Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2008-21

ZK-04-2008-21.doc  ZK-04-2008-21pr1.doc
Číslo materiálu21
Číslo jednacíZK-04-2008-21
NázevNabytí nemovitostí pro stavbu "II/360 Rafaelova ul. - Pocoucov"
Zpracoval V. Chmela
Předkládá M. Houška
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nabytí pozemků do vlastnictví kraje Vysočina pro stavbu "II/360 Rafaelova ul. - Pocoucov".
Tato stavba by měla být spolufinancována z prostředků EU v rámci ROP. Jedná se o jeden z úseků, které je nutno realizovat, aby silniční tah Třebíč - Velké Meziříčí byl homogenní a napojení na dálnici D 1 bylo z města Třebíč rychlé a bezpečné. Rekonstrukce silnice II/360 řeší výškovou i směrovou přeložku stávající trasy silnice. Celková délka rekonstrukce je 1880 m.
V této souvislosti je nutné zajistit smlouvy s vlastníky pozemků dotčených stavbou, kterými bude zajištěno vypořádání vlastnických vztahů. Jedná se o výkupy a bezúplatné nabytí pozemků trvale dotčených předmětnou stavbou.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje k zajištění plynulé majetkoprávní přípravy rozhodnout nabýt pozemky pro stavbu "II/360 Rafaelova ul. - Pocoucov" v katastrálních územích Třebíč, Pocoucov a Týn u Třebíče za cenu stanovenou dohodou ve výši 500 Kč/m2. Tato kupní cena bude zvýšena o daň z převodu nemovitostí nabývaných pozemků a v případě, že se na pozemku nacházejí trvalé porosty, o cenu těchto porostů stanovenou podle vyhlášky č. 3/2008 Sb., ve znění pozdějších předpisů, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů. Pozemky ve vlastnictví České republiky, příslušnost hospodařit s majetkem státu Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových budou převedeny bezúplatně. Pozemky ve vlastnictví České republiky, správa nemovitostí ve vlastnictví státu Pozemkový fond ČR budou převedeny po dokončení stavby za cenu stanovenou Pozemkovým fondem ČR na základě znaleckého posudku.
Návrh předpokládá nabytí pozemků z vlastnictví města Třebíč (celkem 3348 m2) do vlastnictví kraje Vysočina darem. Důvodem je skutečnost, že uznatelné náklady na výkupy pozemků v rámci projektů spolufinancovaných z ROP jsou limitovány do výše 10 % celkových nákladů projektu. Předpokládané celkové náklady projektu jsou ve výši 100 - 110 mil.Kč. Předpokládané náklady na výkupy pozemků (celkem 47 277 m2) dosahují minimálně 24 mil. Kč. Z toho plyne, že výkupy pozemků z vlastnictví města Třebíč by kraj Vysočina hradil ze svého rozpočtu.
V rámci projednávání aktualizované projektové dokumentace kraj Vysočina navrhuje předání budoucího vyřazovaného úseku silnice II/360 městu Třebíč. Dále probíhají jednání o finanční spoluúčasti při stavbě nezbytně nutných chodníků a veřejného osvětlení. Město Třebíč nesouhlasí s předáním celého úseku vyřazované komunikace, ale požaduje jednání o převzetí pouze některých částí. Stejně tak nesouhlasí s finanční spoluúčastí při realizaci chodníků a veřejného osvětlení. Bez majetkového vypořádání, dohod o budoucím uspořádání silniční sítě a jednoznačném určení budoucích finančních nákladů akce nelze podat žádost ke spolufinancování z prostředků EU v rámci ROP.
StanoviskaRada kraje usnesením 0759/19/2008/RK doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout nabýt koupí a bezúplatným převodem pozemky pro stavbu silnice "II/360 Rafaelova ul. - Pocoucov" v rozsahu, způsobem, za podmínek a ceny od vlastníků dle materiálu
RK-19-2008-10, př. 1 do vlastnictví kraje Vysočina.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
nabýt koupí, darem a bezúplatným převodem pozemky pro stavbu silnice "II/360 Rafaelova ul. - Pocoucov" v rozsahu, způsobem, za podmínek a ceny od vlastníků dle materiálu
ZK-04-2008-21, př. 1 do vlastnictví kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz