Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2008-07

ZK-01-2008-07.doc  ZK-01-2008-07pr1.doc
Číslo materiálu07
Číslo jednacíZK-01-2008-07
NázevNávrh na zapojení kraje Vysočina do krajské úrovně prevence kriminality v systému prevence kriminality České republiky v letech 2009 až 2011
Zpracoval J. Pokorný
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problémuVláda České republiky svým usnesením č. 1150 ze dne 15. října 2007 schválila Strategii prevence kriminality na léta 2008 až 2011 (dále jen "strategie"), která navazuje na předcházející strategii a klade si za cíl dále zvyšovat pocit bezpečí občanů a snižovat míru a závažnost trestné činnosti. Novou strategií jsou stanoveny základní priority, principy a okruhy prevence kriminality a současně dochází ke změně organizačního schématu systému prevence kriminality v České republice.
Systém prevence kriminality bude členěn do tří úrovní - republikové, krajské a městské. Úkolem republikové úrovně bude koordinovat preventivní aktivity jednotlivých článků systému, zkvalitňovat systém po stránce personální, metodické a informační, zabezpečovat realizaci meziresortních a celorepublikových projektů a vytvářet podmínky pro finanční zabezpečení realizace úkolů vyplývajících ze strategie. Úkolem krajské úrovně bude vytvořit preventivní politiku v rámci své působnosti, koordinovat ji a zabezpečovat po metodické, konzultační a částečně po finanční stránce. Cílem městské úrovně je snižování trestné činnosti a zvyšování pocitu bezpečí občanů ve větších městech. Do této úrovně bylo zařazeno a má možnost se zapojit 47 měst s počtem obyvatel nad 25 tis. V kraji Vysočina jsou to Statutární město Jihlava a Město Třebíč.
Kraje budou mít možnost se do krajské úrovně zapojit prostřednictvím tzv. Krajských programů prevence kriminality (krajské programy), které budou zaměřeny na koncepční řešení bezpečnostní situace a řešení problémů spojených s trestnou činností a přestupky. Krajské programy mohou být realizovány na území celého kraje, jeho části nebo na území obcí. O zapojení do krajské úrovně prevence kriminality, o využití účelově vázaných finančních prostředků i o podobě konkrétních preventivních aktivit rozhodne kraj v samostatné působnosti. Pro zapojení kraje do krajské úrovně prevence kriminality
a realizaci krajských programů jsou strategií (Stručný obsah metodiky Systému prevence kriminality v České republice v letech 2008 až 2011 - příloha č. 1) stanoveny následující podmínky:
- zpracování bezpečnostní analýzy podle zadání Rady vlády pro prevenci kriminality
- zpracování koncepce prevence kriminality kraje na období 2009 až 2011 (na základě této koncepce bude rada kraje schvalovat roční program)
- zřízení funkce manažera prevence kriminality
- vytvoření pracovní skupiny prevence kriminality
- každoroční vyčlenění finančních prostředků na realizaci krajského programu v minimální výši 20 % celkových nákladů
- vytvoření komise pro realizaci dotačního řízení, zejména pro výběr projektů
a provádění kontrol využití dotace.
Kraj obdrží po zapojení do krajské úrovně v letech 2009 až 2011 do svého rozpočtu státní dotaci a usnesením příslušného orgánu kraje rozhodne v samostatné působnosti o jejím konkrétním využití na projekty. Celkem bylo vládou České republiky schváleno na realizaci strategie na léta 2008 až 2011 400 mil. Kč. Při rozdělení této částky na jednotlivé úrovně v poměru - republiková 10 %, krajská 50 % a městská 40 % to znamená, že na kraj připadne v průměru na rok asi 3,5 mil. Kč. Finanční limit bude stanoven pro jednotlivé kraje na základě Postupu při stanovení limitu státní účelové dotace pro kraje na krajské programy prevence kriminality realizované v letech 2009 až 2011 schváleného usnesením vlády České republiky č. 1150. Základní jednotkou pro výpočet tohoto limitu je tzv. indexovaný trestný čin, který obsahuje údaje o skutečné trestné činnosti, o nezaměstnanosti a o sociální chudobě. Konkrétní výpočet bude ovlivněn i tím, jaká částka na dotace se bude rozdělovat - pokud se některá města nad 25 tis. obyvatel nebo kraje nezapojí do městské resp. krajské úrovně, zvýší se celková částka, která se bude přerozdělovat. Reálná částka pro kraj Vysočina se jeví ve výši do 2 mil. Kč ročně a bude ovlivněna zejména nápadem trestné činnosti, který je jedním z nejnižších v republice. Tato částka může být použita na realizaci krajského projektu (kraj se pak musí podílet 20 %, tzn. asi 400 tis. Kč) nebo může být přidělena obcím na realizaci jejich projektů (náklady ve výši povinných 20 % pak hradí samotné obce). Na náklady spojené se zajištěním podmínek nutných k zapojení kraje do krajské úrovně obdrží kraj v roce 2008 částku 200 tis. Kč.
Tento návrh neřeší organizaci prevence kriminality v kraji Vysočina v roce 2008. Rok 2008 byl pojat strategií jako přechodný rok s tím, že dotace budou přidělovány na realizaci krajských programů prevence kriminality na základě rozhodnutí Rady vlády pro prevenci kriminality z kapitoly Ministerstva vnitra. O dotace na realizaci projektů mohou požádat vybrané obce nebo kraje v termínu do 15. 2. 2008. Za kraj Vysočina byly hejtmanem kraje navrženy na zařazení do krajského programu města Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Pelhřimov, Velké Meziříčí a Moravské Budějovice.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana navrhuje Zastupitelstvu kraje Vysočina rozhodnout o zapojení kraje Vysočina do krajské úrovně prevence kriminality v letech 2009 až 2011.
Návrh vychází z usnesení vlády české republiky č. 1150 ze dne 15. října 2007, kterým bylo doporučeno hejtmanům respektovat strategii a učinit kroky k zajištění realizace systému prevence kriminality na krajské úrovni. Pokud se kraj do tohoto systému nezapojí, ztratí možnost čerpat finanční prostředky, které budou každoročně na prevenci kriminality ze státního rozpočtu vyčleňovány. Současně kraj přijde i o určitý nástroj, kterým bude možno iniciovat a koordinovat preventivní aktivity v kraji Vysočina.
StanoviskaBezpečnostní komise Rady kraje Vysočina - doporučuje rozhodnout o zapojení kraje Vysočina do krajské úrovně prevence kriminality v letech 2009 až 2011.
Rada kraje Vysočina
doporučuje:
* vyhradit si podle § 37zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů:
* rozhodnout o zapojení kraje Vysočina do krajské úrovně prevence kriminality v letech 2009 až 2011 dle Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011;
* schvalovat Koncepci prevence kriminality kraje Vysočina na léta 2009 až 2011 včetně jejich změn;
* vyhlašovat krajské programy prevence kriminality ve smyslu cílů a priorit stanovených Strategií prevence kriminality na léta 2008 až 2011 včetně jejich změn;
* rozhodnout o zapojení kraje Vysočina do krajské úrovně prevence kriminality v letech 2009 až 2011 ve smyslu Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
vyhrazuje si
podle § 37zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů právo:
* rozhodnout o zapojení kraje Vysočina do krajské úrovně prevence kriminality v letech 2009 až 2011 dle Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011;
* schvalovat Koncepci prevence kriminality kraje Vysočina na léta 2009 až 2011 včetně jejich změn;
* vyhlašovat krajské programy prevence kriminality ve smyslu cílů a priorit stanovených Strategií prevence kriminality na léta 2008 až 2011 včetně jejich změn;
rozhoduje
o zapojení kraje Vysočina do krajské úrovně prevence kriminality v systému prevence kriminality České republiky v letech 2009 až 2011 v souladu se Strategií prevence kriminality na léta 2008 až 2011.
Odpovědnost OSH
Termín 30. 6. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz