Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-08-2006-36

ZK-08-2006-36.doc  ZK-08-2006-36pr1,2.xls
Číslo materiálu36
Číslo jednacíZK-08-2006-36
NázevPříslib poskytnutí dotací na akce podpořené Ministerstvem zemědělství ČR v rámci programu 229 310 "Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací", podprogramu 229 312 (výstavba a obnova vodovodů, úpraven vod a souvisejících objektů)
Zpracoval P. Bureš, J. Mikyna, R. Zvolánek
Předkládá I. Rohovský
Počet příloh
Popis problémuMinisterstvo zemědělství ČR (dále jen "MZe") poskytuje finanční podporu na výstavbu a obnovu infrastruktury vodovodů a kanalizací podle svých Pravidel pro poskytování a čerpání státní finanční podpory v rámci programu 229 310 "Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací" (dále jen "Pravidla"). V čl. III odst. 4 Pravidel je mj. uvedeno: "Akce uvedené v Seznamu MZe každoročně projedná s kraji z hlediska regionálních priorit a potřeb. Stanovisko kraje využívá MZe ke stanovení výsledného Návrhu akcí k zahájení v aktuálním rozpočtovém roce a v roce následujícím. Závaznost nejvyšších priorit krajských úřadů je podmíněna spolufinancováním z prostředků kraje ve výši 10 % z NSTČ (náklady stavební a technologické části staveb)." Tato Pravidla jsou platná od letošního roku.
Kraji Vysočina byl na konci července letošního roku doručen z MZe seznam 36 akcí, které se ucházejí o finanční podporu podle Pravidel, s celkovými investičními náklady přes 500 mil. Kč. Podle metodiky MZe kraj dne 16. 8. 2006 rozdělil akce rovnoměrně podle finančních objemů do kategorií 1 - 3, tzn. cca vždy třetinu akcí do každé kategorie, přičemž kategorie 1 je nejvyšší prioritou, a tento seznam s rozdělením do kategorií odeslal zpět na MZe. Dne 6. 10. 2006 proběhlo na MZe se zástupci kraje Vysočina ústní projednání ohledně rozdělení akcí do kategorií, přičemž MZe rozdělení krajem akceptovalo. Dále se diskutovalo o možnosti spolufinancování kraje akcí zařazených do nejvyšších priorit. V seznamu akcí MZe se jedná o akce týkající se podpory výstavby a obnovy vodovodů, úpraven vod a souvisejících objektů za účelem zabezpečení zásobování obyvatelstva pitnou vodou (podprogram 229 312) a o akce týkající se výstavby a obnovy ČOV, kanalizací a souvisejících objektů za účelem odkanalizování a zajištění potřebné úrovně čištění městských odpadních vod (podprogram 229 313). Kraj Vysočina navrhl spolufinancování akcí zařazených do podprogramu 229 312 (viz příloha č. 1 tohoto materiálu) z příjmu poplatků za odběr podzemní vody, u kterých část poplatků ve výši 50 % je příjmem rozpočtu kraje podle § 88 odst. 15 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále jen "vodní zákon"), přičemž tyto poplatky jsou shromažďovány na zvláštním účtu zřízeném podle § 42 odst. 4 vodního zákona a roční příjem kraje Vysočina činí cca 13 mil. Kč. Akce zařazené do podprogramu 229 313 (viz příloha č. 2 tohoto materiálu) kraj Vysočina navrhl spolufinancovat v rámci svého dotačního titulu na drobné vodohospodářské ekologické akce. Tyto návrhy kraje Vysočina MZe akceptovalo.
Návrh řešení Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství doporučuje spolufinancování akcí ve výši 10 % nákladů stavební a technologické části staveb podpořených Ministerstvem zemědělství ČR v rámci programu 229 310 "Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací" krajem Vysočina takto:
1. Akce zařazené do podprogramu 229 312 (výstavba vodovodů za účelem zabezpečení zásobování obyvatelstva pitnou vodou) z příjmu poplatků za odběr podzemní vody, jejichž využití je vodním zákonem účelově vázáno jen na podporu výstavby a obnovy vodohospodářské infrastruktury a na zřízení a doplňování zvláštního účtu. Celková předběžná výše 10 % nákladů staveb je 15,65 mil. Kč (viz příloha č. 1 tohoto materiálu).
2. Akce zařazené do podprogramu 229 313 (výstavba kanalizací a ČOV za účelem odkanalizování a zajištění potřebné úrovně čištění městských odpadních vod) v rámci dotačního titulu kraje Vysočina na drobné vodohospodářské ekologické akce, jelikož tento dotační titul umožňuje spolufinancování těchto akcí. Žadatel si podá žádost o spolufinancování akce podle Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytnutí dotací na drobné vodohospodářské ekologické akce. Celková předběžná výše 10 % nákladů staveb je 5,45 mil. Kč (viz příloha č. 2 tohoto materiálu). Termín příjmu žádostí je podle uvedených zásad do 31. 1. a do 31. 7. kalendářního roku a souběh dotací je možný až do výše 80% celkových investičních nákladů. Proto k akcím podaným v rámci tohoto podprogramu Mze a zařazeným do kategorie nejvyšších priorit zatím není navrhováno schválení příslibu poskytnutí dotace zastupitelstvem kraje.
Celkové investiční náklady staveb se mohou mírně změnit, jelikož v současné době se v některých případech jedná o investiční náklady před výběrovým řízením na dodavatele stavby. Po vydání rozhodnutí o účasti státního rozpočtu na financování akce MZe bude zastupitelstvu kraje podán návrh poskytnutí dotace v konkrétní výši a konkrétním investorům. Čerpání dotací bude probíhat v roce 2007, příp. bude pokračovat v roce 2008.
StanoviskaEkonomický odbor:
Ekonomický odbor nemá k návrhu usnesení připomínky. V návrhu rozpočtu na rok 2007 (zdrojově kryto ze zvláštního účtu kraje podle § 42 vodního zákona) je na spolufinancování kraje ve výši 10 % nákladů akcí zařazených do podprogramu 229 312 v roce 2006 počítáno s částkou 15,7 mil. Kč (kapitola Zemědělství, § 2310 Pitná voda) dle materiálu
ZK-08-2006-36, př. 1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
dle materiálu ZK-08-2006-36, př. 1 příslib poskytnutí dotací na akce podpořené Ministerstvem zemědělství ČR v rámci programu 229 310 "Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací", podprogramu 229 312 (výstavba a obnova vodovodů, úpraven vod a souvisejících objektů) ve výši 10 % nákladů stavební a technologické části staveb.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 30. 6. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz