Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2008-65

ZK-04-2008-65.doc  ZK-04-2008-65pr1.doc
Číslo materiálu65
Číslo jednacíZK-04-2008-65
NázevDopis hejtmana kraje Vysočina ministrovi životního prostředí ve věci zajištění řešení dlouhodobé havarijní situace na bývalé skládce nebezpečných odpadů v k. ú. Pozďátky
Zpracoval P. Bureš, J. Joneš, J. Mikyna, R. Zvolánek
Předkládá I. Rohovský, P. Hájek
Počet příloh
Popis problémuSkládka nebezpečných odpadů v k. ú. Pozďátky je nejzávažnějším kontaminovaným místem na území kraje Vysočina, kde dlouhodobě dochází ke znečišťování jednotlivých složek životního prostředí zejména podzemních a následně i povrchových vod. Kraj Vysočina společně se svazkem obcí i dotčenými obcemi usiluje o úplnou sanaci této skládky. Její současný vlastník, se kterým Ministerstvo životního prostředí jedná o možnosti prodeje skládky, není původcem znečištění.
Návrh řešení Navrhuje se zaslání dopisu hejtmana kraje Vysočina ministrovi životního prostředí ve věci zajištění řešení dlouhodobé havarijní situace na bývalé skládce nebezpečných odpadů v k.ú. Pozďátky ve znění přílohy č. 1 tohoto materiálu.
Důvodem tohoto kroku je zvýšení aktivity ústředních orgánů zejména Ministerstva životního prostředí v této záležitosti a urychlení kroků k řešení situace. Především je třeba odkoupit skládku do vlastnictví státu nebo některého veřejnoprávního subjektu a zajistit její následnou sanaci. Kraj Vysočina se výše uvedeným dopisem zároveň přihlásí k partnerství s ústředními orgány při řešení této problematiky. Jednou z možností řešení je i převedení skládky do majetku kraje za podmínky, že koupě a sanace nebudou mít přímý dopad na rozpočet kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.

Usnesením 0749/19/2008/RK ze dne 10. 6. 2008 rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje schválit dopis hejtmana kraje ministrovi životního prostředí ve věci zajištění řešení dlouhodobé havarijní situace na bývalé skládce nebezpečných odpadů v k. ú. Pozďátky ve znění materiálu RK-19-2008-54, př. 1".
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
dopis hejtmana kraje ministrovi životního prostředí ve věci zajištění řešení dlouhodobé havarijní situace na bývalé skládce nebezpečných odpadů v k. ú. Pozďátky ve znění materiálu ZK-04-2008-65, př. 1.
Odpovědnost OŽP a OLVHZ
Termín 30. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz