Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-06-2008-04

ZK-06-2008-04.doc  ZK-06-2008-04pr1.doc  ZK-06-2008-04pr2.doc  ZK-06-2008-04pr3.doc
Číslo materiálu04
Číslo jednacíZK-06-2008-04
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - dotace městu Světlá nad Sázavou na úhradu nákladů souvisejících s pracovním uplatněním zaměstnanců ze Světlé nad Sázavou
Zpracoval4 Návrh na provedení rozpočtového opatření - dotace městu Světlá nad Sázavou na úhradu nákladů souvisejících s pracovním uplatněním zaměstnanců ze Světlé nad Sázavou pro: jednání zastupitelstva kraje č. 6/2008 dne 14. 11. 2008 zpracovali: A. Krištofová
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší poskytnutí dotace z rozpočtu kraje na částečné finanční krytí výdajů města Světlá nad Sázavou na přechodné zajištění dopravy pracovníků, kteří ztratili pracovní příležitost z důvodu ukončení výroby v podniku Sklo Bohemia, a. s. a následně našli nové zaměstnání v Kutné Hoře (konkrétně v podniku ČKD Kutná Hora, a. s. - dále jen nový zaměstnavatel ).

Ukončením výroby v podniku Sklo Bohemia, a. s. došlo ve Světlé nad Sázavou k hromadné ztrátě pracovních příležitostí (celkem pro cca 1 200 pracovníků). Tuto situaci řeší a její škodlivé následky se pokouší zmírnit také orgány veřejné správy, zejména orgány města Světlá nad Sázavou, úřad práce a orgány kraje Vysočina. Jejich snahou je mimo jiné napomoci v zajišťování náhradních pracovních příležitostí.

Náhradní pracovní příležitosti byly ve větším počtu nalezeny v Kutné Hoře, kam v poslední dekádě listopadu nastoupí nejméně 30 až 40 nových zaměstnanců, několik desítek dalších potenciálních pracovníků je nyní v jednání (lze předpokládat, že práci u nového zaměstnavatele nalezne více než 50 bývalých zaměstnanců sklárny). Tato situace si vyžaduje provedení změn v systému základní dopravní obslužnosti (dále jen ZDO ). Dopravce připravuje zřízení nové linky veřejné linkové dopravy. Zřízení nové linky Světlá nad Sázavou - Kutná Hora je dostatečně odůvodněno, odpovídá rovněž podstatě a pravidlům ZDO a i úhrada její předpokládané prokazatelné ztráty je v možnostech kraje Vysočina. Takovou linku však není prakticky možné z legislativních důvodů uvést do provozu dříve, než od začátku ledna 2009. Důvodem jsou podmínky a postupy licenčního řízení stanovené zákonem č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, kdy podkladem pro vydání rozhodnutí o udělení licence musí být vyjádření obcí a měst, v jejichž územním obvodu budou umístěny zastávky, příslušných orgánů Policie ČR, správců pozemních komunikací, po nichž bude linka vedena, a majitelů označníků zastávek uvedených v žádosti o licenci.

Nový zaměstnavatel se po vzájemné dohodě s orgány města Světlá nad Sázavou rozhodl po přechodnou dobu (do zřízení nové autobusové linky v systému ZDO, tedy do 31. 12. 2008) zajistit dopravu pracovníků ze Světlé nad Sázavou do místa výkonu práce a zpět vlastními kapacitami. Tito pracovníci budou dopravováni autobusem ve vlastnictví nového zaměstnavatele, jemuž tak za příslušné období vzniknou náklady ve výši cca 150 tis. Kč. Tyto náklady nový zaměstnavatel požaduje pokrýt z rozpočtu města Světlá nad Sázavou (viz příloha ZK-06-2008 - př. 2).

Na kraj Vysočina se dne 11. 11. 2008 obrátilo město Světlá nad Sázavou se žádostí o poskytnutí dotace na úhradu nákladů souvisejících s pracovním uplatněním zaměstnanců ze Světlé nad Sázavou (viz příloha ZK-06-2008- př. 1).
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že pokrytí oblasti základní dopravní obslužností v daném směru může být provozováno teprve až po provedení licenčního řízení a vydání správního rozhodnutí o udělení licence (nejdříve od 1. 1. 2009), navrhuji pro přechodné období do konce roku 2008 poskytnout městu Světlá nad Sázavou dotaci na úhradu nákladů souvisejících s pracovním uplatněním zaměstnanců ze Světlé nad Sázavou, a to ve výši 90% městem požadované částky. Předpokládám 10% spoluúčast města Světlá nad Sázavou.

Dotaci navrhuji poskytnout podle Smlouvy o dotaci, jejíž návrh je připojen formou přílohy (viz příloha ZK-06-2008- př. 3).

Navrhovaná výše dotace přibližně odpovídá poměrné části předpokládané provozní ztráty nové linky za období o stejné délce, tedy částce, kterou by kraj Vysočina nesl v případě, že by bylo možné okamžitě zřídit a uvést do provozu příslušnou linku (zvýšením rozsahu ZDO).

V roce 2009 se předpokládá zajištění dopravní obslužnosti zvýšením rozsahu ZDO (zavedení nové linky), tedy standardním způsobem.

Navrhuji provést rozpočtové opatření spočívající ve snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva o částku 135 tis. Kč při současném zvýšení kapitoly Doprava, z níž bude poskytnuta dotace městu Světlá nad Sázavou ve stejné výši.
StanoviskaAktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva činí 11 666 tis. Kč.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Nespecifikovaná rezerva o částku 135 tis. Kč při současném zvýšení kapitoly Doprava, § 2229 Ostatní záležitosti v silniční dopravě o stejnou částku 135 tis. Kč;
rozhoduje
poskytnout dotaci městu Světlá nad Sázavou ve výši 135 tis. Kč na úhradu nákladů souvisejících s pracovním uplatněním zaměstnanců ze Světlé nad Sázavou dle materiálu ZK-06-2008-04, př. 3.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor ekonomický
Termín 30. 11. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz