Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-07-2008-29

ZK-07-2008-29.doc  ZK-07-2008-29pr1.doc  ZK-07-2008-29pr2.doc  ZK-07-2008-29pr3.doc  ZK-07-2008-29pr4.doc  ZK-07-2008-29pr5.doc
Číslo materiálu29
Číslo jednacíZK-07-2008-29
NázevShrnutí a zhodnocení aktivit Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu v roce 2008 a návrh akcí kraje Vysočina v Bruselu v prvním pololetí roku 2009
Zpracoval M. Heřmanová
Předkládá M. Hyský
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál popisující otevření Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu (dále také jen kancelář ), shrnující její aktivity v roce 2008 a navrhující plán předpokládaných akcí a činností během předsednictví ČR v Radě EU, tedy v prvním pololetí roku 2009.

1. Zřízení kanceláře kraje Vysočina v Bruselu, zástupce kraje Vysočina v Bruselu a zahájení činnosti

Kancelář kraje Vysočina v Bruselu byla otevřena dne 9.10.2007, svoji činnost zahájila dne 14. ledna 2008, kdy se zástupkyně kraje Vysočina v Bruselu přemístila do Bruselu.

Kancelář se nachází v 1. patře Českého domu na adrese Rue du Trône 60, 1050 Brusel-Ixelles, Belgie. Bližší informace o kanceláři, jejím umístění, propozicích, nájemním vztahu s Ministerstvem Zahraničních věcí ČR (dále jen MZV ) a dalších souvisejících skutečnostech byly uvedeny v materiálu RK-25-2007-43. V Českém domě dále sídlí mimo jiné kanceláře Jihomoravského, Plzeňského, Pardubického, Ústeckého, Karlovarského, Královéhradeckého a Moravskoslezského kraje. Ostatní kraje mají své kanceláře v Bruselu na jiných adresách.

Pozici zástupce kraje Vysočina v Bruselu zastává Mgr. Markéta Heřmanová, na základě výběrového řízení uskutečněného dne 27.6.2007. Zástupce kraje Vysočina v Bruselu je zaměstnancem Krajského úřadu kraje Vysočina, Odboru regionálního rozvoje.

Náklady související s provozem kanceláře v Bruselu jsou hrazeny z rozpočtové kapitoly Regionální rozvoj. Celkové náklady na provoz kanceláře v roce 2008 činily přibližně 1 800 000 Kč.

2. Systém spolupráce a komunikace kanceláře s krajským úřadem kraje Vysočina

Za účelem přehledu o činnosti kanceláře i usnadnění vzájemné spolupráce je nastaven systém pravidelného informování vedoucích Odboru regionálního rozvoje a Odboru sekretariátu hejtmana, kterým zástupkyně zasílá zprávu o činnosti kanceláře jednou týdně.

Každé tři měsíce pak zástupkyně předkládá Radě kraje Vysočina souhrnnou zprávu o činnosti a osobně se jednání účastní, zároveň je tou dobou k dispozici pro osobní konzultaci konkrétních otázek s pracovníky krajského úřadu i ostatními subjekty z kraje Vysočina.

Zastupitelstvu kraje Vysočina je předkládána souhrnná zpráva o činnosti kanceláře jednou ročně.

3. Nejvýznamnější realizované aktivity kanceláře v roce 2008

Pro kancelář bylo v materiálu RK-1-2008-13 definováno pět základních oblastí aktivit, kterým by se měla dlouhodobě věnovat, a to konkrétně: informace, prezentace, spolupráce, vzdělávání a logistický servis. Níže je uvedeno stručné zhodnocení aktivit kanceláře v uvedených pěti základních oblastech v popisovaném období, konkrétní hlavní aktivity kanceláře v rámci těchto oblastí jsou popsány v materiálu ZK-07-2008, př. 1.

I. Informace

Poli informačních aktivit kancelář věnuje postupně stále více prostoru, především díky připraveným a aktualizovaným webovým stránkám www.vysocina.eu/Brusel mají subjekty i lidé na Vysočině možnost systematického přehledu o základním dění v EU, činnosti kanceláře, i možnostech financování jejich projektů či příležitostech pro partnerství v projektech. Vzhledem ke krátké existenci stránek jsou vybrané informace paralelně zasílány i příslušným odborům krajského úřadu a jejich prostřednictvím konkrétním adresátům. Úkolem pro rok 2009 bude udržet webové stránky co nejvíce aktuální a zajímavé a zejména zajistit využívání dostupných informací jejich adresáty.

II. Prezentace a propagace kraje Vysočina:

Kraj Vysočina a jeho bruselská kancelář se díky mnoha propagačním aktivitám kanceláře dostaly v Bruselu do podvědomí, především pak u řady pracovníků evropských institucí českého původu. Úkolem pro rok 2009 bude větší zaměření propagačních a prezentačních aktivit i na ostatní, tedy zahraniční, významné zaměstnance evropských institucí, s cílem dalšího rozšíření informací o kraji Vysočina a jeho bruselské kanceláři, i za tímto účelem by kancelář i kraj Vysočina měly využít pozornosti soustředěné na Českou republiku během jejího předsednictví v Radě EU.

III. Spolupráce

Rovněž v oblasti spolupráce byla kancelář v roce 2008 velmi aktivní, zejména v oblasti navazování kontaktů, i zde platí, že kontakt proběhl s většinou Čechů pracujících v evropských institucích, pro české regiony a organizace. V roce 2009 se kancelář proto zaměří na získání dalších kontaktů, především na zahraniční významné osobnosti v Bruselu a na rozšíření kontaktů a zejména spolupráce přímo na Vysočině. Dále se kancelář v rámci priority spolupráce věnovala vyhledávání partnerů do projektů či se angažovala v konkrétních oblastech spolupráce se subjekty v kraji Vysočina. Jedním z nejvýznamnějších příkladů spolupráce jsou stáže studentů Vysoké školy polytechnické Jihlava v Kanceláři kraje Vysočina v Bruselu, které jsou financovány evropským programem Erasmus.

IV. Vzdělávání

V roce 2008 byla kancelář, pokud jde o vzdělávání, méně činná než v ostatních prioritních oblastech, nicméně i zde byly realizovány některé aktivity. Práce kanceláře v této oblasti závisí rovněž na poptávce po informacích o vzdělávacích možnostech, která zatím není příliš vysoká. Pro rok 2009 se v rámci Dnů regionů České republiky v Bruselu kancelář podílí na přípravě některých přednášek a seminářů, především na realizaci workshopu cestovního ruchu a lázeňství, a předpokládá přizvání některých zaměstnanců Krajského úřadu k účasti.

V. Logistický servis

Na poli logistického servisu byla kromě práce pro Krajský úřad kraje Vysočina kancelář aktivní dle poptávky konkrétních subjektů, u které lze konstatovat postupný narůst, a lze jej očekávat i v příštím roce v souvislosti s dalším šířením informací o existenci kanceláře.


4. Období předsednictví České republiky v Radě EU

V období od 1. ledna do 30. června 2009 bude Česká republika poprvé v historii předsedat Evropské unii. Na Českou republiku jako takovou bude tedy v rámci Evropské unie, ale i ve světě zaměřena vyšší pozornost institucí, médií i občanů. Této pozornosti by měl využít i kraj Vysočina tím, že se v Bruselu i díky aktivitám své kanceláře ukáže v příznivém světle. I za účelem prezentace kraje během tohoto historického okamžiku se v části Návrh řešení materiálu ZK 07-2008-29 navrhuje zapojení kraje Vysočina do konkrétních aktivit či realizace samostatných akcí v prvním pololetí roku 2009.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina navrhuje realizaci či zapojení kraje Vysočina do následujících akcí a aktivit v prvním pololetí roku 2009:

1. Kulturně-reprezentativní akce

A) samostatné akce kraje Vysočina:

* Ozvěny Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava v Bruselu (21.-23.1.2009)
Akce je připravována ve spolupráci s Městem Jihlava, Českým centrem v Bruselu a Jihlavským sdružením amatérského filmu, o.s. (dále jen JSAF ), pod záštitou poslance Evropského parlamentu Ivo Strejčka - podrobnější koncepce akce, včetně návrhu na financování, je uvedena v materiálu ZK 07-2008, př. 2.

* Večer Gustava Mahlera - Mahlerovské reminiscence v Bruselu (20.5.2009)
Akce je připravována ve spolupráci s Městem Jihlava, Společností Gustava Mahlera - Mahler 2000, ArcoDiva Management, Českým centrem v Bruselu, pod záštitou ministra kultury ČR Václava Jehličky - podrobnější koncepce akce, včetně návrhu na financování, je uvedena v materiálu ZK 07-2008, př. 3.

Obě výše uvedené akce jsou zařazené Úřadem vlády ČR mezi oficiální doprovodné akce předsednictví ČR v Radě EU, jejich program je součástí připravovaného katalogu Culture Czech 2009, který vydává Úřad vlády ČR v nákladu cca 25.000 výtisků v několika světových jazycích, a budou zveřejněny na webových stránkách předsednictví. Navrhovaným akcím Vysočiny se tak dostane celoevropské publicity a propagace.

B) společné akce České republiky v Bruselu či zastoupení českých krajů v Bruselu

* 2. reprezentační ples České republiky v Bruselu (30.1.2009)
Jedná se o oficiální akci k zahájení předsednictví ČR v Radě EU.

* 3. Česká street party (27.6. 2009)
Jedná se o oficiální akci k ukončení předsednictví ČR v Radě EU.

Obě uvedené akce jsou oficiálními doprovodnými akcemi organizovanými Úřadem vlády ČR v rámci předsednictví ČR v Radě EU. Úřadem vlády byl deklarován zájem na zapojení a prezentaci jednotlivých krajů na obou akcích, konkrétní podmínky zatím nebyly oficiálně předloženy. Z tohoto důvodu se navrhuje pouze jednání o zapojení kraje Vysočina do těchto aktivit, případný návrh na účast kraje Vysočina bude Radě kraje předložen samostatným materiálem.

* Umělecká soutěž Dvacítky - generace nové Evropy - Twenties - Generation New Europe - výstava vítězných děl (16.3. - 21.4. 2009)

Mladí umělci generace roku 1989 byli vyzváni, aby připravili díla vyjadřující jejich představy o Evropě a o její cestě od roku 1989 k dnešku a na dalších dvacet let dopředu.
Vítězná díla z jednotlivých krajů budou vystavena v Evropské komisi a Výboru regionů. Jedná se o doprovodnou akci Dnů regionů České republiky v Bruselu 2009 (viz. níže, koncepce je popsána v materiálu ZK-07-2008, př. 4).

2. Odborné akce

Kancelář kraje Vysočina v Bruselu spolupracuje se zastoupeními dalších českých krajů v Bruselu na realizaci následujících odborných konferencí a seminářů:

* Politika soudržnosti 2014+ (12.2.2009)
Smyslem semináře je zdůraznit roli regionů v navrhování, schvalování a provádění politiky soudržnosti.

* Building the bridge: regionální dimenze TEN -T (24.2.2009)
Seminář se zaměří na oblast dopravní infrastruktury, soustavu TEN-T a její napojování na regionální dopravní sítě.

* Cestovní ruch a lázeňství: vytváření silnějšího odvětví (25.3.2009)
Workshop by měl být platformou pro výměnu zkušeností s přijímáním, realizací a financováním politiky podpory podnikání v odvětví cestovního ruchu, zdrojem informací o možnostech finanční podpory tohoto odvětví i příležitostí pro krajské podnikatele v oblasti cestovního ruchu navázat obchodní kontakty se zahraničními partnery.
Kancelář kraje Vysočina v Bruselu koordinuje přípravu tohoto workshopu včetně doprovodného mini-veletrhu cestovního ruchu.

* Perspektivy přeshraniční spolupráce v Evropě (31.3.2009)
Podpora přeshraniční spolupráce hraje významnou roli v rozvoji evropských příhraničních regionů, proto by budoucí podoba kohezní politiky měla klást zvýšený důraz na přeshraniční spolupráci.

* Znalostní regiony a lisabonská strategie (1.4.2009)
Inovační potenciál je jednou ze silných stránek České republiky a kraje jsou díky podpoře Evropských společenství aktivními hráči v sektoru výzkumu a rozvoje.

Výše uvedené připravované odborné konference jsou součástí konceptu Dnů regionů České republiky v Bruselu 2009 (únor - duben 2009) - zapojení kraje Vysočina do této společné akce zastoupení českých krajů v Bruselu vzala Rada kraje Vysočina na vědomí usnesením č. 0456/12/2008/RK, koncepce Dnů regionů ČR je popsána v materiálu ZK 07-2008, př. 4

Celkový chronologický přehled zmíněných navrhovaných akcí i některých dalších plánovaných aktivit je uveden v materiálu ZK 07-2008, př. 5.
StanoviskaOSH
Odbor sekretariátu hejtmana úzce spolupracuje s Kanceláří kraje Vysočina v Bruselu. Vzájemná komunikace, konzultace problémů a podpora činnosti kanceláře probíhá průběžně. OSH je samozřejmě k dispozici pro spolupráci při plnění úkolů kanceláře, zejména těch, které se dotýkají působnosti OSH.

Rada kraje
Rada kraje doporučuje Zastupitelstvu kraje Vysočina svým usnesením č. 1624/35/2008/RK ze dne 1. a 2.12.2008 vzít na vědomí
* shrnutí aktivit Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu v roce 2008 popsané v materiálu ZK-07-2008-29;
* návrh akcí pro první pololetí roku 2009 dle materiálu ZK-07-2008-29, př.5.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
bere na vědomí
* shrnutí aktivit Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu v roce 2008 popsané v materiálu
ZK-07-2008-29;
* návrh akcí pro první pololetí roku 2009 dle materiálu ZK-07-2008-29, př. 5.
Odpovědnost ORR, OSH
Termín 17. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz