Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2008-118

ZK-05-2008-118.doc
Číslo materiálu118
Číslo jednacíZK-05-2008-118
NázevProjektový záměr kraje Vysočina na čerpání prostředků z operačního programu ROP NUTS II Jihovýchod na obnovu přístrojového vybavení v Nemocnici Havlíčkův Brod
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá P. Hájek
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Havlíčkův Brod p.o. předložila v počátku příprav projektů z ERDF rozpočet na projekt rekonstrukce interního pavilonu a obměny a doplnění přístrojové techniky ve výši 184 mil. Kč. Jednalo se již v této době o střízlivě pojatý projekt s důrazem na skutečné potřeby nemocnice v nejbližších 2 - 3 letech. Rozpočet projektu byl také sestaven s ohledem na předpokládané rozpočtové možnosti financování z ROP i možnosti finanční spoluúčasti kraje Vysočina i k potřebám ostatních nemocnic v kraji.
Vzhledem k celkově vysokému objemu požadovaných finančních prostředků ze strany všech nemocnic došlo následně ke krácení plánovaného rozpočtu na 160 mil. Kč, tj. snížení o 24 mil. Kč. Z tohoto důvodu byla nemocnice nucena vyloučit z požadovaných položek přístrojové techniky některé přístroje a technologie, které však v nejbližších 2 - 3 letech bude nutno nezbytně obměnit, jinak by hrozilo omezení některých důležitých zdravotnických činností nemocnice.
Jedná se zejména o tyto přístrojové systémy:
* Rentgenový terapeutický ozařovač pro onkologického oddělení - radioterapeutickou ambulanci
Radioterapeutický terapeutický ozařovač /RTO/ slouží dominantně k léčbě nenádorových onemocnění, nejčastěji k léčebnému ozáření degenerativních a zánětlivých onemocnění pohybového aparátu /nenádorová - proti-bolestivá, proti-zánětlivá radioterapie/ - u artrotických bolestí kloubů, bolestí při degenerativních postiženích páteře atd.
RTO poskytuje velmi dobré výsledky ve smyslu snížení bolesti u pacientů, kteří nemohou ze závažných důvodů podstoupit operační, případně jinou kauzální či symptomatickou léčbu. RTO se dále používá i v onkologických indikacích, tedy i k proti-nádorovému ozařování /k ozařování nádorových afekcí/, konkrétně k ozařování povrchových - kožních karcinomů /kožní formy rakoviny/, které se jen zřídka provádí tzv. megavoltáží /ozáření kobaltovým ozařovačem nebo lineárním urychlovačem/.
Současně provozovaný RTO je v provozu od roku 1974, jeví známky vysokého stupně fyzického i morálního opotřebení. V posledním období jsou nutné časté opravy, některé součásti jsou již neopravitelné. Základní funkce přístroje - rentgenové terapeutické ozařování je sice stále možné, avšak mechanické poruchy omezují použití přístroje.
Obměna přístroje bude přínosem především pro větší bezpečnost provozu - tj. minimalizace negativních účinků ionizujícího záření na neošetřované tkáně pacienta a to zejména kvůli zlepšeným možnostem vykrytí neozařovaných částí těla pacienta. Sníží se tak riziko negativních účinků ionizujícího záření na zdravé tkáně.
* Rentgenové C - rameno /pojízdný skiaskop s otočným C ramenem - otáčení ve 2 rovinách/ pro Centrální operační sály
Diagnostický rentgenový přístroj pro použití při operacích pohybového aparátu či při břišních či urologických operacích na centrálních operačních sálech. Naprosto nezbytný přístroj pro většinu operací úrazů pohybového aparátu, dále při některých typech chirurgických či urologických výkonů. Umožňuje sledovat statické i dynamické zobrazení na 2 obrazových monitorech i pořízení skiagramu.
Současně provozovaný přístroj /pojízdné C-rameno/ na centrálních operačních sálech jeví vzhledem k velmi častému užívání vysoký stupeň fyzického opotřebení. Přístroj vyžaduje časté opravy mechanických poruch posuvu C-ramena, problémy jsou i s funkčností monitorů. Servis přístroje je finančně nákladný a časté poruchy velmi znesnadňují provoz na centrálních operačních sálech.
Nový přístroj se současnými technologiemi obrazového zpracování přinese zkvalitnění skiaskopického vyšetření při náročných operačních výkonech, snížení expozice ionizujícího záření u pacienta i ošetřujícího personálu. U nového přístroje bude také požadován větší poloměr C-ramena, tak aby umožňoval využití i u širších operačních stolů či složitých operačních poloh pacienta.
* Skiagrafický přístroj /rentgenový diagnostický skiagrafický přístroj/ pro radiodiagnostické oddělení
Současně provozovaný skiagrafický přístroj je nejvyužívanějším radiodiagnostickým přístrojem na RDG oddělení. V posledním roce vykazuje známky výrazného fyzického opotřebení, zejména u mechanických částí, poruchy se ale vyskytují i u samotného radiodiagnostického přístroje.
Nový přístroj přinese zkrácení doby vyšetření a tím i snížení expozice pacienta ionizujícímu záření, nové technologie užité u současných typů skiagrafů přinesou zkvalitnění zobrazení vyšetřované tkáně pacientaq a tím i zlepšení diagnostických možností. Zkrácení doby expozice umožní provést větší počet vyšetření v určitém časovém úseku.
* Inkubátory pro novorozenecké oddělení / 5ks/ pro dětské oddělení
Jedná se o obměnu části stávající techniky. Pět ze současně provozovaných inkubátorů jeví známky vysokého stupně technického a morálního opotřebení. Nově pořízené inkubátory zajistí vyšší stupeň bezpečné péče o novorozence - výhřev, sledování teploty, zlepšení přístupu k novorozenci, monitoraci, infuzní techniku, infuzních dávkovačů, plicní ventilaci atd.
* Plazmový sterilizátor pro centrální sterilizaci
Kromě nejčastěji užívané vysokoteplotní sterilizace /různé typy sterilizace parou/ je v provozu operačních sálů nutné užití jiných typů sterilizace, které vysokou teplotou nedeformují plastové či gumové předměty /katetry, plastové endoskopické nástroje, oční nástroje atd./. V současné době je nejčastěji užívanou sterilizací pro tyto účely formaldehydová nebo ethylenoxidová sterilizace, na některých pracovištích sterilizace gama zářením. V nemocnici byla před časem vyřazena z provozu formaldehydová sterilizace, v letošním roce byla pro poruchu přerušena ethylenoxidová sterilizace.
Nová technologie plazmové sterilizace dokáže plně nahradit formaldehydovou a ethylenoxidovou sterilizaci a tím výrazným způsobem snížit negativní vlivy zmíněných technologií na životní prostředí a zejména na zdravotní stav personálu. Formaldehyd i ethylenoxid patří mezi kancerogenní látky a jejich dlouhodobá /i když velmi nízká/ expozice navzdory všem bezpečnostním opatřením může způsobit závažné zdravotní následky. Personál, který pracuje se zmíněnými látkami, musí v pravidelných intervalech absolvovat lékařské kontroly včetně genetického vyšetření. Někteří zaměstnanci odmítají vzhledem k rizikům s uvedenými technologiemi pracovat. Plazmová sterilizace umožňuje provedení vysoce kvalitní sterilizace bezpečným způsobem.
* Hematologický analyzátor /obměna záložního hematologického analyzátoru/, pro Transfúzní a hematologické oddělení
Pracoviště disponuje 2 hematologickými analyzátory - většina vyšetření se provádí na vysokokapacitním multifunkčním analyzátoru. Pro případ jeho poruchy či pro statimová vyšetření musí být transfúzní a hematologické oddělení vybaveno ještě záložním analyzátorem. V současné době provozovaný tzv. záložní hematologický analyzátor vykazuje značný stupeň fyzického a morálního opotřebení. Častá poruchovost přináší provozní potíže a vyžaduje časté zápůjčky náhradního analyzátoru.
* Vyšetřovací mikroskopy pro ORL 2 ks, pracoviště - ORL ambulance
Provozované dva ORL vyšetřovací mikroskopy na ORL ambulanci vykazují značný stupeň fyzického a morálního opotřebení. Současné trendy v ORL vyžadují zpřesnění a zkvalitnění mikroskopické diagnostiky, což dosluhující mikroskopy neumožňují.
* Velkoobjemová centrifuga pro transfúzní a hematologické oddělení.

V současné době disponuje transfúzní a hematologické oddělení velkoobjemovou centrifugou, která je 12 let v provozu. Jeví známky značného fyzického opotřebení. Dohlížející orgán - Státní ústav pro kontrolu léčiv/SÚKL/ každoročně provádí přísnou kontrolu transfuúzního pracoviště. V lednu 2008 při poslední kontrole pracovníci SÚKL doporučili jeho obměnu.

Celková částka, potřebná k obměně zmíněné přístrojové techniky činí až 24 mil. Kč, přičemž jde pouze o výseč z potřebné obměny přístrojové techniky a technologií v Nemocnici Havlíčkův Brod a to jak ve zdravotnických provozech, tak v provozech technických, které bude třeba realizovat v nejbližších 2-4 letech.
Návrh řešení Pro realizaci těchto aktivit je možné využít finanční prostředky z Regionálního operačního programu NUTS II Jihovýchod 2007 - 2013 v oblasti podpory 3.4 Veřejné služby regionálního významu. V rámci této oblasti bude možné podporovat výstavbu, modernizaci, rekonstrukci a fyzickou obnovu regionálních zdravotnických zařízení.
Příjemci a cílové skupiny této podpory jsou kraje a organizace zřizované nebo zakládané kraji .
V kraji Vysočina užívají nemocnice zřizované krajem nemovitý a dlouhodobý hmotný majetek movitý ve vlastnictví kraje na základě nájemních smluv. Položkově jej v účetnictví sledují pouze na podrozvahových účtech účtových skupin 97 až 99, o majetku na majetkových účtech účtuje kraj. Nově nakoupený majetek z dotací se stává vždy majetkem kraje, který má nemocnice svěřen do správy až do okamžiku, kdy je možné jej zřizovací listinou ze správy vyjmout a následně nemocnici opět pronajmout. Na základě této skutečnosti bude tedy vhodnější, aby byl příjemcem dotace kraj, ale mezi osoby odpovědné za zdárnou realizaci byl nominován i ředitel nemocnice.
Zastupitelstvu kraje se doporučuje schválit převod finančních prostředků ve výši max. 24 mil. Kč z Fondu strategických rezerv na přípravu a částečnou realizaci projektu Zdravotnické přístroje nemocnice Havlíčkův Brod na zvláštní účet projektu. Finance budou uvolňovány v průběhu roku 2009 postupně dle aktuální potřeby;
StanoviskaRada kraje dne 26. 8. 2008 usnesením č. 1178/26/2008/RK doporučila zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků ve výši max. 24 mil. Kč z Fondu strategických rezerv na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Zdravotnické přístroje Nemocnice Havlíčkův Brod s tím, že finanční prostředky budou uvolňovány postupně podle aktuální potřeby projektu. Zároveň vzala na vědomí přípravu projektu Zdravotnické přístroje Nemocnice Havlíčkův Brod a uložila odboru sociálních věcí a zdravotnictví zajistit přípravu projektové žádosti k předložení do Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
převod finančních prostředků ve výši max. 24 mil. Kč z Fondu strategických rezerv na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Zdravotnické přístroje Nemocnice Havlíčkův Brod s tím, že finanční prostředky budou uvolňovány postupně podle aktuální potřeby projektu.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, ředitel nemocnice Havlíčkův Brod, p. o.
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz