Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2008-46

ZK-03-2008-46.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíZK-03-2008-46
NázevDovybavení krajského onkologického centra v Nemocnici Jihlava, p. o. - projekt předkládaný do Integrovaného operačního programu
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá P. Hájek
Počet příloh
Popis problémuEvropská komise dne 20. prosince 2007 schválila Integrovaný operační program (IOP). Program je zaměřen na podporu národních, systémových projektů a tento aspekt se promítá i do oblasti intervence 3.2 Služby v oblasti veřejného zdraví. Ministerstvo zdravotnictví odpovídá za řízení a provádění části činnosti týkající se této oblasti intervence, která je implementována jako globální grant.
Cílem je dosažení odpovídající úrovně modernizace a kvality technického zázemí a přístrojového vybavení (zdravotnické prostředky) pro udržení a zvyšování standardů kvality poskytované zdravotní péče, standardů bezpečnosti provozu a ochranu zdraví osob v systému zdravotní péče a to pro oblasti s nejhoršími hodnotami ukazatelů kvality a úspěšnosti péče v ČR ve srovnání s EU. Podporovanou aktivitou je mimo jiné modernizace a obnova přístrojového vybavení národních sítí zdravotnických zařízení včetně technického zázemí.
Proces definování národních sítí a zařazování jednotlivých specializovaných pracovišť je dán platnou legislativou ČR v rámci výběrových procesů, a to především v návaznosti na zákon č. 20/1966 Sb., zákon č.48/1997 Sb., jejich prováděcích předpisů a dalších.
Základní kritéria výběru zdravotnických specializovaných pracovišť v rámci národních sítí v návaznosti na jednotlivé specializace jsou především: odbornost a kvalifikace personálu, zajištění standardů vybavení pracoviště, dostupnost specializované zdravotní péče v návaznosti na vymezená spádová území a další. Samotný proces výběru je na základě splnění podmínek hodnocen zástupci příslušných odborných společností, zástupců MZd a zástupců zdravotních pojišťoven.

Nemocnice Jihlava, p. o. je zařazena ve Věstníku č. 6/2006 do sítě onkologických center. Z tohoto důvodu se čerpání finančních prostředků IOP bude vztahovat i na tuto nemocnici. Kromě toho byl 14. 4. 2008 proveden audit, který prověřil schopnost nemocnice k zařazení do sítě traumacenter. Výsledky dosud nejsou známy.

Na informačním semináři k Integrovanému operačnímu programu /IOP/, který se konal 21. dubna 2008 v Jihlavě byly sděleny tyto zásadní informace:
* do IOP je zařazeno 27 zařízení, z toho 14 zařízení zřizovaných či zakládaných krajem či obcí
* bude podporován pouze nákup přístrojů
* projekt bude omezen částkou 100 mil. Kč
* jedno pracoviště na jeden projekt
* výzva bude vyhlášena 7. 5. 2008
* naplnění indikátorů standardizace musí být do roku 2015 nejméně 60%.
Návrh řešení V současné době není prozatím k dispozici znění výzvy operačního programu a nejsou tedy známa ani přesná pravidla a podmínky poskytnutí dotace. Vyhlášení výzvy se předpokládá 7. 5. 2008.
Žadatelem o podporu bude nemocnice, která doloží souhlas zřizovatele s realizací plánované akce a doloží finanční krytí v požadované výši prokazujících usnesením zastupitelstva o finančním závazku profinancovat příslušný projekt.

Zastupitelstvu kraje se navrhuje schválit závazek kraje Vysočina zajistit prostředky na předfinancování projektů dovybavení krajského onkologického centra (KOC) a krajského traumatologického centra (TC) v Nemocnici Jihlava, p. o. předkládaných do Integrovaného operačního programu ve výši 100 mil. Kč pro KOC a 100 mil. Kč pro TC. Tyto finanční prostředky budou sloužit k financování projektů na počátku a v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektů předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného operačního programu. Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektů.
V případě schválení projektu bude potřeba rozhodnout o způsobu poskytnutí finančních prostředků Nemocnici Jihlava, p.o. na předfinancování projektu a zabezpečit návratnost poskytnutých finančních prostředků po platbách z Integrovaného operačního programu.
StanoviskaRada kraje usnesením č. 0561/14/2008/RK souhlasila s přípravou návrhů na realizaci projektů Nemocnice Jihlava na dovybavení krajského onkologického centra a krajského traumatologického centra v Nemocnici Jihlava, p. o." v budovách postavených na parcelách č. 4380/22, 4380/42, 4380/43, 4380/23 ve vlastnictví kraje Vysočina, zapsané v katastru nemovitostí na LV č.13324 pro obec a katastrální území Jihlava a s tím spojeného závazku kraje Vysočina na užívání těchto nemovitostí Nemocnicí Jihlava, příspěvkovou organizací po dobu minimálně 10 let po ukončení realizace projektu, který je řešen nájemní smlouvou uzavřenou mezi pronajímatelem krajem Vysočina a nájemcem Nemocnicí Jihlava, příspěvkovou organizací na dobu neurčitou a doporučila zastupitelstvu schválit závazek kraje Vysočina zajistit prostředky na předfinancování projektu dovybavení krajského onkologického centra (KOC) a krajského traumatologického centra (TC) v Nemocnici Jihlava, p. o. předkládaného do Integrovaného operačního programu ve výši 100 mil. Kč pro KOC a 100 mil. Kč pro TC. Tyto finanční prostředky budou sloužit k financování projektů na počátku a v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektů předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného operačního programu. Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektů.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
závazek kraje Vysočina zajistit prostředky na předfinancování projektu dovybavení krajského onkologického centra (KOC) a krajského traumatologického centra (TC) v Nemocnici Jihlava, p. o. předkládaného do Integrovaného operačního programu ve výši 100 mil. Kč pro KOC a 100 mil. Kč pro TC. Tyto finanční prostředky budou sloužit k financování projektů na počátku a v průběhu realizace tak, aby kryly postupně nabíhající náklady projektů předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného operačního programu. Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace projektů.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Jihlava, p. o., OSVZ
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz