Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2007-63

ZK-04-2007-63.doc
Číslo materiálu63
Číslo jednacíZK-04-2007-63
NázevProjekt Vědeckotechnologický park Jihlava
Zpracoval T. Čihák
Předkládá M. Černá
Počet příloh
Popis problémuDne 31. 5. 2007 proběhlo další z řady jednání nad připravovaným projektem Vědeckotechnologický park Jihlava, který by měl pomoci rozvoji inovativního podnikání v kraji Vysočina. Setkání se zúčastnili zástupci tří hlavních partnerů tohoto projektu, tj. kraje Vysočina (Miroslav Houška, Václav Kodet, Petr Kolář, Martin Černý), Vysoké školy polytechnické Jihlava (Ladislav Jirků, Alena Štěrbová, Vlastimila Navrkalová) a Statutárního města Jihlavy (Josef Kodet). Cílem setkání bylo seznámení s historií příprav projektu a také diskuse nad klíčovou otázkou, který subjekt by se měl stát v programovacím období 2007 - 2013 nositelem projektu, připravovaného v současné době pro podání do Operačního programu Podnikání a inovace, programu Prosperita. Základem pro tuto diskusi byly zkušenosti z programovacího období 2004 - 2006 a znalosti získané během exkurzí po vědeckotechnologických parcích v Evropě.

V programovacím období 2004 - 2006 byl projekt připravován tak, aby byla nositelem Vysoká škola polytechnická Jihlava, bohužel se na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR nepodařilo zajistit finanční prostředky na spolufinancování projektu a již podaná žádost musela být z tohoto důvodu z regionální kanceláře CzechInvestu stažena. Tím pádem nemohla být realizována Smlouva o partnerství pro tento projekt, uzavřená mezi Vysokou školou polytechnickou Jihlava, krajem Vysočina, Statutárním městem Jihlava, Vysokým učením technickým v Brně a Akademií věd České republiky. Zmíněná smlouva byla schválena Zastupitelstvem kraje Vysočina č. 3/2006 konaným dne 16. 5. 2006 usnesením č. 0244/03/2006/ZK (Zastupitelstvo kraje schvaluje Smlouvu o partnerství pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava mezi Vysokou školou polytechnickou Jihlava a krajem Vysočina, Statutárním městem Jihlava, Vysokým učením technickým v Brně a Akademií věd České republiky dle materiálu ZK-03-2006-51, př. 3.).

V období únor - duben 2007 měli zaměstnanci Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (Martin Černý, Martina Kršňáková, Tomáš Čihák) možnost absolvovat v rámci projektu "Budování rozvojového partnerství za účelem posílení absorpční kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina II." exkurze do vytipovaných vědeckotechnologických parků v Evropě, konkrétně ve španělské Galicii, finském Turku, italském regionu Friuli Venezia Giulia a slovinských městech Ljubljaně a Mariboru. Pracovní cesty do Itálie a Slovinska se zúčastnili též zástupci Vysoké školy polytechnické Jihlava (Alena Štěrbová, Jiří Vaníček), Magistrátu města Jihlavy (Alena Kottová) a Akademie věd České republiky (Václav Sklenička, Robert Hrubý). Na společné pracovní schůzce těchto zástupců byl jako nejvhodnější nositel projektu Vědeckotechnologický park Jihlava identifikován kraj Vysočina.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina plně podporuje názor, aby v případě projektu Vědeckotechnologický park Jihlava byl jeho nositelem kraj Vysočina.


Proč by měl být kraj Vysočina nositelem projektu Vědeckotechnologický park Jihlava?

* Projekt má regionální význam, kraj je ze své pozice ideálním řešením pro zaštítění úzké spolupráce s Vysokou školou polytechnickou Jihlava a Statutárním městem Jihlavou
* Pro Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, resp. CzechInvest, je kraj Vysočina pro takovýto typ projektu nejlepším řešením z hlediska finanční stability a udržitelnosti projektu
* V kraji Vysočina není v současné době stabilnější veřejný subjekt
* Zahraniční zkušenosti ukázaly, že pokud má být v regionu vybudována hlavní základna pro podporu inovativního podnikání, výzkumu a vývoje, pak by měl být z hlediska regionálního významu nositelem projektu kraj

Pokud by byl nositelem projektu kraj, musí být vyřešena vlastnická práva k nemovitosti, která je předmětem projektu, tj. k budově urologie bývalé nemocnice v Jihlavě. Na jednání dne 31.5. 2007 bylo dohodnuto, že převod budovy urologie bude proveden bezúplatně, nebo za symbolickou cenu přímo z Vysoké školy polytechnické Jihlava na kraj Vysočina. Za tímto účelem byla ustanovena pracovní skupina ve složení: p. Kolář - Odbor majetkový Krajského úřadu kraje Vysočina, pí. Navrkalová, kvestorka - Vysoká škola polytechnická Jihlava, pí. Cahová, Odbor majetkový - město Jihlava. Koordinatárem byl stanoven Martin Černý - Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina Zároveň musí mít kraj Vysočina k dispozici finanční prostředky určené na zafinancování projektu. Celkové náklady projektu se předpokládají ve výši 198 863 tis. Kč vč. DPH, přičemž 75 % těchto nákladů by pokryla dotace z Evropského fondu regionálního rozvoje a státního rozpočtu.

Kraj Vysočina nedisponuje univerzitami a vysokými školami s dlouholetou tradicí, což by ale nemělo za každou cenu znamenat nemožnost reagovat na trendy moderní ekonomiky. Výzkum a vývoj, jejichž výsledkem je inovativní produkt či služba, znamenají hnací motor ekonomiky z hlediska její budoucnosti. Moderní společnost je založena na znalostech a projekt Vědeckotechnologický park Jihlava by měl umožnit rozvoj lidského kapitálu v kraji Vysočina a podpořit na Vysočině prostředí pro podnikání zaměřené na inovace.

Projekt vědeckotechnologický park Jihlava v sobě skrývá dvě základní složky - podnikatelský inkubátor a technologický park. Podnikatelský inkubátor bude sloužit začínajícím podnikatelům, kterým kromě zvýhodněného nájmu po dobu 3 let nejvíce pomůže poskytovanými službami, jako jsou nejrůznější formy poradenství. Pro již existující firmy s inovativním potenciálem bude sloužit technologický park, v němž budou moci firmy provádět svůj aplikovaný výzkum, ke kterýmu nemají v prostorách svých firem dostatečné kapacity. Nedílnou součástí parku budou laboratoře sloužící nejen firmám umístěným ve vědeckotechnologickém parku, ale i dalším, které si budou potřebovat provést určitá testování či zkoušky. V neposlední řadě bude poskytovat příležitost studentům Vysoké školy polytechnické Jihlava k prováděním praxí, následně mohou studenti využít prostředí vědeckotechnologického parku k začátku svého podnikání.

Odbor regionálního rozvoje si uvědomuje možná neopakovatelnou možnost, jak na Vysočině podpořit prostředí pro provádění výzkumu, vývoje a inovací a navrhuje Radě kraje Vysočina, aby doporučila Zastupitelstvu kraje Vysočina vzít na vědomí informaci o přípravě projektu Vědeckotechnologický park Jihlava, kde nositelem projektu bude kraj Vysočina.
Vědeckotechnologický park by mohl v budoucnu zvýšit prestiž celého regionu, přilákat sem firmy s inovativním potenciálem a měl by zvýšit nabídku pracovních příležitostí pro vysoce kvalifikované pracovníky a výzkumníky a následně je v kraji Vysočina i udržet.
StanoviskaOdbor ekonomický
S čerpáním finančních prostředků pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava je uvažováno v Rozpočtovém výhledu kraje Vysočina na roky 2008, 2009 a 2010, potřebné prostředky budou vyčleněny z Fondu strategických rezerv.

Odbor majetkový
Nemáme námitek k předloženému materiálu.

Usnesení č. 0856/20/2007/RK
Rada kraje
bere na vědomí
informaci o přípravě projektu Vědeckotechnologický park Jihlava, kde nositelem projektu bude kraj Vysočina
doporučuje
zastupitelstvu kraje
vzít na vědomí informaci o přípravě projektu Vědeckotechnologický park Jihlava, kde nositelem projektu bude kraj Vysočina
a
v případě schválení usnesení Zastupitelstvem kraje Vysočina ukládá Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina a Odboru majetkovému Krajského úřadu kraje Vysočina pracovat na dokumentaci pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje

bere na vědomí
informaci o přípravě projektu Vědeckotechnologický park Jihlava, kde nositelem projektu bude kraj Vysočina;
ukládá
Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina a Odboru majetkovému Krajského úřadu kraje Vysočina pracovat na dokumentaci pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava.
Odpovědnost ORR, OM
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz