Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2008-34

ZK-02-2008-34.doc  ZK-02-2008-34pr1.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíZK-02-2008-34
NázevDarování pozemku se stavbou rybníka v k.ú. Proseč u Pošné, obec Pošná
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá M. Houška
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál řeší darování pozemku se stavbou rybníku v k.ú. Proseč u Pošné, obec Pošná do vlastnictví obce Pošná.
Na odbor majetkový se obrátila obec Pošná se žádostí o bezúplatný převod rybníka v osadě Nesvačily, pozemku par. č. 487/2 o výměře 5 984 m2 v k.ú. Proseč u Pošné, obec Pošná. V žádosti je uvedeno, že obec chce rybník využívat po opravách jako zdroj požární vody pro osadu Nesvačily.
Rybník má ve správě Domov důchodců Proseč u Pošné, příspěvková organizace, který se k darování do vlastnictví obce vyjádřil kladně. Pro potřeby domova důchodců rybník neslouží, naopak zatěžuje jeho rozpočet náklady na údržbu. Kraj Vysočina v roce 2005 řešil havárii hráze rybníka a na její odstranění vynaložil cca 90 000 Kč.
Kraj Vysočina se stal vlastníkem rybníku na základě Protokolu o předání a převzetí majetku státu vydaného na základě zákona 290/2002 Sb. Zřizovací listinou ze dne 7. 4. 2003 svěřil rybník, včetně pozemku do správy příspěvkové organizace kraje s názvem Domov důchodců Proseč u Pošné, příspěvková organizace.
Katastrální úřad pro Vysočinu, katastrální pracoviště Pelhřimov vede pozemek par. č. 487/2 se způsobem využití rybník na LV 219 pro k.ú. Proseč u Pošné, obec Pošná.
Návrh řešení OM navrhuje požadovaný pozemek, včetně stavby rybníka, darovat do vlastnictví obce. Rybník neslouží potřebám domova důchodců, naopak na něj musí vynakládat finanční prostředky na opravy a údržbu. Darování pozemku včetně stavby rybníku do vlastnictví obce je v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina, neboť obec má zájem využívat rybník nekomerčně jako zdroj požární vody pro osadu Nesvačily.
Zákonná podmínka převodu, tj. zveřejnění záměru darování požadovaného pozemku včetně stavby rybníka na úřední desce krajského úřadu, proběhla ve dnech 1. 2. - 3. 3. 2008 a nikdo o tento nemovitý majetek zájem neprojevil. Pozemek včetně stavby rybníka bude za předpokladu kladného rozhodnutí zastupitelstva kraje vyjmut dodatkem zřizovací listiny ze správy Domova důchodců Proseč u Pošné, příspěvkové organizace.
Usnesení předpokládá rozhodnout darovat pozemek včetně stavby rybníka z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Pošná a schválit dodatek zřizovací listiny Domova důchodců Proseč u Pošné, příspěvková organizace, kterým bude darovaný nemovitý majetek vyjmut ze správy této organizace.
StanoviskaUsnesením 0120/04/2008/RK rada kraje rozhodla zveřejnit záměr darování pozemku par. č. 487/2 - vodní plocha o výměře 5 984 m2, včetně stavby rybníka v k. ú. Proseč u Pošné, obec Pošná z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Pošná a doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout převést darem pozemek par. č. 487/2 - vodní plocha o výměře 5 984 m2, včetně stavby rybníka v k. ú. Proseč u Pošné, obec Pošná z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Pošná.
Domov důchodců Proseč u Pošné souhlasí s bezúplatným převodem rybníka v osadě Nesvačily na obec Pošná.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví souhlasí se záměrem převodu rybníka, který není pro provoz Domova důchodců Proseč u Pošné potřebný, naopak jeho údržba, případné vyčištění i odpovědnost za možnou škodu by pro kraj I PO byl vážnou zátěží.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
rozhodnout převést darem pozemek par. č. 487/2 - vodní plocha o výměře 5 984 m2, včetně stavby rybníka v k. ú. Proseč u Pošné, obec Pošná z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Pošná;
schvaluje
dodatek č. 3 Zřizovací listiny Domova důchodců Proseč u Pošné, příspěvková organizace dle materiálu ZK-02-2008-34, př. 1.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 30. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz