Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2008-119

ZK-05-2008-119.doc  ZK-05-2008-119pr1.doc  ZK-05-2008-119pr2.doc  ZK-05-2008-119pr3.doc
Číslo materiálu119
Číslo jednacíZK-05-2008-119
NázevCena hejtmana kraje Vysočina - Bezpečná nemocnice
Zpracoval S. Měrtlová
Předkládá P. Hájek
Počet příloh
Popis problémuBezpečné prostředí pro naše pacienty a pro personál zdravotnických zařízení je maximálně aktuální téma, které zasahuje nás všechny. Zvýšení povědomí o bezpečnosti v lůžkových zdravotnických zařízeních a zároveň vyjádření ocenění tomu zařízení, které v rámci naší republiky učinilo nejvíce kroků ke zvýšení bezpečí - to bylo hlavní náplní 1. ročníku celostátní konference Dny bezpečí . Konference se konala 3. prosince 2007 v Dělnickém domě Jihlava, Žižkova 15. Zde byl také ohlášen záměr kraje Vysočina o vyhlášení soutěže Bezpečné nemocnice a představena cena, která bude udělována vždy jednou ročně po vyhodnocení projektů přihlášených lůžkových zdravotnických zařízení.
Návrh řešení Kraj Vysočina a Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace, ve spolupráci se Spojenou akreditační komisí ČR uspořádaly v loňském roce, 3. 12. 2007, 1. ročník celorepublikové konference Dny bezpečí . Na tomto prvním ročníku vystoupili jako přednášející např. Dr. Rick Croteau - Centre of Patient Fafety WHO, MUDr. Markéta Hellerová - Ministerstvo zdravotnictví ČR, Mgr. Dana Jurásková, MBA - Fakultní Thomayerova nemocnice, MUDr. David Marx - Spojená akreditační komise ČR a další významní hosté s tématy zaměřenými na dokumentaci, jako nástroj prevence rizik, požadavky na vedení zdravotnické dokumentace, program zvyšování bezpečí pacientů.... Na této konferenci byl také uveřejněn záměr kraje Vysočina - vyhlášení celostátní soutěže s názvem Bezpečná nemocnice .
Hlavní myšlenkou, kterou se OSVZ již při přípravě 1. konference zabýval bylo povědomí, že oblast poskytování zdravotní péče je oblast velmi náročná, a to z mnoha různých pohledů. Nejlépe zřejmě tuto myšlenku vystihuje motto Spojené akreditační komise ČR uvedené v Národních akreditačních standardech pro nemocnice: Snažíme se hledat cesty ke zlepšování tak náročné činnosti, jakou poskytování zdravotní péče je. Přejeme si, aby se diagnostická a léčebná péče v našich nemocnicích trvale zkvalitňovala a aby pro naše pacienty i personál bylo zajištěno bezpečné prostředí .

Kritéria pro hodnocení projektů přihlášených nemocnic jsou uvedena v materiálu
ZK-05-2008-119, př. 1. Ve stanoveném termínu, který bude dodatečně, se budou moci lůžková zařízení, která mají sídlo na území naší republiky, přihlašovat do této soutěže. Na základě vyhodnocení odborné komise bude na druhém ročníku celostátní konference oceněn cenou hejtmana a certifikátem ten projekt, který bude odbornou komisí vyhodnocen jako nejlepší. Udílená cena bude putovní.
Grafický návrh ceny včetně loga Bezpečné nemocnice jsou uvedeny v materiálu
ZK-05-2008-119, př. 2 a ZK-05-2008-119, př. 3. Na základě těchto návrhů cenu vyhotovila Akademie - Vyšší odborná škola, Gymnázium a Střední odborná škola uměleckoprůmyslová Světlá nad Sázavou, Světlá nad Sázavou. Současně s touto cenou jsou dále vyhotoveny zmenšené kopie hlavní putovní ceny, které budou oceněným nemocnicím umístěným na 1. - 3. místě zůstávat.
StanoviskaMateriál byl projednán dne 2. 7. 2008 na jednání Zdravotní komise rady kraje č. 7/2008. Zdravotní komise přijala usnesení č. 05/07/2008/ZdK:
Zdravotní komise Rady kraje Vysočina
bere na vědomí
* přípravu celostátní soutěže s názvem Bezpečná nemocnice pro lůžková zdravotnická zařízení, která mají sídlo v ČR,
bere na vědomí:
* udělení Ceny hejtmana kraje Vysočina Bezpečná nemocnice té nemocnici, jejíž projekt se na základě vyhodnocení odborné komise umístí na 1. místě celostátní soutěže
* udělení replik Ceny hejtmana kraje Vysočina Bezpečná nemocnice prvním třem nemocnicím, které se na základě vyhodnocení odborné komise umístí na 1. - 3. místě celostátní soutěže
* kritéria pro hodnocení přihlášených nemocnic včetně doplnění složení hodnotící komise o zástupce ZdK

Rada kraje Vysočina na svém jednání dne 2. 9. 2008 přijala usnesení č. 1250/27/2008/RK, ve kterém doporučila zastupitelstvu kraje vyhlásit celostátní soutěž s názvem Bezpečná nemocnice , udělit putovní Cenu hejtmana kraje Vysočina Bezpečná nemocnice tomu lůžkovému zdravotnickému zařízení, jehož projekt se na základě vyhodnocení odborné komise umístí na 1. místě celostátní soutěže a vzít na vědomí kritéria pro hodnocení přihlášených lůžkových zdravotnických zařízení.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
vyhlašuje
celostátní soutěž s názvem Bezpečná nemocnice dle materiálu ZK-05-2008-119;
uděluje
putovní Cenu hejtmana kraje Vysočina Bezpečná nemocnice tomu lůžkovému zdravotnickému zařízení, jehož projekt se na základě vyhodnocení odborné komise umístí na 1. místě celostátní soutěže;
bere na vědomí
kritéria pro hodnocení přihlášených lůžkových zdravotnických zařízení uvedená v materiálu ZK-05-2008-119, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor sekretariátu hejtmana, odbor ekonomický
Termín 31. 1. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz