Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2008-47

ZK-01-2008-47.doc  ZK-01-2008-47pr1.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíZK-01-2008-47
NázevFOND VYSOČINY - Návrh grantového programu Rozvoj malých podnikatelů ve vybraných regionech 2008 - I.
Zpracoval O. Wiesnerová
Předkládá M. Černá
Počet příloh
Popis problémuPodpora malých podniků je standardní součástí hospodářské politiky zemí EU. Podpora je cílena na překonávání objektivních nevýhod malých podniků ve srovnání s velkými podniky (zejména horší přístup ke kapitálu a relativně vyšší náklady vstupu na nové trhy a odpovídající informační zabezpečení). Význam podpory malých podniků je dán jak jejich často rozhodující rolí v zaměstnanosti obyvatelstva, tak jejich flexibilitou (přizpůsobivostí) a potenciálem rozvoje do podoby velkých firem. Jednou z forem podpory EU malým podnikům, která je realizována v současné době na úrovni kraje Vysočina, jsou grantová schémata na podporu drobných, malých a středních podnikatelů. V programovacím období 2007-13 je však podpora určená drobným podnikatelům minimální a proto se GP Rozvoj malých podnikatelů 2008 jeví jako jediná účinná pomoc a podpora těmto firmám.
V této etapě GP se jedná se o podporu určenou těm projektům, které se budou realizovat pouze ve vyjmenovaných regionech ORP Třebíč, Náměšť nad Oslavou, Moravské Budějovice, Telč, Žďár nad Sázavou, Bystřice nad Pernštejnem a Nové Město na Moravě (viz.ZK-01-2008 -př.1). Žadatelé z ostatních regionů budou mít příležitost k podání žádosti dle Výzvy na předkládání projektů do GP Rozvoj malých podnikatelů ve vybraných regionech 2008 - II., jejíž vyhlášení je plánováno na květen 2008. Loňská zkušenost jednoznačně potvrdila výhodnost rozdělení alokace GP Rozvoj malých podnikatelů do dvou etap, kdy, vzhledem ke specifickým kriteriím, jsou do jednotlivých etap vybrány oblasti ORP s podobnou mírou nezaměstnanosti, hodnocení předložených projektů je mnohem objektivnější při porovnávání projektů z oblasti se srovnatelnými podmínkami. Rozdělení grantového programu do dvou etap je praktické i vzhledem k vysoké administrativní náročnosti zpracování standardně velkého počtu předložených žádostí.
Cílem grantového programu Rozvoj malých podnikatelů ve vybraných regionech 2008-I. je zvýšení konkurenceschopnosti malých podniků na domácích i zahraničních trzích poskytnutím příspěvku na pořízení nových technologií a výrobních prostředků, případně rozšíření výroby a výrobních prostor. Z tohoto programu budou podpořeny projekty realizované na území kraje Vysočina.
.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje vysočina (dále jen "ORR") zpracoval výzvu pro předkládání žádostí do GP Rozvoj malých podnikatelů ve vybraných regionech 2008-I. (ZK-01-2008-47, př. 1). Cílem tohoto grantového programu je podpořit malé podniky, které si nemohou žádat o podporu ze zdrojů EU, a posílit tak konkurenceschopnost těchto podniků. Alokace ve výši 6.000.000,- Kč bude rozdělena malým podnikům na nákup nových strojů a zařízení nebo na stavební práce. Tato podpora bude poskytována jako podpora malého rozsahu (de minimis) ve smyslu Nařízení Komise (ES) č. 1998/2006. Z důvodu transparentnosti jsou přiloženy podklady pro hodnocení specifických kritérií grantového programu (ZK-01-2008-47, př. 2).
Grantový program na podporu malých podnikatelů je v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina, naplňuje ho v bodě Cíl 1: Zlepšení konkurenční pozice ekonomiky, Dílčí cíl 1.2.: Všeobecná podpora malých a středních podniků (MSP) s důrazem na rozvoj exportních a inovačních aktivit Opatření 1.2.1. Všeobecná podpora malých a středních podniků (MSP).
Celková alokace pro PRK - dílčí cíl 1.2. na rok 2008 je 12.000.000,- Kč.
Grantový program "Rozvoj malých podnikatelů ve vybraných regionech 2008-I".má do výzvy alokovanou částku z PRK - dílčího cíle 1.2. - 6.000.000 Kč.
Zůstatek v rámci PRK - dílčího cíle 1.2. - 6.000.000,- Kč
StanoviskaStanovisko ORR:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky "Statutu účelového Fondu Vysočiny" a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodě 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.

Rada kraje doporučila usnesením 0132/04/2008/RK zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program na zvýšení konkurenceschopnosti malých podniků na Vysočině formou příspěvku na pořízení technologií, výrobních zařízení, případně rozšíření podnikatelských prostor - "Rozvoj malých podnikatelů ve vybraných regionech 2008 -I" dle materiálu RK-04-2008-25, př. 1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
vyhlašuje
grantový program "Rozvoj malých podnikatelů ve vybraných regionech 2008-I". dle materiálu ZK-01-2008-47, př. 1;
jmenuje
• řídicí výbor grantového programu "Rozvoj malých podnikatelů ve vybraných regionech 2008 - I" ve složení:
ODS -
KDU-ČSL -
SNK-ED -
ČSSD -
KSČM -
• .............................. předsedou řídicího výboru grantového programu "Rozvoj malých podnikatelů ve vybraných regionech 2008 - I";
• garantem grantového programu "Rozvoj malých podnikatelů ve vybraných regionech 2008-I" Odbor regionálního rozvoje a Olgu Wiesnerovou zástupcem garanta s právem hlasovacím a Stanislavu Lemperovou s právem poradním;
pověřuje
radu kraje, aby v případě rezignace člena řídicího výboru jmenovala náhradníka.
Odpovědnost ORR
Termín 30. 4. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz