Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2008-124

ZK-05-2008-124.doc  ZK-05-2008-124pr1.tif
Číslo materiálu124
Číslo jednacíZK-05-2008-124
NázevPříslib poskytnutí dotace ze zvláštního účtu kraje Vysočina Městysu Dolní Cerekev na spolufinancování nákladů postsanačního monitoringu zbytkového znečištění podzemních vod na lokalitě bývalé skládky průmyslových odpadů v k. ú. Nový Rychnov
Zpracoval P. Bureš, J. Mikyna, R. Zvolánek
Předkládá I. Rohovský
Počet příloh
Popis problémuDne 27. 8. 2008 byla na Krajský úřad kraje Vysočina, odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství doručena žádost Městysu Dolní Cerekev (viz příloha č. 1 tohoto materiálu) o poskytnutí finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina (zřízeného podle § 42 odst. 4 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých předpisů /vodní zákon/, ve znění pozdějších předpisů) na spolufinancování nákladů postsanačního monitoringu kvality podzemních vod na lokalitě bývalé skládky průmyslových odpadů v k.ú. Nový Rychnov v maximální výši 25 % celkových nákladů, což může činit max. 1 050 000 Kč. Jedná se o část nákladů, která městysu nebude poskytnuta z Operačního programu Životní prostředí (dále jen OPŽP ) a Státního fondu životního prostředí ČR (dále jen SFŽP ČR ), a to včetně neuznatelných nákladů.
Skládka průmyslových odpadů v k.ú. Nový Rychnov dlouhodobě ohrožovala podzemní a povrchové vody a prokazatelně znečišťovala podzemní vody v dané lokalitě. Městys Dolní Cerekev se proto rozhodl, i když není původcem této staré ekologické zátěže, že se stane investorem její sanace, aby zabránil znečištění vodních zdrojů pro svůj veřejný vodovod. Městys tedy v roce 2006 požádal na SFŽP ČR o poskytnutí finančních prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie v rámci Operačního programu Infrastruktura (dále jen OPI ), kde byla tato akce podpořena. Celkové náklady na sanaci skládky byly 40,8 mil. Kč, z toho z OPI a ze SFŽP ČR bylo poskytnuto 85 % uznatelných nákladů, což je 30,4 mil. Kč. Zbylých 10,4 mil. Kč dofinancoval kraj Vysočina. Zastupitelstvo kraje Vysočina již v březnu roku 2005 svým usnesením schválilo, že ze zvláštního účtu zřízeného podle vodního zákona kraj zafinancuje veškeré předsanační práce, a přislíbilo, že dofinancuje náklady na sanační práce. V červnu 2007 zastupitelstvo kraje schválilo poskytnutí dotace na dofinancování sanačních prací městysu Dolní Cerekev.
V březnu roku 2007 byly zahájeny sanační práce, které byly ukončeny v červnu letošního roku. Každý měsíc se prováděla kontrola sanačních prací. Naposledy to bylo dne 10. 7. 2008, kde byla dodavatelem prací společností DEKONTA, a.s. předložena závěrečná zpráva sanace a aktualizovaná analýza rizik. V závěrečné zprávě sanace je navržen a doporučen postsanační monitoring kvality podzemních vod v délce 6 let od ukončení sanace.
Návrh řešení Z hlediska ochrany vod se jednalo o dlouhodobou havárii se závažným znečištěním podzemních vod, u které nebylo komu uložit opatření k nápravě závadného stavu. V současné době se po ukončení sanace v podzemních vodách nachází zbytkové znečištění. Z tohoto důvodu a z důvodu, že byly závažně ohroženy vodní zdroje pitné vody pro městys Dolní Cerekev, přičemž městys není původcem havárie, doporučujeme schválení příslibu poskytnutí dotace ze zvláštního účtu vod kraje Vysočina Městysu Dolní Cerekev na spolufinancování nákladů postsanačního monitoringu kvality podzemních vod na lokalitě bývalé skládky průmyslových odpadů v k.ú. Nový Rychnov. Jedná se o část nákladů, která městysu nebude poskytnuta z OPŽP a SFŽP ČR, a to včetně neuznatelných nákladů, v maximální výši 25 % z celkových nákladů, což může činit maximálně 1 050 000 Kč. Tento příslib doporučujeme schválit pouze za podmínky, že na sanaci skládky budou poskytnuty finanční prostředky z OPŽP a SFŽP ČR.
Poskytnutí finančních prostředků je v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina k odstranění následků dlouhodobých havárií s dopadem na jakost podzemních nebo povrchových vod (dále jen zásady ). Navržená akce je v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina a s Plánem odpadového hospodářství kraje Vysočina, kde je prioritou analytické části - kapitoly Staré zátěže .
Výše dotace bude dodatečně začleněna do rozpočtu kraje kapitoly Zemědělství na rok 2009.
StanoviskaOdbor životního prostředí:
S navrhovaným řešením souhlasíme a doporučujeme jeho schválení. Skládka Nový Rychnov byla v prioritách řešení starých skládek v kraji Vysočina uvedena na prvním místě a byla klasifikována jako extrémně riziková zejména z důvodu ohrožení vodních zdrojů pitné vody pro městys Dolní Cerekev. Akce významně přispěje ke sledování vývoje zbytkového znečištění v zájmové lokalitě.

Ekonomický odbor:
Ekonomický odbor nemá k návrhu usnesení připomínky za předpokladu, že částka 1 050 000 Kč bude začleněna do rozpočtu kraje Vysočina v roce 2009.

Usnesením č. 1234/27/2008/RK dne 2. 9. 2008 rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje schválit příslib poskytnutí dotace ve výši max. 25 % z celkových nákladů, maximálně však 1 050 000 Kč (včetně neuznatelných nákladů), ze zvláštního účtu vod kraje Městysu Dolní Cerekev na spolufinancování nákladů postsanačního monitoringu kvality podzemních vod na lokalitě bývalé skládky průmyslových odpadů v k. ú. Nový Rychnov za podmínky, že na monitoring budou poskytnuty finanční prostředky z OPŽP a SFŽP ČR..
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
příslib poskytnutí dotace ve výši max. 25 % z celkových nákladů, maximálně však 1 050 000 Kč (včetně neuznatelných nákladů), ze zvláštního účtu vod kraje Městysu Dolní Cerekev na spolufinancování nákladů postsanačního monitoringu kvality podzemních vod na lokalitě bývalé skládky průmyslových odpadů v k. ú. Nový Rychnov za podmínky, že na monitoring budou poskytnuty finanční prostředky z OPŽP a SFŽP ČR.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 30. 9. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz