Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2007-55

ZK-03-2007-55.doc  ZK-03-2007-55pr1.xls
Číslo materiálu55
Číslo jednacíZK-03-2007-55
NázevFinancování sociálních služeb z rozpočtu kraje v roce 2007 - výplata nevyplacené části dotací z rozpočtu kraje
Zpracoval J. Bína
Předkládá J. Vondráček
Počet příloh
Popis problémuSociální služby v kraji Vysočina poskytují příspěvkové organizace kraje, obce a příspěvkové organizace obcí a nestátní neziskové organizace. Pro rok 2007 je jejich provoz financován z více zdrojů. Největší objem na jejich financování plyne ze státního rozpočtu na základě dotačního řízení, jehož výsledky byly vyhlášeny na konci prosince 2006 a rozděleno bylo 345 mil. Kč. Po analyzování situace jsme zaslali ministru práce a sociálních věcí dopis, který upozorňoval na skutečnost, že výsledek dotačního řízení je pro některé poskytovatele diskriminující a u dalších je ohrožena existence.
V návaznosti na poměrně velký rozsah podobných reakcí z celé ČR MPSV provedlo mimořádné dotační řízení. Nejprve rozhodlo o přímé podpoře několika vybraných nejvíce ohrožených služeb, které neobdržely v prvním kole žádnou dotaci v důsledku nesprávného posouzení v dotačním řízení. Tímto způsobem jsou přímo z rozpočtu MPSV podpořeni Hospicové hnutí Vysočina, Tyflocentrum a Život 90 - Jihlava, osobní asistence. Dále bylo pro poskytovatele v kraji Vysočina rozděleno 10 594 tis. Kč z prostředků MPSV.
Kromě příjmů z úhrad uživatelů u hrazených služeb a prostředků z obecních rozpočtů jsou důležitým zdrojem financování dotace z rozpočtu kraje. S ohledem na nejistotu, která nestátním neziskovým organizacím hrozila na počátku roku jsme jim na základě usnesení z jednání zastupitelstva č. 9/2006 vyplatili na provozování jejich služeb 75 % dotace vyplacené v roce 2006 a všem domovům pro seniory bylo poskytnuto 20 % z rozpočtovaných 10 tis. Kč na lůžko. Na pečovatelskou službu zatím nebyly vyplaceny dotace vůbec a někteří poskytovatelé neobdrželi ani dotaci z MPSV.
Návrh řešení Protože situace ve financování sociálních služeb se mění v závislosti na platebních schopnostech uživatelů a na vývoji poptávky po službách v rámci změněných podmínek, navrhujeme počkat s konečným rozhodnutím o výši dotací kraje a provést jej na základě sledování příjmů poskytovatelů sociálních služeb. Vzhledem k obtížné situaci některých poskytovatelů pečovatelské služby, navrhujeme schválit poskytnutí části dotace na pečovatelskou službu ve výši 20 tis. Kč na jeden pracovní úvazek. Takto poskytnuté dotace budou plnit funkci nevratných záloh s tím, že prostředky na jejich vyplacení jsou obsaženy ve schváleném rozpočtu na rok 2007. Rozpis dotací je uveden v materiálu ZK-03-2007-55, př. 1.
StanoviskaStanovisko rady kraje:
Rada kraje
projednala
materiál Financování sociálních služeb z rozpočtu kraje Vysočina;
ukládá
odboru sociálních věcí a zdravotnictví:
* předložit na jednání zastupitelstva kraje návrh zálohového financování pečovatelské služby
* připravit na jednání rady kraje a zářijové zasedání zastupitelstva kraje konečný návrh přerozdělení dotací na výkon sociální péče.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
poskytnout dotace poskytovatelům pečovatelské služby v celkové výši 7 057 460 dle materiálu ZK-03-2007-55, př. 1 z kapitoly Sociální věci § 4351 Osobní asistence, pečovatelská služba a podpora samostatného bydlení.
Odpovědnost OSVZ, OE
Termín 31. 5. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz