Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2007-47

ZK-05-2007-47.doc  ZK-05-2007-47pr1.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíZK-05-2007-47
NázevZáměr kraje Vysočina na využití areálu bývalých Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě, budoucí prodej nemovitostí v k. ú. a obci Jihlava
Zpracoval P. Kolář, J. Mrázková
Předkládá M. Houška
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje usnesením 0289/04/2006/ZK rozhodlo nabýt nemovitý majetek tvořící areál bývalých Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě (dále jen areál KOJ). Zájem o získání tohoto nepotřebného vojenského majetku do vlastnictví kraje byl od počátku zdůvodňován jednak nutnou potřebou dostavby kancelářských prostor pro krajský úřad k zajištění činností v samosprávě a státní správě v působnosti kraje a dále záměrem kraje využít většinu území areálu KOJ pro umístění a výstavbu sídel institucí a úřadů s krajskou působností. Přitom kraj deklaroval zájem zajistit koordinaci a pomoc při jejich dislokaci v území.
Následně zastupitelstvo kraje projednalo a usnesením 0342/06/2006/ZK
- schválilo záměr kraje využít areál KOJ pro potřeby krajského úřadu a dalších úřadů a institucí krajské působnosti a významu;
- uložilo radě kraje pokračovat v přípravných pracích směřujících k naplnění záměru kraje na využití areálu KOJ včetně zajištění zpracování investičního záměru dostavby kancelářských prostor pro krajský úřad.
K naplnění záměru zastupitelstvo kraje usneseními 0342/06/2006/ZK a 0431/07/2006/ZK vyslovilo podporu záměrům České správy sociálního zabezpečení (dále jen ČSSZ) a Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (dále jen VZP) na výstavbu jejich krajských sídel v areálu KOJ.
Následně usnesením 0573/09/2006/ZK mj. vzalo na vědomí informace o průběhu jednání s ČSSZ a VZP o koordinaci záměrů a jejich realizaci a rozhodlo prodat část areálu KOJ VZP. Toto usnesení bylo změněno usnesením 0113/02/2007/ZK (změna se týkala úpravy kupní smlouvy s VZP).
Část areálu (pozemky o celkové výměře 7669 m2) KOJ je v současné době již ve vlastnictví VZP ČR na základě zavkladované kupní smlouvy za kupní cenu ve výši 3 284 679 Kč.
Prodej další části areálu KOJ pro ČSSZ nemohl být projednáván s ohledem na usnesení vlády ČR č. 1090, kterým byla mj. v rámci opatření na snížení schodků státního rozpočtu zakázána výstavba a rekonstrukce administrativních budov přesahující potřebu 20 mil. Kč. V současné době je povolena příprava výstavby administrativní budovy sídla Krajské správy sociálního zabezpečení pro kraj Vysočina (budova bude sloužit i pro OSSZ v Jihlavě). Byla obnovena jednání o podmínkách převodu části areálu KOJ do vlastnictví ČR - ČSSZ. Ze strany ČSSZ se jednání zúčastnili mimo zástupců KSSZ pro kraj Vysočinu také pracovníci investičního a právního útvaru ústředí ČSSZ. Ze strany kraje Vysočina se jednání zúčastnil Miroslav Houška a pracovníci OM.
Návrh řešení OM navrhuje na základě dosavadních výsledků projednávání rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí smlouvě kupní a o zřízení věcného břemene na nemovitosti tvořící část areálu KOJ v rozsahu a smyslu již v samosprávných orgánech kraje projednaných materiálů a na základě dříve vyhotoveného geometrického oddělovacího plánu. Uzavření kupní smlouvy není v současné době možné s ohledem na nevyčleněné investiční prostředky pro záměr ČSSZ v rozpočtu pro rok 2007. Smlouva o budoucí kupní smlouvě umožní ČSSZ konkretizovat investiční záměr zejména v části majetkoprávní přípravy - majetkové dispozice k pozemkům určeným k zástavbě. Předmět budoucího prodeje tvoří dle současného stavu v katastru nemovitostí majetkový celek obsahující pozemky o celkové výměře 6636 m2 a tři budovy:
- pozemek parc.č. 3939/4 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 68 m2,
- pozemek parc.č. 3942/5 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 23 m2,
- pozemek parc.č. 3942/9 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 176 m2,
- pozemek parc.č. 3942/10 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 30 m2,
- pozemek parc.č. 3942/12 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 1044 m2,
- pozemek parc.č. 3942/13 - ostatní plocha, manip. plocha o výměře 4984 m2,
- pozemek parc.č. 3943 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 311 m2,
- budova bez č.p./č.e. stojící na pozemku parc.č. 3942/5,
- budova bez č.p./č.e. stojící na pozemku parc.č. 3942/10,
- budova bez č.p./č.e. stojící na pozemku parc.č. 3943,
Do návrhu smlouvy jsou zakotveny podmínky budoucího prodeje zejména
- povinnosti prodávajícího zajistit odstranění budov jejichž umístění přesahuje hranice převáděného majetkového celku
- prohlášení kupujícího, že v případě v dodatečně zjištěné ekologické nebo pyrotechnické zátěže na nemovitostech nebude od prodávajícího požadovat úhradu nákladů na jejich odstranění
- zřízení věcného břemene pro Vysočinu jako oprávněného z věcného břemene pro silové a sdělovací kabely
- možnost odstoupení od smlouvy ze strany prodávajícího pro případ, že by kupující využil nemovitosti pro jiné účely a ze strany kupujícího pro případ, že by nesplnit povinnost odstranit budovy.
Kupní cena je navržena dohodou ve výši 3 300 000 Kč a odpovídá předpokládaným nákladům kraje na přípravu a zpřístupnění území (konstrukce ceny je obdobná jako v případě prodeje VZP).
Na základě uzavřené smlouvy o budoucí smlouvě kupní a o zřízení věcného břemene kraj Vysočina v budoucnu prodá do vlastnictví ČR - ČSSZ nemovitosti včetně všech součástí a příslušenství tvořící celek umožňující kupujícímu realizovat záměr výstavby krajského sídla včetně sídla okresní správy. Prodejní cena nebude cenou v čase a místě obvyklou. Prodej za cenu jinou než v místě a čase obvyklou je ve smyslu ustanovení § 18 zákona č. 129/2000 Sb. o krajích, ve znění pozdějších předpisů nutné zdůvodnit. Prodejní cenu je navrhováno stanovit dohodou ve výši odpovídající poměrným předpokládaným nákladům kraje na vybudování propojovací komunikace a předpokládaným nákladům kraje na zajištění odstranění nadzemních částí budov, jenž přesahují území uvažovaná k budoucímu převodu na nabyvatele. Nabyvatel totiž nemůže přímo zajistit takové investiční náklady na pozemcích jiných vlastníků a rozdělení budov je nereálné. Kraj Vysočina nemovitosti, které jsou předmětem prodeje, získal darovací smlouvou. Darovací smlouvu uzavřela na straně dárce Česká republika - Ministerstvo obrany a to na základě usnesení vlády ČR č. 349/2005 a zákona č. 173/2003 Sb. o převodu některého nepotřebného vojenského majetku a majetku, s nímž je příslušné hospodařit Ministerstvo vnitra, z vlastnictví České republiky na územní samosprávné celky. Nemovitý majetek bude převáděn na nabyvatele za účelem zajištění jejich úkolů v oblasti veřejné správy. Jedná se o organizační složku České republiky - ČSSZ. Zájmem kraje je vytvořit podmínky a předpoklady pro vybudování odpovídajících prostor pro zajištění činnosti ČSSZ na krajské úrovni vybudováním sídla Krajské správy sociálního zabezpečení pro kraj Vysočina. Majetkoprávní převod bude uskutečňován výhradě pro účely zajištění státní správy v oblasti sociálního zabezpečení. Převáděný majetek nebude sloužit ke komerčnímu využití.
Z těchto důvodů je navrhováno stanovit prodejní cenu majetku kraje převáděného na ČR -ČSSZ dohodou a to nižší než je cena místě a čase obvyklá.
Záměr prodeje předmětných nemovitostí již byl zveřejněn na úřední desce krajského úřadu na základě usnesení 1455/30/2006/RK ve dnech 23. 10. 2006 až 23. 11. 2006. Není evidován žádný zájem jiného subjektu nebo jiný podnět k zveřejněnému záměru.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí smlouvě kupní a o zřízení věcného břemene.
StanoviskaRada kraje usnesením 1203/26/2007/RK doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí smlouvě kupní a o zřízení věcného břemene dle materiálu
RK-26-2007-21, př. 1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
uzavřít smlouvu o budoucí smlouvě kupní a o zřízení věcného břemene dle materiálu
ZK-05-2007-47, př. 1.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 10. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz