Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2005-69

ZK-01-2005-69.doc  ZK-01-2005-69pr1.doc
Číslo materiálu69
Číslo jednacíZK-01-2005-69
NázevPoskytnutí finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina na zpracování aktuální analýzy rizika staré ekologické zátěže bývalého závodu Humpoleckých strojíren
Zpracoval P. Bureš, J. Mikyna, R. Zvolánek
Předkládá I. Rohovský
Počet příloh
Popis problému

Dne 26.01.2005 byla na Krajský úřad kraje Vysočina, odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství (dále jen "OLVHZ") doručena žádost Města Humpolec o poskytnutí finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina (zřízeného podle § 42 odst. 4 vodního zákona). Předmětem žádosti je aktualizace a doplnění analýzy rizika staré ekologické zátěže bývalého závodu Humpoleckých strojíren. Tento areál se nachází ve středu města Humpolec.
V roce 1951 byl založen státní podnik Humpolecké strojírny, který vyráběl zejména hydraulické nakladače. V rámci výrobního procesu byla používána řada hydraulických olejů, ale objekty nebyly dostatečně zabezpečeny pro úniku těchto závadných látek do podloží. Tyto látky se dostaly postupně i do podzemních vod. Po likvidaci státního podniku se stala nástupnickou organizací společnost Humpolecké strojírny, a.s., ale privatizační projekt nezahrnoval starou ekologickou zátěž. V roce 1990 došlo k dalšímu havarijnímu úniku oleje. Po tomto byl v roce 1990 a dále v roce 1992 v rámci ekologického auditu proveden hydrogeologický průzkum. V konečné fázi byla část areálu vrácena Pozemkovému fondu, který ji vydal původnímu majiteli a ten ji po částech rozprodal. Zbývající část byla prodána Humpoleckými strojírnami, a.s. novým majitelům. Žádný z těchto současných majitelů nekoupil pozemek zatížený starou ekologickou zátěží ani mu nebyla poskytnuta sleva z kupní ceny.
V roce 1995 byl završen ekologický audit z roku 1992 analýzou rizik, kterou vypracovala firma AQUATEST, SG a.s. Bylo zjištěno, že úroveň znečištění podzemní vody v areálu závodu je velmi vysoká. Zjištění výskytu fáze ropných látek na hladině podzemní vody bylo místně ve vrstvě o mocnosti až 1 metr.
Původním záměrem Města Humpolec bylo vybudování kanalizace vedoucí přes tento areál závodu. V rámci územního řízení na umístění stavby kanalizace byla otevřena otázka zabezpečení staré ekologické zátěže před budováním této kanalizace. Zájem Města Humpolec je urychleně dořešit budování kanalizace, čemuž předchází řešení sanace staré ekologické zátěže v areálu závodu. Prvním krokem v řešení staré ekologické zátěže je zpracování analýzy rizika, která se zpracovává podle metodického pokynu Ministerstva životního prostředí ČR z roku 1996.
Město Humpolec na základě výběrového řízení na zpracování aktualizace analýzy rizika znečištění horninového prostředí a podzemní vody v areálu bývalého závodu Humpoleckých strojíren vybralo ze tří nabídek zhotovitele společnost EKOGEST s.r.o., Husova 46, 586 01 Jihlava s cenou o dílo ve výši 561 394,40 Kč včetně DPH, což je nejnižší nabídnutá cena.
Návrh řešení

Jedná se o aktualizaci analýzy rizika, která byla zpracována v roce 1995. Analýza rizika je dokument, ve kterém bude popsán skutečný stav staré ekologické zátěže bývalého závodu Humpoleckých strojíren, tj. určení plošného i prostorového rozsahu kontaminace vod i zemin. Dále bude v analýze rizika posouzeno možné šíření znečištění, hodnocení rizika pro lidské zdraví a pro ekosystémy, shrnutí celkového rizika, návrh variant nápravných opatření včetně navržení optimálního způsobu sanace, doporučení cílových parametrů sanace a odhadu jejich finanční náročnosti, apod. Součástí zpracování analýzy rizika může být i doplňkový hydrogeologický průzkum. Tato aktualizovaná analýza rizika upřesní veškeré výše uvedené údaje.
Z hlediska OLVHZ se jedná o dlouhodobou havárii s přetrvávajícím závažném ohrožením podzemních vod, u které původce havárie není znám, tudíž ani žadatel Město Humpolec není původcem havárie. OLVHZ zpracoval stanovisko a posouzení k této žádosti podle navrhovaných Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina k odstranění následků dlouhodobých havárií s dopadem na jakost podzemních nebo povrchových vod (dále jen "zásady"), ve kterém doporučuje poskytnutí finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina na výše uvedenou aktualizaci analýzy rizika v plné výši 100 %, která činí 561 394,40 Kč (viz příloha č. 1 materiálu ZK-01-2005-69). Poskytnutí těchto finančních prostředků je v souladu s navrhovanými zásadami. Podle čl. 5 odst. 3 těchto Zásad budou finanční prostředky poskytnuty na základě smlouvy o poskytnutí finančních prostředků, ve které budou zahrnuty požadavky a podmínky pro poskytnutí finančních prostředků. Jednou z podmínek bude poskytnutí finančních prostředků až po předložení vyhotovené analýzy rizika a po oponentním posudku, který si objedná OLVHZ. Po kladném oponentním posudku budou finanční prostředky žadateli poskytnuty. V případě záporného oponentního posudku (nesoulad s metodickým pokynem MŽP ČR z roku 1996, formální nedostatky, aj.) bude žadatel vyzván k přepracování analýzy rizika.

Stanoviska

Návrh poskytnutí finančních prostředků na výše uvedenou aktualizaci analýzy rizik byl konzultován s dotčenými odbory krajského úřadu.
Ekonomický odbor:
Bez připomínek.
Usnesením 0177/06/2005/RK ze dne 01.02.2005 rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje schválit poskytnutí finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina Městu Humpolec na zpracování analýzy rizika staré ekologické zátěže bývalého závodu Humpoleckých strojíren ve výši 519 000,- Kč (cca 92,5 % z celkové požadované částky).

Návrh usnesení

Zastupitelstvo kraje
schvaluje
poskytnutí finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina Městu Humpolec na zpracování aktuální analýzy rizika staré ekologické zátěže bývalého závodu Humpoleckých strojíren ve výši 519 000,- Kč.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín trvale
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz