Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2009-50

ZK-01-2009-50.doc  ZK-01-2009-50pr1.doc  ZK-01-2009-50pr2.doc  ZK-01-2009-50pr3.doc  ZK-01-2009-50pr4.doc
Číslo materiálu50
Číslo jednacíZK-01-2009-50
NázevProjekt Vzdělávání energetiků na Vysočině
Zpracoval M. Pech
Předkládá M. Kružíková
Počet příloh
Popis problémuMateriál stručně popisuje stávající stav a navrhuje další postup orgánů kraje při zapojení kraje do realizace a spolufinancování projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině.
V březnu roku 2008 se Zastupitelstvo kraje Vysočina (ZKV) vyjádřilo usnesením č. 0064/02/2008/ZK k budoucnosti rozvoje jaderné energetiky na Vysočině a uložilo hejtmanovi kraje Vysočina jednat o obsahu usnesení s představiteli ČEZ a. s.
Jedním z konkrétních výsledků těchto jednání byla i ústní dohoda o vzájemné spolupráci při vzniku centra vzdělávání energetiků na Vysočině. Smyslem tohoto společného záměru je pomoci zvýšit motivaci mladých lidí ke studiu technických (energetických) oborů a připravit odborníky pro generační obměnu v JE Dukovany, ke které bude docházet v nejbližších letech. Touto problematikou se rovněž zabývala konference Omlazení JE Dukovany organizovaná Občanskou bezpečnostní komisí při JE Dukovany. Zabezpečení výchovy mladých odborníků a specialistů je jedním ze základních předpokladů jak pro zajištění bezpečnosti provozu elektrárny, tak pro její zachování a modernizaci.
Na základě dalších následných jednání mezi zástupci ČEZ, a. s., kraje Vysočina a SPŠ Třebíč a dalších osob a subjektů byl rozpracován záměr vzniku moderně vybaveného střediska zaměřeného na vzdělávání středoškolských odborníků pro odvětví energetiky v novém maturitním oboru. Pro umístění takového střediska byla vybrána Střední průmyslová škola Třebíč (dále jen SPŠT ), která má odpovídající oborovou strukturu, prostory včetně ubytovacích kapacit a dlouhodobě spolupracuje s JE Dukovany.
Odborná skupina složená ze zástupců kraje Vysočina, ČEZ, a. s., SPŠT, vysokých škol a města Třebíče zpracovala první návrh projektové dokumentace pětiletého projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině (dále jen Projektový záměr verze 1.0) a připravila propagační kampaň pro podzim roku 2008 vytvářející předpoklady pro zahájení výuky v novém oboru již od 1. 9. 2009.
Zapojení kraje do projektu a záměr podpory jeho financování schválilo zastupitelstvo kraje dne 16. září 2008 usnesením 0394/05/2008/ZK (znění usnesení a Projektový záměr projednaný v ZK jako materiál ZK-05-2008-105, př. 1 - dnes označovaný jako verze 1.0 - jsou v materiálu ZK-01-2009-50, př. 1). Následně docházelo při práci na Projektovém záměru verze 1.0 k dalším dílčím úpravám záměru s tím, že aktuální verze návrhu projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině - Projektový záměr verze 2.1. - je dnes předkládán radě kraje k seznámení a projednání (viz materiál ZK-01-2009-50, př. 2). Navržené dílčí úpravy Projektového záměru spočívají především v rozdělení projektu do dvou etap, což umožní zahájení projektu s vynaložením menších nákladů. Předpokládaný termín ukončení první etapy je 30. 9. 2011.
Projektový záměr verze 2.1. se také stal součástí komplexního projektu na obnovu JE Dukovany včetně zajištění kvalitních pracovníků a jako takový by měl být ČEZ, a. s. podpořen včetně uvolnění finančních prostředků pro spolufinancování nákladů na uskutečnění první etapy.
Vzhledem k průběžnému upřesňování aktivit projektu lze předpokládat, že bude postupně docházet k dalším menším úpravám projektové dokumentace, které však nebudou mít vliv na vlastní obsah a smysl projektu (zajištění špičkového vzdělávání energetiků na Vysočině s finanční podporou ČEZ, a. s.).
Zastupitelstvo kraje Vysočina vyčlenilo 17.12. 2008 schválením krajského rozpočtu částku 10 milionů korun na podporu zavedení oboru Energetika
Návrh řešení Upravená projektová dokumentace - Projektový záměr verze 2.1. je předložena k projednání orgánům kraje. Stejná projektová dokumentace je v průběhu ledna rovněž projednávána v orgánech ČEZu, a. s. (je součástí komplexního projektu na prodloužení doby používání JE Dukovany). Doporučujeme Projektový záměr verze 2.1. projednat a následně doporučit ZKV vzít jej na vědomí.
V Projektovém záměru verze 2.1. se navrhuje spolufinancování z prostředků kraje Vysočina a ČEZ, a. s. stejným dílem a uzavření trojstranné smlouvy mezi krajem Vysočina, ČEZ, a. s. a Střední průmyslovou školou Třebíč o spolupráci při realizaci projektu. Proto doporučujeme pověřit radní pro oblast školství Marii Kružíkovou a ředitele krajského úřadu Zdeňka Kadlece zajištěním přípravy návrhu této trojstranné smlouvy k projednání v radě kraje. Návrh smlouvy by měl obsahovat i upřesnění a konkretizaci společného financování jednotlivých částí projektu a organizační zajištění jejich realizace.
Protože doposud není uzavřena žádná písemná dohoda mezi krajem Vysočina a ČEZ, a. s. a protože dne 25. 3. 2008 bylo schváleno usnesení č. 0064/02/2008/ZK (39 pro návrh; 0 proti návrhu; 1 se zdržel hlasování; znění usnesení viz materiál ZK-01-2009-50, př. 3), považujeme za vhodné, aby hejtman kraje Vysočina a následně další představitelé a orgány kraje pokračovali v jednání s představiteli ČEZ, a. s. o možnosti vzniku společného prohlášení (memoranda, smlouvy, apod.) o dlouhodobé spolupráci v duchu usnesení 0064/02/2008/ZK. Proto doporučujeme pověřit hejtmana Jiřího Běhounka dalším jednáním s představiteli ČEZ, a. s. v duchu 0064/02/2008/ZK a dopisu ze dne 27. 3. 2008 generálnímu řediteli ČEZ, a. s. Martinu Romanovi (viz. materiál ZK-01-2009-50, př. 4). Považujeme rovněž za vhodné připravit návrh společného prohlášení (memoranda, smlouvy apod.) Zajištěním sestavení konceptu prohlášení doporučujeme pověřit ředitele krajského úřadu.
Doporučujeme tedy jednat nejen o uzavření trojstranné smlouvy o spolupráci při vzniku Centra vzdělávání pro energetiky v rámci realizace projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině, ale jednat a přemýšlet také o dalších možných společných projektech Vysočiny a ČEZ, a. s.
StanoviskaOdbor regionální rozvoje vyjadřuje podporu projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině. Projekt koresponduje s prioritní oblastí Územní energetické koncepce kraje Vysočina Rozvoj jaderné energetiky v kraji Vysočina . Záměr je dále v souladu s Programem rozvoje kraje (Opatření 2.1.2: Rozvoj systému regionálního vzdělávání, implementace vhodných vzdělávacích programů škol a jejich koordinace s potřebami trhu práce).

Rada kraje na svém jednání dne 13. ledna usnesením č. 0057/02/2009/RK
uložila
radní kraje pro oblast školství Marii Kružíkové a řediteli krajského úřadu Zdeňkovi Kadlecovi zajistit přípravu návrhu trojstranné smlouvy mezi krajem Vysočina, ČEZ, a. s. a SPŠ Třebíč s obsahem dle materiálu RK-02-2009-43;
pověřila
hejtmana kraje Jiřího Běhounka jednáním a koordinací jednání se zástupci ČEZ, a. s. v souladu s přijatým usnesením zastupitelstva kraje č. 0064/02/2008/ZK a materiálem RK-02-2009-43;
doporučila zastupitelstvu kraje
vzít na vědomí
projektovou dokumentaci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině dle materiálu RK-02-2009-43, př. 2;
schválit
poskytnutí prostředků z rozpočtu kraje Vysočina na realizaci první etapy projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině maximálně ve výši 10 mil. Kč, avšak pouze do výše 50% skutečných nákladů první etapy projektu a za podmínky, že se ČEZ, a. s. rovněž zapojí do realizace a financování první etapy projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině.
zmocnit
radu kraje provádět po projednání s projektovými partnery změny v projektové dokumentaci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině (materiál RK-02-2009-43, př. 2) dle aktuálního vývoje, avšak pouze při zachování spolufinancování ze strany ČEZ, a. s. a dodržení finančního rámce schváleného zastupitelstvem kraje pro první etapu.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
projektovou dokumentaci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině dle materiálu ZK-01-2009-50, př. 2;
schvaluje
poskytnutí prostředků z rozpočtu kraje Vysočina na realizaci první etapy projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině maximálně ve výši 10 mil. Kč, avšak pouze do výše 50% skutečných nákladů první etapy projektu a za podmínky, že se ČEZ, a. s. rovněž zapojí do realizace a financování první etapy projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině a
zmocňuje
radu kraje provádět po projednání s projektovými partnery změny v projektové dokumentaci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině (materiál ZK-01-2009-50, př. 2) dle aktuálního vývoje, avšak pouze při zachování spolufinancování ze strany ČEZ, a. s. a dodržení finančního rámce schváleného zastupitelstvem kraje pro první etapu.
Odpovědnost krajský úřad
Termín 30. 9. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz