Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2008-25

ZK-01-2008-25.doc
Číslo materiálu25
Číslo jednacíZK-01-2008-25
NázevKoupě pozemku v k. ú. a obci Břevnice
Zpracoval F. Vak
Předkládá M. Houška
Počet příloh
Popis problémuMateriál se týká koupě pozemku v k. ú. Břevnice pro plánovanou stavbu čistírny odpadních vod a lapolu pro objekt Domova pro seniory Havlíčkův Brod.
Domov pro seniory Havlíčkův Brod, příspěvková organizace má odloučené pracoviště v obci Břevnice (cca 6 km od Havlíčkova Brodu). Stávající systém likvidace splaškových vod je nevyhovující. V rozpočtu kraje je pro rok 2008 zařazena akce "Domov pro seniory Havlíčkův Brod - ČOV a lapol". V současné době je zpracovávána projektová dokumentace na stavbu čističky odpadních vod a lapolu pro objekt PO kraje s názvem Domov pro seniory Havlíčkův Brod. V dlouhodobějším výhledu se uvažuje o dostavbě objektu v Břevnici pro klienty trpící Alzheimerovou chorobou, která by měla navazovat na stávající budovu.
Čistička odpadních vod a lapol jsou kapacitně navrhovány tak, aby na ně mohla být v budoucnosti případně připojena i uvažovaná přístavba domova. Realizace uvedených staveb by měla být provedena na pozemku par. č. 203/1 zahrada o výměře 3 569 m2 v k. ú. a obci Břevnice, který je v současné době ve vlastnictví České republiky a ve správě Pozemkového fondu ČR. Do správy PF ČR přešel podle ustanovení § 17 zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, v platném znění. V minulosti byl tento pozemek vždy součástí objektu domova a k činnosti domova byl také využíván. Po přechodu pozemku do správy PF ČR bylo jeho užívání domovem ošetřeno uzavřením nájemní smlouvy. Pro realizaci plánovaných staveb nájemní vztah nestačí, proto by bylo žádoucí, aby kraj pozemek par. č. 203/1 v k. ú. a obci Břevnice získal do svého vlastnictví.
Návrh řešení Na základě jednání s Pozemkovým fondem ČR, územním pracovištěm Havlíčkův Brod o převodu pozemku par. č. 203/1 v k. ú. a obci Břevnice navrhuje odbor majetkový předmětný pozemek od pozemkového fondu koupit za cenu úřední zjištěnou podle platného právního předpisu pro oceňování nemovitého majetku.
Tento návrh vychází jednak z proběhlého jednání s PF ČR, tak i ze skutečnosti, že podle stávajícího právního předpisu (zák. č. 569/1991 Sb. o pozemkovém fondu ČR ve znění pozdějších předpisů) nemůže PF ČR provést bezúplatný převod shora uvedeného pozemku, přestože bude pozemek využit pro sociální sféru. Bezúplatně může PF ČR převést pouze majetek, který bude využit pro činnost škol a školských zařízení zřízených krajem a zařazených do sítě předškolních zařízení, škol a školských zařízení podle zvláštního právního předpisu. Převod uvedeného pozemku do správy Domova pro seniory Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace bude řešen až poté, co kraj získá pozemek do vlastnictví.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout úplatně nabýt pozemek par. č. 203/1 zahrada o výměře 3 569 m2 v k. ú. a obci Břevnice z vlastnictví České republiky a správy Pozemkového fondu ČR do vlastnictví kraje Vysočina za kupní cenu sjednanou ve výši ceny úřední, zjištěné podle platného právního předpisu pro oceňování nemovitého majetku.
StanoviskaRada kraje usnesením 0035/02/2008/RK schválila zahájení jednání s Pozemkovým fondem ČR, územním pracovištěm Havlíčkův Brod o úplatném převodu pozemku par. č. 203/1 v k. ú. a obci Břevnice za kupní cenu zjištěnou - úřední do vlastnictví kraje Vysočina;
Doporučila zastupitelstvu kraje Vysočina rozhodnout úplatně nabýt pozemek par. č. 203/1 zahrada o výměře 3 569 m2 v k. ú. a obci Břevnice z vlastnictví České republiky a správy Pozemkového fondu ČR do vlastnictví kraje Vysočina za kupní cenu sjednanou ve výši ceny zjištěné - úřední.
Další stanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
úplatně nabýt pozemek par. č. 203/1 zahrada o výměře 3 569 m2 v k. ú. a obci Břevnice z vlastnictví České republiky a správy Pozemkového fondu ČR do vlastnictví kraje Vysočina za kupní cenu sjednanou ve výši ceny úřední, zjištěné podle platného právního předpisu pro oceňování nemovitého majetku.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz