Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2008-74

ZK-05-2008-74.doc
Číslo materiálu74
Číslo jednacíZK-05-2008-74
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Nemovitý majetek - zvýšení přílohy M1 Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství
Zpracoval P. Kolář
Předkládá M. Houška
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na provedení rozpočtového opatření zastupitelstvem kraje k zajištění finančního krytí dvou akcí - havárií vzniklých v průběhu roku 2008.
V sobotu dne 1. 3. 2008 se přehnala přes území Vysočiny vichřice Emma, která naprosto zničila stávající kamenický přístřešek odloučeného pracoviště školy v Lipnici nad Sázavou, který byl postaven dle informací cca v r. 1965. Nebyla zničena pouze stávající dřevěná konstrukce, ale i vestavěné technologické zařízení /tlakový rozvod vzduchu, štokovací brousící ramena, odsávání, elektroinstalace, vodoinstalace/ s přístřeškem související. Přístřešek sloužil pro praktickou výuku kameníků a kamenosochařů. Jednalo se o likvidní pojistnou událost s plněním ve výši 922 470 Kč. Jedná se příjem rozpočtu kraje Vysočina.
Bezprostředně po havárii byl za koordinace odboru majetkového řešen další postup vedoucí k odstranění havárie a obnovy kamenického přístřešku. Mimo jiné bylo dohodnuto, že místo původních 7 pracovišť bude postačovat pouze pracovišť 5. Byl zpracován jednoduchý investiční záměr akce jako podklad pro realizační projektovou dokumentaci. Propočet nákladů vč. vypracování projektové dokumentace je odhadován na 4 700 000 Kč vč. DPH v současné cenové úrovni.
Rada kraje projednala záležitost a usnesením 0953/22/2008/RK ze dne 8. 7. 2008 rozhodla zařadit novou akci Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠ uměleckoprůmyslová Světlá n/S. - kamenosochařský přístřešek Lipnice n/S do přílohy M1, rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství kapitoly Nemovitý majetek bez rozpočtového opatření. Rozhodnutí o rozpočtovém opatření přísluší zastupitelstvu kraje s ohledem na předpokládaný rozsah akce. Zařazení akce do rozpočtu kraje bylo vyvoláno urychlenou potřebou zajištění projektové přípravy.

Střední škola stavební Jihlava oznámila dne 4. 7. 2008 písemně na odbor majetkový havarijní stav kotelny na odloučeném pracovišti truhlářské dílny Pávov 106, Jihlava. Toto odloučené pracoviště převzala SŠ stavební Jihlava při sloučení s bývalým SPV Na Kopci 28 v Jihlavě v roce 2003. Současně se sloučením SPV byl převzat dlouhodobý restituční spor o pracoviště Pávov 106, který vznikl již v roce 1991 a který se podařilo dořešit v letošním roce. Restituční spor znemožnil jakékoliv zásadnější opravy a rekonstrukce odloučeného pracoviště Pávov 106, přestože byly tyto stavební úpravy v daném objektu nezbytně nutné. Praktická výuka je na tomto odloučeném pracovišti zajišťována s největšími obtížemi. Zásadním problémem tohoto pracoviště je havarijní stav kotelny. V současné době je celý areál vytápěn z nízkotlaké parní kotelny na pevná paliva osazené dvěma kotli RK 250 každý o výkonu 290 kW, celkem tedy 580 kW. Kotelna je v samostatné části objektu.
V dlouhodobějším výhledu kraj Vysočina předpokládá soustředění veškeré praktické výuky všech oborů SŠ stavební Jihlava do areálu v Heleníně sousedícím se Střední uměleckoprůmyslovou školou Jihlava - Helenín, který kraj hodlá nabýt do svého vlastnictví SŠ stavební Jihlava se aktivně podílela na vytváření koncepce využití uvedených prostor, avšak lze předpokládat, že zprovoznění dílenských prostor v Heleníně je možné min. v horizontu 3 roků po převzetí objektu do vlastnictví kraje.
OM prověřil stav a zjistil, že firma zajišťující škole pravidelné letní revize kotlů a průběžný servis sdělila, že již není schopná zajistit provozuschopný stav kotlů pro následující topnou sezónu. Následně začal OM hledat řešení. Parní kotle na tuhá paliva se již nevyrábí a stávající jsou již neopravitelné. Nepodařilo se sehnat náhradní starší kotle v provozuschopném stavu, které by bylo možné do stávající kotelny a rozvodů zamontovat a umožnit dílny po předpokládanou dobu provozování vytápět. OM zadal projekční prověření zajištění vytápění ve dvou variantách (parní vytápění a teplovodní plynové) s cílem zjištění investiční náročnosti. Přestavbu kotelny je nutné provést co nejdříve, tak aby byla většina topné sezóny zajištěna. Na základě zpracovaného návrhu projektanta je doporučena varianta teplovodního vytápění včetně nové plynové kotelny. Plynovod je dostupný u areálu. Přechodem na plynovou kotelnu dojde rovněž ke snížení dopadů na životní prostředí. Propočet nákladů vč. vypracování projektové dokumentace je odhadován na 3 000 000 Kč vč. DPH v současné cenové úrovni.
Rada kraje projednala záležitost a usnesením 1046/24/2008/RK ze dne 5. 8. 2008 rozhodla zařadit novou akci Střední škola stavební Jihlava - Pávov - plynofikace kotelny do přílohy M1, rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství kapitoly Nemovitý majetek bez rozpočtového opatření. Rozhodnutí o rozpočtovém opatření přísluší zastupitelstvu kraje s ohledem na předpokládaný rozsah akce. Zařazení akce do rozpočtu kraje bylo vyvoláno urychlenou potřebu zajištění projektové přípravy.
Návrh řešení OM navrhuje schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, příloha M1 Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství o částku 4 000 000 Kč snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku. Konkrétní rozdělení této částky je navrhováno a zdůvodňováno takto:
* 1 000 000 Kč na akci Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠ uměleckoprůmyslová Světlá n/S. - kamenosochařský přístřešek Lipnice n/S . Toto finanční krytí bude využito na pořízení projektové dokumentace a zahájení stavby v rozsahu zemních prací, zakládání a inženýrských sítí. Zadání stavby v letošním roce umožní zhotoviteli zajistit objednání ocelové konstrukce a její výrobu v zimních měsících na přelomu let 2008 - 2009. Akce bude dokončena v roce 2009 a do návrhu rozpočtu pro rok 2009 bude uplatněno finanční krytí na dokončení akce.
* 3 000 000 Kč na akci Střední škola stavební Jihlava - Pávov - plynofikace kotelny . Toto finanční krytí bude využito na pořízení projektové dokumentace a realizaci akce. Havarijní stav kotelny je potřebné řešit neodkladně a zajistit většinu topného období 2008 - 2009.
StanoviskaRada kraje usnesením 1133/26/2008/RK doporučila za podmínky, že Zastupitelstvo kraje Vysočina na svém 5. zasedání dne 16. 9. 2008 schválí rozpočtové opatření, kterým bude navýšena kapitola Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Nespecifikovaná rezerva o částku 50 mil. Kč, zastupitelstvu kraje schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství o částku 4 000 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 4 000 tis. Kč.
Odbor školství, mládeže a sportu souhlasil se zařazením akce Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠ uměleckoprůmyslová Světlá n/S. - kamenosochařský přístřešek Lipnice n/S pro praktickou výuku kameníků a kamenosochařů do rozpočtu kraje Vysočina. Vzhledem k očekávanému poklesu žáků doporučuje OŠMS provedení rekonstrukce v nezbytném stavebně technickém rozsahu k zajištění náhrady přístřešku zničeného vichřicí.
Odbor školství, mládeže a sportu souhlasil se zařazením akce Střední škola stavební Jihlava - Pávov - Plynofikace kotelny do rozpočtu kraje Vysočina. Škola žádá o zajištění vytápění truhlářské dílny. Dle vyjádření školy není možné v jiných prostorách zajistit praktickou výuku pro cca 40 žáků.
Odbor ekonomický: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva po zasedání rady kraje č. 24/2008 dne 5. 8. 2008 je 571 tis. Kč. Ekonomický odbor připravuje materiál pro jednání zastupitelstva kraje dne 16. 9. 2008, kde navrhuje navýšení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva o částku 50 mil. Kč.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství o částku 4 000 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 4 000 tis. Kč.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín září 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz