Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-07-2006-73

ZK-07-2006-73.doc  ZK-07-2006-73pr1.doc  ZK-07-2006-73pr2.doc
Číslo materiálu73
Číslo jednacíZK-07-2006-73
NázevProjekt rodinný pas - prosazování prorodinné politiky v kraji Vysočina
Zpracoval D. Buřičová, V. Švarcová
Předkládá J. Vondráček
Počet příloh
Popis problémuRada kraje svým usnesením č. 0648/14/2006/RK vzala na vědomí informace o projektu Rodinný pas a doporučila příspěvkovým organizacím zřizovaným krajem Vysočina na úseku kultury dopracovat a zkvalitnit systém rodinných slev pro návštěvníky kulturních institucí. Dále uložila radnímu Bc. Jiřímu Vondráčkovi pokračovat v přípravě návrhu Smlouvy o spolupráci s Jihomoravským krajem.
Následně byl materiál předložen na zasedání Rady kraje dne 6. 6. 2006 s doporučením pokračovat v rámci předložených kroků v jednání s Jihomoravským krajem na zavedení projektu Rodinný pas na území kraje Vysočina.
Dne 8. 8. 2006 a 6. 9. 2006 proběhla osobní setkání radního Bc. Jiřího Vondráčka s členkou rady Jihomoravského kraje JUDr. Marií Cackovou za účasti zaměstnanců obou krajských úřadů. Předmětem jednání byly obsahové náležitosti smlouvy o spolupráci a návrh finančního objemu a podílu kraje Vysočina na nákladech. Náklady projektu se skládají z podílu kraje Vysočina na fixních nákladech projektu v poměru 2 : 1 (dle počtu obyvatel) a individuální kalkulace ceny na karty kraje Vysočina.
Výsledná verze Smlouvy o spolupráci je uvedena v materiálu ZK-07-2006-73, př. 1.
Základem projektu se stane karta Rodinný pas (vzor viz ZK-07-2006-73, př.2) a slevová síť Sphere card.
Projekt je založen na systému poskytování slev pro rodiny s alespoň jedním dítětem do 18 let. Výhody budou nabízet společnosti a subjekty jak privátního, tak i veřejného charakteru. Rozsah nabízených výhod je velmi široký, od kulturních a sportovních aktivit až po komerční služby.
Na základě vystavené kreditní karty tak má možnost rodina s dětmi včetně individuálních osob pečujících o dítě do 18 let čerpat nejrůznější slevy, které se týkají běžných nákupů spotřebního zboží a služeb v oblasti gastronomie, volnočasových aktivit, kultury, sportu, cestování a mnoha dalších. Rodiny tak dostávají větší šanci a prostor jak kvalitněji prožít společný volný čas.
Pro úspěch projektu je nezbytná účinná spolupráce kraje, měst, obcí, živnostníků a podnikatelů.
Hlavním garantem projektu bude na území kraje na základě smlouvy s Jihomoravským krajem kraj Vysočina, který zajistí:
* financování
* spolupráci na marketingu
* spolupráci s obcemi
* motivační slevy prostřednictvím svých příspěvkových organizací.
Velmi důležitý je mezinárodní rozměr tohoto projektu. S problematikou rodinných pasů mají zkušenosti i v některých spolkových zemích Rakouska a Německa. Propojením těchto systémů se nabízí jako velmi výhodné nejen z pohledu možnosti čerpání finančních prostředků v rámci programu EU INTERREG, ale i jako vhodný potenciál pro zvýšení cestovního ruchu.
Jihomoravský kraj získal v letošním roce finanční podporu pro pokračování a rozšiřování projektu uspěním v rámci projektu INTERREG. Získal dotaci, která pokryje 75 % jeho nákladů. Pro Jihomoravský kraj se jedná o zásadní fakt, který umožní projekt dále rozvinout a úspěšně zafinancovat. Kraj Vysočina koncepčně uvažuje s obdobným projektem pro další plánovací období.

Bude-li projekt schválen, lze vydání karty pro rodiny z kraje Vysočina získat dvojím způsobem:
* zaregistrovat se do databáze na www.kr-vysocina.cz - vyplnění jednoduchého formuláře, ve kterém se uvedou jména rodičů, jména a data narození dětí, bydliště;
* vyzvednutím přihlášky na krajském nebo obecním úřadě a jejím odesláním na příslušný krajský úřad.
Po odeslání přihlášky bude rodině zaslán průkaz v podobě karty se jménem rodiny včetně data platnosti karty na adresu uvedenou v přihlášce. Databázový registrační systém bude vybaven zajišťovacími prvky jak pro ochranu údajů, tak pro kontrolu vyplňovaných údajů.
Systémově se předpokládá možnost pro společnosti, úřady, odborové organizace a další přihlásit hromadně svoje zaměstnance a následně jim osobně předat rodinné pasy, které budou hromadně distribuovány.
Všichni poskytovatelé slev - partneři Sphere card - jsou označeni samolepkou Sphere card, která je totožná s logem umístěným na rodinném pasu. Logo Sphere card na kartě je primárním znakem, který opravňuje držitele karty k užití slevy v ČR a SR bez rozdílu. Poskytovatelé slev mají možnost vyžádat si potvrzení totožnosti držitele karty.
V současné době je do systému zapojeno 5 000 poskytovatelů slev v celé České republice a na Slovensku.
Návrh řešení Zastupitelstvu kraje se navrhuje schválit
* záměr projektu Rodinný pas na území kraje Vysočina;
* Smlouvu o spolupráci s Jihomoravským krajem podle přílohy č. 1 tohoto materiálu.
StanoviskaRada kraje na svém jednání dne 11. 9. 2006 svým usnesení 1314/27/2006/RK doporučila zastupitelstvu kraje schválit
* záměr Projektu rodinný pas na území kraje Vysočina;
* Smlouvu o spolupráci s Jihomoravským krajem
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
* záměr projektu Rodinný pas na území kraje Vysočina;
* Smlouvu o spolupráci s Jihomoravským krajem dle materiálu ZK-07-2006-73, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor kultury, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz