Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2008-35

ZK-03-2008-35.doc  ZK-03-2008-35pr1.doc  ZK-03-2008-35pr1upr1.doc  ZK-03-2008-35pr2.doc  ZK-03-2008-35pr3.doc
Číslo materiálu35
Číslo jednacíZK-03-2008-35
NázevPartnerství v rámci projektu "Regional Cooperation Management CZ - AT, RECOM-CZ-AT
Zpracoval V. Šprincl
Předkládá M. Černá
Počet příloh
Popis problémuJedná se o projekt "Regional Cooperation Management CZ - AT", ve zkratce "RECOM-CZ-AT" do Operačního programu Cíl Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007-2013 (dále jen OP AT-CZ), kterého se kraj Vysočina účastní jako projektový partner 2. Projekt je obdobného zaměření jako projekty technické pomoci.

"Regionalmanagement Niederösterreich" (Regionální management Dolní Rakousko) jako tzv. Vedoucí partner (lead partner) společně s projektovými partnery krajem Jihomoravským, Jihočeským a krajem Vysočina připravil projekt "Regional Cooperation Management CZ - AT", ve zkratce "RECOM-CZ-AT", který předkládá do OP AT-CZ. Kraj Vysočina bude v projektu "RECOM-CZ-AT" projektovým partnerem č. 2 Regionálnímu managementu Dolní Rakousko. Účast kraje Vysočina jako partnera v projektu "RECOM-CZ-AT" schválila Rada kraje na svém jednání dne 11. 12. 2007 usnesením č. 1717/36/2007/RK (Rada kraje schvaluje účast kraje Vysočina jako partnera v projektu Evropské územní spolupráce "RECOM-CZ-AT-Regional Cooperation Management CZ - AT" dle materiálu RK-36-2007-71, př. 1; ukládá odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina odeslat podepsané potvrzení účasti kraje Vysočina jako partnera v projektu Evropské územní spolupráce "RECOM-CZ-AT-Regional Coopertation Management CZ-AT" Dolnímu Rakousku).

V případě schválení projektu Monitorovacím výborem bude mezi Řídícím orgánem (Rakouským úřadem Spolkové vlády Dolního Rakouska) a Vedoucím partnerem (Regionálním managementem Dolní Rakousko) uzavřena smlouva, která stanoví základní podmínky a pravidla pro realizaci projektu a pro vyplácení dotace a také sankce za jejich nedodržení.

Stejně jako v minulém programovacím období bude kraj Vysočina zapojen do implementace programu přeshraniční spolupráce. Nebude označen jako Zprostředkující subjekt (jako v minulém období), ale jako tzv. Regionální subjekt. Toto označení je výsledkem dlouhých vyjednávání s Evropskou komisí. Nicméně role zůstane podobná: na Krajském úřadu kraje Vysočina budou probíhat konzultace k projektům, žadatelé zde budou moci předkládat projektové žádosti, budou zde hodnoceny projektové žádosti z formálního hlediska i po stránce věcné kvality a dopadu projektu na region kraje Vysočina. O výběrů projektových záměrů, které budou schváleny, bude rozhodovat monitorovací výbor. Předpokládá se, že se kraj Vysočina rovněž bude podílet na pořádání informativních seminářů, workshopů a konferencí za účelem připravit potenciální žadatele co nejlépe na čerpání prostředků ze strukturálních fondů.

Výše uvedené aktivity spojené s rolí kraje Vysočina v rámci OP AT-CZ bude zajišťovat Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina, Oddělení regionálního rozvoje. Díky projektu "RECOM-CZ-AT" bude moci být hrazena většina nákladů, včetně mzdových, souvisejících s rolí kraje Vysočina v rámci implementace OP AT-CZ. Ke stejnému projektu se připojují i kraje Jihočeský a Jihomoravský.

Celkové způsobilé výdaje projektu, připadající na kraj Vysočina, činí 283.735 EUR (6.951.500 Kč), přičemž 85 % celkových způsobilých výdajů bude hrazeno z Evropské fondu regionálního rozvoje. Vzhledem k vyhlášeným pravidlům v rámci tohoto operačního programu je používanou měnovou jednotkou Euro. K přepočtu byl použit kurz 24,50 CZK/EUR. Vzhledem k pohyblivému kurzu bude částka přepočítávána vždy k aktuálnímu datu v den žádosti o platbu. Vyúčtovávání a proplácení nákladů spojených s realizací projektu "RECOM-CZ-AT" bude probíhat v půlročních intervalech a finanční zátěž pro kraj Vysočina spojená s předfinancováním projektu by tak měla být eliminována na minimum. Žádost o platbu bude předkládat Vedoucí partner ve spolupráci s partnery. Finanční prostředky budou kraji Vysočina propláceny Vedoucím partnerem po obdržení platby.

Kraj Vysočina se zavazuje ke kofinancování projektu "RECOM-CZ-AT" ve výši 15 % z celkových způsobilých výdajů projektu, tj. 42.560 EUR (1.042.725 Kč). Kofinancování z rozpočtu kraje Vysočina je schvalováno jako maximální a v případě schválení kofinancování ze státního rozpočtu bude sníženo na 10 % celkových způsobilých výdajů

Kraj Vysočina požádá o příspěvek ze státního rozpočtu ve výši 5 % z celkových způsobilých výdajů (14.187 EUR), o který by se snížil příspěvek kraje Vysočina na kofinancování. Protože na příspěvek ze státního rozpočtu není nárok a zatím nebyl schválen, není možné jej do současné finanční struktury zahrnout.

V letošním roce budou z rozpočtu kraje Vysočina hrazeny výdaje do výše 1 000 000,- Kč. Rozdíl v celkovém rozpočtu projektu bude čerpán v následujících letech.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že kraj Vysočina bude při realizaci projektu vystupovat jako partner, je nutné rozhodnout uzavřít Dohodu o spolupráci mezi Vedoucím partnerem a projektovými partnery v rámci projektu v Programu "Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007-2013 dle materiálu ZK-03-2008-35, př. 1, která bude tvořit jednu z příloh žádosti o projekt "RECOM-CZ-AT".

Rozhodovat o spolupráci kraje s jinými kraji a o mezinárodní spolupráci je v souladu s § 35 odst. 2 písm. h) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, vyhrazeno zastupitelstvu kraje.

Další povinnou přílohou žádosti o projekt je Čestné prohlášení partnera projektu, které je Zastupitelstvu kraje Vysočina předkládáno v materiálu ZK-03-2008-35, př. 2.
První část, obsahující závazek spolufinancování projektu, je předkládána Zastupitelstvu kraje Vysočina.

Současně s tímto ORR navrhuje k finančnímu zajištění projektu schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv ve výši 1 mil. Kč na zvláštní účet určený na financování projektu "Regional Cooperation Management CZ - AT", z kterých budou kryty výdaje na realizaci prvních tří etap projektu. Následující etapy projektu budou financovány z průběžně proplácených výdajů předchozích etap. Od ukončení etapy projektu a proplacením uznatelných výdajů s ní spojených je stanovena maximální lhůta 7 měsíců.
StanoviskaOdbor ekonomický:
Uvedený projektový záměr není zahrnut v rozpočtovém výhledu na roky 2008 - 2010, v případě schválení zastupitelstvem kraje bude založen zvláštní účet určený na financování projektu a postupně dle potřeby budou na tento účet převáděny finanční prostředky z Fondu strategických rezerv.

Rada kraje
Rada kraje Vysočina usnesením č. 0455/12/2008/RK ze dne 15. 4. 2008 doporučila Zastupitelstvu kraje Vysočina přijmout usnesení.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
uzavřít "Dohodu o spolupráci mezi Vedoucím partnerem a projektovými partnery v rámci projektu v Programu "Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007-2013" dle materiálu ZK-03-2008-35, př. 1;
prohlašuje
skutečnosti uvedené v materiálu ZK-03-2008-35, př. 2 v části 1;
schvaluje
převod finančních prostředků z Fondů strategických rezerv ve výši max. 1 mil. Kč na zvláštní účet kraje určený na financování projektu "Regional Cooperation Management CZ - AT, RECOM CZ - AT".
Odpovědnost ORR
Termín 15. 5. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz