Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2008-36

ZK-04-2008-36.doc  ZK-04-2008-36pr1.doc  ZK-04-2008-36pr2.doc
Číslo materiálu36
Číslo jednacíZK-04-2008-36
NázevNávrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina a návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Regionální rozvoj
Zpracoval Z. Kasalová
Předkládá M. Černá
Počet příloh
Popis problémuJedná se o Návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu turistických informačních center, která působí v kraji Vysočina. Tato podpora napomůže jednotné standardizaci, zkvalitnění a rozvoji informačních služeb poskytovaných turistickými informačními centry v oblasti cestovního ruchu v kraji.

Turistická informační centra (dále jen "TIC") jsou významnou součástí informačního systému a patří k nejdůležitějším článkům praktické propagace města, obce, či mikroregionu. TIC jsou většinou prvním navštíveným místem v dané lokalitě, spolehlivými informacemi ovlivňují pobyt návštěvníků v regionu a podílí se tak na vytváření výsledného dojmu, který si z něj turisté odvážejí. Hlavní činnost TIC - zjišťování, ověřování a bezplatné podávání informací - má charakter veřejné služby a musí být proto financována z veřejných prostředků. Doplňkovou činností TIC je např. prodej map, brožur, pohlednic, upomínkových předmětů, vstupenek, rezervace ubytování, průvodcovské služby, kopírování a podobné služby, poskytované za úplatu. Nároky na kvalitu práce TIC se neustále zvyšují jak z hlediska personálních potřeb (jazyková vybavenost, počítačová gramotnost, detailní znalosti o oblasti působení), tak z hlediska materiálního vybavení (odpovídající prostory, moderní komunikační a výpočetní technika).
V kraji Vysočina působí v současné době 42 TIC, 15 z nich je členem Asociace turistických informačních center ČR (dále jen A.T.I.C. ČR), 21 jich je zařazeno mezi oficiální TIC registrovaná agenturou CzechTourism a 1 TIC (v Jemnici) je registrováno certifikací Cyklisté vítáni.
Tyto Zásady byly vyhlášeny zatím pouze 1x - v roce 2006 a byla schválena podpora 27 TIC ve výši 1. 401 tis. Kč.
Na základě zkušeností získaných při administraci došlo v návrhu Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina k formálním změnám, které jsou obsahem materiálu ZK-04-2008-36, př. 1 (materiál je ve změnovém režimu).
Návrh řešení Rada kraje Vysočina navrhuje Zastupitelstvu kraje Vysočina schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina dle materiálu ZK-04-2008-36, př. 2 (konečná verze materiálu) a schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Regionální rozvoj při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva o 1 000 tis. Kč. V rozpočtu kraje Vysočina na rok 2008 bylo v "Dalších možných požadavcích ORR v roce 2008" uvažováno na poskytování dotací dle "Zásad ZK pro podporu činnosti turistických informačních center" s částkou 3 000 tis. Kč.
Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina projednala návrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu turistických informačních center (dále jen "Zásad") na svém jednání dne 26. 5. 2008.
V souladu s Programem rozvoje kraje (opatření 1.4.1 a 1.4.2) je cílem navrhovaných Zásad účast TIC na marketingových aktivitách kraje a standardizace, zkvalitňování a další rozvoj informačních služeb v oblasti cestovního ruchu v kraji. Podpora bude žadatelům poskytnuta podle míry naplnění stanovených kritérií, která jsou v souladu s certifikačními zásadami A.T.I.C. ČR. Poskytnutou podporou bude účinně zajištěna
* tvorba a aktualizace regionálních databází cestovního ruchu a tím také šíření jednotných, objektivních, komplexních a kvalitních informací o turistickém potenciálu kraje
* sběr statistických informací o návštěvnosti TIC, o struktuře a intenzitě jimi poskytovaných informací
* šetření o struktuře návštěvníků kraje a jejich spokojenosti se službami v cestovním ruchu.
Maximální výše podpory může dosáhnout 75 tis. Kč. Podporu může provozovatel TIC použít na nákup nové výpočetní techniky, kancelářského vybavení, úhradu mzdových nákladů sezónních pracovníků, úhradu provozních nákladů např. při rozšíření provozní doby TIC, úhradu jazykového či jiného vzdělávání pracovníků, na pořízení navigačního systému k sídlu TIC a jeho označení, apod. Poskytnutá podpora však nesmí nahradit ani část rozpočtu určeného na činnost TIC a nemůže být použita na nákup zboží, určenému k dalšímu prodeji.
StanoviskaUsnesení 04/02/2008/Kcrvv
Komise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina doporučuje Radě kraje Vysočina doporučit Zastupitelstvu kraje Vysočina schválit "Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina".

Rada kraje na svém zasedání dne 3. 6. 2008 usnesením č. 0707/18/2008/RK doporučila Zastupitelstvu kraje Vysočina přijmout usnesení.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
* schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina dle materiálu ZK-04-2008-36, př. 2;
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Regionální rozvoj, § 2141 Vnitřní obchod o částku 1 000 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti, j.n., položky Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 1 000 tis. Kč určenou na poskytnutí dotací dle "Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina".
Odpovědnost ORR, OE
Termín 24. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz