Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2008-90

ZK-05-2008-90.doc  ZK-05-2008-90pr1.doc
Číslo materiálu90
Číslo jednacíZK-05-2008-90
NázevProjekt Technická pomoc Operačního programu přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika 2007-13 v kraji Vysočina
Zpracoval G. Grycová
Předkládá M. Černá
Počet příloh
Popis problémuJedná se o finanční podporu projektu technické pomoci v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika 2007-13 (dále jen OP AT-CZ ). Po dohodě kraje Vysočina s Řídícím a Národním orgánem byly pro administraci tohoto programu v rámci projektu technické pomoci vyčleněny finanční prostředky z OP AT-CZ.

Stejně jako v minulém programovacím období je kraj Vysočina zapojen do implementace přeshraniční spolupráce. Na krajském úřadě již probíhají konzultace k projektům, projekty zde jsou evidovány a hodnoceny z formálního hlediska i po stránce věcné kvality a dopadu projektu na region kraje Vysočina. Projekty jsou prezentovány zástupci kraje Vysočina na jednání Monitorovacího výboru. Zajištění těchto činností a jejich kvalitní realizace bude částečně financováno z projektu Technická pomoc Operačního programu přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika 2007-13 v kraji Vysočina (dále jen Technická pomoc v kraji Vysočina ) ve výši 100.000 EUR pro období 2008 - 2015. Z projektu Technické pomoci v kraji Vysočina bude moci být hrazena část mzdových nákladů (25 %) dvou pracovníků Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina, oddělení regionálního rozvoje (dále jen ORR ) a externí výdaje související s rolí kraje Vysočina v rámci implementace OP AT-CZ.

Projekt Technická pomoc v kraji Vysočina vhodně doplňuje již schválený a fungující projekt RECOM, který se zaměřuje zejména na propagaci OP AT-CZ v kraji Vysočina, podporu žadatelů a kvalitních projektů a vytváření spolupracujících sítí na české a rakouské straně. Z projektu RECOM je financováno 50 % mzdových nákladů dvou pracovníků ORR, kteří administrují program OP AT-CZ.

Kraj Vysočina vystupuje v projektu Technická pomoc v kraji Vysočina jako vedoucí partner, projektovým partnerem na rakouské straně je Úřad spolkové vlády Dolního Rakouska. Stejnou projektovou žádost podávají i kraje Jihomoravský a Jihočeský.

Celkové způsobilé výdaje projektu Technická pomoc v kraji Vysočina činí 100.000 EUR (2.400.000 Kč), přičemž 85 % celkových způsobilých výdajů bude hrazeno z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Vzhledem k pravidlům programu OP AT-CZ je používanou měnovou jednotkou Euro. K přepočtu byl použit kurz 24 CZK/EUR. Vzhledem k pohyblivému kurzu bude částka přepočítávána vždy k aktuálnímu datu v den podání žádosti o platbu. Vyúčtování a proplácení nákladů spojených s realizací projektu bude probíhat v půlročních intervalech a finanční zátěž pro kraj Vysočina spojená s předfinancováním projektu by tak měla být eliminována na minimum.

Kraj Vysočina se zavazuje ke kofinancování projektu Technická pomoc v kraji Vysočina ve výši 15 % z celkových způsobilých výdajů, tj. 15.000 EUR (360.000 Kč). Kraj Vysočina požádá o kofinancování ze státního rozpočtu ve výši 5 % celkových způsobilých výdajů, o který by se snížil přispěvek na kofinancování kraje Vysočina. Dále, vzhledem ke zpětnému financování projektu, bude nutné ze strany kraje Vysočina předfinancovat projekt Technická pomoc v kraji Vysočina ve výši 10 % celkových způsobilých výdajů, tj. 10.000 EUR ( 240.000 Kč)
Návrh řešení ORR navrhuje k finančnímu zajištění projektu schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv ve výši 600.000 Kč (odpovídající 25 % celkových způsobilých výdajů projektu, tj. 15 % na kofinancování a 10 % na předfinancování) na zvláštní účet určený pro financování projektu Technická pomoc v kraji Vysočina, z kterých budou kryty výdaje na realizaci prvních dvou etap projektu. Další etapy budou financovány z průběžně proplácených výdajů předchozích etap. Od ukončení etapy projektu a proplacením uznatelných výdajů s ní spojených je stanovena maximální lhůta 7 měsíců.

Projektová žádost technické pomoci v Operačním programu přeshraniční spolupráce Rakousko - ČR 2007-13 bude předložena příslušnému orgánu kraje Vysočina k rozhodnutí. Vzhledem ke specifikům projektů technické pomoci, které mohou podávat pouze orgány zapojené do implementace programu OP AT-CZ, není nutné dokládat k projektové žádosti žádné přílohy, tedy ani smlouvu o partnerství.
StanoviskaOdbor ekonomický
Uvedený projektový záměr není zahrnut v rozpočtovém výhledu na roky 2009 - 2011, v případě schválení zastupitelstvem kraje bude založen zvláštní účet a podle potřeby převáděny finanční prostředky z Fondu strategických rezerv. Ekonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení.

Rada kraje
Rada kraje Vysočina usnesením č. 1229/27/2008/RK ze dne 2. 9. 2008 doporučila Zastupitelstvu kraje Vysočina přijmout usnesení.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv ve výši max. 600.000 Kč na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Technická pomoc v kraji Vysočina.
Odpovědnost ORR
Termín 1. 11. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz