Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2008-30

ZK-01-2008-30.doc  ZK-01-2008-30pr1.doc
Číslo materiálu30
Číslo jednacíZK-01-2008-30
NázevNávrh na způsob zajišťování údržby vegetace v průjezdních úsecích obcí v kraji Vysočina
Zpracoval I. Ševecová, H. Motlová
Předkládá V. Kodet
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je vlastníkem 4 579 km silnic II. a III. tříd, jejichž správa a údržba je zajišťována prostřednictvím Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace (dále jen KSÚSV). Ve zřizovací listině KSÚSV je vymezen hlavní účel a předmět činnosti následovně: hlavním účelem KSÚSV je provádění správy, údržby a oprav silnic, jejich součástí a příslušenství na silniční síti ve vlastnictví kraje Vysočina. Právní úprava oblasti silničního hospodářství je dána zákonem č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o pozemních komunikacích). Dle § 14 odst. 1 písm. b) zákona o pozemních komunikacích silniční vegetace v průjezdním úseku obce není součástí ani příslušenstvím pozemní komunikace, a proto není údržba vegetace v průjezdních úsecích obcí KSÚSV zajišťována. Mimo průjezdní úseky KSÚSV zajišťuje údržbu vegetace v souladu s § 13 písm. d) zákona o pozemních komunikacích. Tento postup se dále opírá o rozsudek Nejvyššího správního soudu č.j. 7 A 46/2001-56 z 11. 8. 2004. V kraji Vysočina jsou 704 obce a z důvodu majetkoprávního nevypořádání pozemků v průjezdních úsecích těchto obcí v délce 983 km je kraj vlastníkem pozemků pod stavbami komunikací i mimo ně. V průběhu roku 2007 vznikaly ze strany obcí požadavky na pomoc při řešení údržby vegetace v průjezdních úsecích. Vzhledem k rozsahu a obtížnosti dané problematiky a k posouzení možností řešení údržby vegetace v průjezdních úsecích obcí jmenovala ředitelka Krajského úřadu kraje Vysočina pracovní tým, který se touto problematikou podrobně zabýval. Výstupem činnosti pracovního týmu je materiál v příloze, který je předkládán radě kraje k projednání.
Finanční prostředky ve výši 3 mil. Kč jsou uvedeny v Rozpočtu kraje Vysočina na rok 2008 v 7 kapitole Doprava, jako další možné požadavky ODSH v roce 2008.
Návrh řešení Pracovní tým složený ze zástupců zainteresovaných odborů Krajského úřadů kraje Vysočina se zabýval posouzením možností udržování vegetace v průjezdních úsecích obcí v kraji Vysočina, především z hlediska právního, majetkového, technického a finančního. Při vyhodnocování možností jednotlivých variant, byly posuzovány podklady předložené jednotlivými zástupci pracovního týmu. Na základě shromážděných podkladů a s přihlédnutím na jednotlivé závěry odborů a s ohledem na potřebu realizovat řešení již pro vegetační období v roce 2008, navrhuje pracovní tým radě kraje situaci řešit poskytováním dotací obcím v kraji Vysočina na zajištění údržby veřejné zeleně na veřejných prostranstvích v průjezdních úsecích obcí kraje Vysočina podél silnic II. a III. tříd a za tímto účelem doporučit Zastupitelstvu kraje schválit Zásady zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na údržbu veřejné zeleně na veřejných prostranstvích v obcích kraje Vysočina (dále jen "Zásady").
Celková částka určená na tyto dotace v roce 2008 dosáhne maximálně celkové výše 3 mil. Kč. V Zásadách jsou stanovena kritéria pro poskytování dotací, z nichž jako základní se stanovuje zajišťování údržby veřejné zeleně na veřejných prostranstvích, na bezprostředně přiléhajícím pruhu travnatého pozemku podél silnic II. a III. tříd, maximálně v šíři do 1 metru, a to pouze sečení travních porostů. Dotace se navrhuje maximálně ve výši 0,70 Kč na 1 m2 . Výše dotace vychází z průměrné kalkulace skutečných nákladů na sečení prováděné KSÚSV.
StanoviskaStanoviska odborů zainteresovaných v pracovní skupině složené ze zástupců Odboru dopravy a silničního hospodářství, Odboru regionálního rozvoje, Odboru sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu a Odboru majetkového.
Na základě zhodnocení a potřeby řešit neprodleně situaci doporučuje jako krátkodobé řešení variantu č. 5, tj. "Dotační titul na údržbu veřejné zeleně na veřejných prostranstvích obcí". Dále pak jako vhodné, tedy systémové, koncepční a z hlediska vynakládaných finančních prostředků účelné řešení doporučuje řešení majetkoprávního vypořádání pozemků ve vlastnictví kraje v průjezdních úsecích obcí.

Odbor ekonomický
Ekonomický odbor nemá připomínky k předloženému materiálu. Finanční krytí tohoto dotačního titulu je zatím uvedeno v dalších možných požadavcích odboru dopravy (požadavek cca 3 mil. Kč). Proto je třeba, až bude na základě žádostí znám objem požadovaných finančních prostředků, provést rozpočtové opatření z položky Nespecifikovaná rezerva.

Dopravní komise přijala na svém jednání dne 14. 12. 2007 usnesení č. 010/07/2007/DK, kterým doporučila Radě kraje Vysočina řešit údržbu vegetace v průjezdních úsecích v souladu se závěry pracovní skupiny, tj. dle varianty č. 5 - dotační titul.

Rada kraje Vysočina na svém jednání dne 29. 1. 2008 přijala usnesení č. 0122/04/2008/RK, ve kterém doporučuje zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na údržbu veřejné zeleně na veřejných prostranstvích v obcích kraje Vysočina podle materiálu RK-04-2008-15, př. 1upr1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na údržbu veřejné zeleně na veřejných prostranstvích v obcích kraje Vysočina podle materiálu ZK-01-2008-30, př. 1.
Odpovědnost ODSH, OE
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz