projektu v anglickém jazyce je uvedeno v materiálu ZK-02-2009-44, př.1, český překlad je uveden v materiálu ZK-02-2009-44, př.2.
Partnery projektu jsou:
- AREA Science Park (Itálie),
- Technology Park Ljubljana (Slovinsko),
- Trnavský samosprávný kraj (Slovensko),
- Slaskie (Polsko),
- DEAK Cooperation Research (Maďarsko),
- Vienna Promotion Agency for Economy and Innovation (Rakousko)
- Zakarpatská oblast Ukrajiny jako pozorovatel projektu (účast tohoto partnera v projektu je v jednání mezi ostatními partnery a zapojení tohoto partnera do projektu bude upřesněno na jednání zastupitelstva kraje dne 10. 3. 2009).
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen ORR ) navrhuje přípravu projektu, kde bude kraj Vysočina zapojen jako lead partner projektu, ve kterém budou jako projektoví partneři dále zapojeni: AREA Science Park (Itálie), Technology Park Ljubljana (Slovinsko), Trnavský samosprávný kraj (Slovensko), Slaskie (Polsko), DEAK Cooperation Research (Maďarsko), Vienna Promotion Agency for Economy and Innovation (Rakousko) a Zakarpatská oblast Ukrajiny jako pozorovatel projektu.
Dle ustanovení § 35 odst. 1 písm. h) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je zastupitelstvu kraje vyhrazeno rozhodovat o spolupráci kraje s jinými kraji a o mezinárodní spolupráci.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení. V případě schválení účasti kraje Vysočina jako partnera v uvedeném projektu bude samostatným materiálem řešen převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv na zvláštní účet, prostřednictvím kterého bude probíhat financování projektu.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
účast kraje Vysočina jako lead partnera v projektu SPINEUROPE - Science and technology Parks for Innovation in central EUROPE v rámci Operačního programu Nadnárodní spolupráce pro oblast Střední Evropa - INTERREG IVB, Priorita 1 - Facilitating innovation a
prohlašuje
skutečnosti uvedené v materiálu ZK-02-2009-44, př. 1.
Odpovědnost ORR
Termín 31. 3. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz