Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2007-71

ZK-05-2007-71.doc  ZK-05-2007-71pr1.doc  ZK-05-2007-71pr2.tif
Číslo materiálu71
Číslo jednacíZK-05-2007-71
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - poskytnutí dotace Vysoké škole polytechnické Jihlava
Zpracoval Z. Ludvík, K. Ubr
Předkládá M. Matějková
Počet příloh
Popis problémuVysoká škola polytechnická Jihlava (dále jen "VŠPJ"), která je veřejnou vysokou školou, hodlá v souladu se svými rozvojovými aktivitami pokračovat v rozšiřování nabídky vysokoškolského vzdělávání v kraji Vysočina a k zajištění prostorových podmínek připravuje projekt na rozšíření kampusu VŠPJ v hodnotě 700 - 800 mil. Kč. Za tímto účelem chce v maximální míře využít prostředky ze Strukturálních fondů EU, konkrétně Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (prioritní osa 3: Posilování kapacit vysokých škol pro terciární vzdělávání). V případě, že projekt uspěje, bude plně hrazen z prostředků programu, tedy ERDF a státního rozpočtu (MŠMT). Dle záměru budou v rámci projektu připraveny prostory pro nové posluchárny, odborné učebny, vědecké informační centrum a další nezbytné rozvojové zázemí v areálu bývalé krajské nemocnice. Příprava takto rozsáhlé projektové dokumentace, navíc ve vysoké kvalitě, vyžaduje odpovídající náklady, a proto VŠPJ požádala kraj Vysočinu o podporu (materiál ZK-05-2007-71, př. 2).
Podpora rozvoje veřejné vysoké školy je v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina (Opatření 2.1.1: "Rozvoj terciárního vzdělávání a vytváření regionálních struktur celoživotního vzdělávání a učení") a je v souladu s Úkolem A.4 Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy kraje Vysočina 2006 (Opatření: "Rozšířit a zvýšit kvalitu prostorového zázemí a technického vybavení vysokých škol se sídlem na území kraje s důrazem na moderní technologie vzdělávání, modernizaci vybavení pro rozvoj vědy a výzkumu a spolupráci s výrobními podniky").
Návrh řešení Zastupitelstvu kraje je předložen k projednání návrh na poskytnutí dotace ve výši 5 mil. Kč Vysoké škole polytechnické Jihlava za účelem přípravy projektové žádosti pro projekt rozšíření kampusu VŠPJ. Dotace bude poskytnuta na základě Smlouvy o poskytnutí dotace, ve které jsou upraveny podmínky jejího poskytnutí.
Dotace bude čerpána v letech 2007 až 2009 a bude vyúčtována do konce dubna 2009. Vzhledem k tomu, že v případě VŠPJ jde o veřejnou vysokou školu a také o výzkumnou organizaci ve smyslu Rámce podpory společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací, a vzhledem k tomu, že smyslem projektu je zabezpečení veřejné služby, tedy terciárního vzdělávání, nejedná se v tomto případě o veřejnou podporu ve smyslu právních předpisů Evropské komise.
OŠMS dále předkládá návrh na provedení příslušného rozpočtového opatření.
Realizace projektu rozšíření kampusu VŠPJ zásadním způsobem přispěje ke zvýšení nabídky vysokoškolských oborů v kraji a celkové stabilizaci vysoké školy.
StanoviskaRada kraje: Rada kraje přijala usnesení 1133/25/2007/RK, kterým doporučuje zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout poskytnout dotaci Vysoké škole polytechnické Jihlava, IČ 71226401 ve výši 5 mil. Kč na přípravu projektové žádosti včetně příloh pro projekt rozšíření kampusu Vysoké školy polytechnické Jihlava za podmínek stanovených ve Smlouvě o poskytnutí dotace podle materiálu RK-25-2007-58, př. 1upr1;
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení výdajů kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3211 - Činnost vysokých škol o částku 5 mil. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 5 mil. Kč za účelem poskytnutí dotace Vysoké škole polytechnické Jihlava, IČ 71226401 na přípravu projektové žádosti včetně příloh pro projekt rozšíření kampusu Vysoké školy polytechnické Jihlava za podmínek stanovených ve Smlouvě o poskytnutí dotace podle materiálu RK-25-2007-58, př. 1upr1.

Ekonomický odbor: Ekonomický odbor nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření připomínky. Aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva ke dni 26. 7. 2007 je 40 953 tis. Kč.

Odbor regionálního rozvoje: Vysoké školství patří k jednomu ze základních předpokladů rozvoje inovačního potenciálu regionu. Výše připravovaný záměr na výstavbu kampusu je aktivitou, která navazuje a plně doplňuje aktivity týkající se přípravy projektu Vědeckotechnologického parku. Realizace kampusu je nezbytná pro další rozvoj navazujících aktivit ve smyslu přípravy odborných pracovníků, kteří budou hledat uplatnění v rámci odborných pracovišť technologických platforem vznikajících v rámci kraje. ORR doporučuje podpořit VŠPJ a poskytnout dotaci na kvalitní přípravu tohoto rozsáhlého projektu.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
poskytnout dotaci Vysoké škole polytechnické Jihlava, IČ 71226401 ve výši 5 mil. Kč na přípravu projektové žádosti včetně příloh pro projekt rozšíření kampusu Vysoké školy polytechnické Jihlava za podmínek stanovených ve Smlouvě o poskytnutí dotace podle materiálu ZK-05-2007-71, př. 1;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení výdajů kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3211 - Činnost vysokých škol o částku 5 mil. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 5 mil. Kč za účelem poskytnutí dotace Vysoké škole polytechnické Jihlava, IČ 71226401 na přípravu projektové žádosti včetně příloh pro projekt rozšíření kampusu Vysoké školy polytechnické Jihlava za podmínek stanovených ve Smlouvě o poskytnutí dotace podle materiálu ZK-05-2007-71, př. 1.
Odpovědnost OŠMS, EO
Termín do 31. října 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz