Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-07-2006-08

ZK-07-2006-08.doc  ZK-07-2006-08pr1.doc  ZK-07-2006-08pr2.ppt
Číslo materiálu08
Číslo jednacíZK-07-2006-08
NázevReorganizace na úseku správy a údržby silnic, příspěvkových organizací správy a údržby silnic kraje Vysočina
Zpracoval I. Ševecová
Předkládá V. Kodet
Počet příloh
Popis problémuRada kraje usnesením č. 0248/06/2006/RK dne 21. 2. 2006 schválila záměr přípravy reorganizace systému na úseku správ a údržeb silnic zřizovaných krajem Vysočina a harmonogram přípravy. Současně uložila ředitelce Krajského úřadu kraje Vysočina jmenovat pracovní skupinu. Ředitelka Krajského úřadu kraje Vysočina na základě výše uvedeného usnesení dne 10. 3. 2006 Spisem č.j. RED 7/2006 RED-1 jmenovala pracovní tým, který byl doplněn o zástupce rady kraje, Ing. Houšku, Ing. Kodeta, pana Rohovského a externího pracovníka, zajišťující přípravu reorganizace systému na úseku správ a údržeb silnic (dále jen pracovní skupina). Pracovní skupina zpracovala a předložila radě kraje podklady pro zadání výběrového řízení na "Poradce kraje Vysočina pro posouzení a realizaci reorganizace na úseku správy a údržby silnic", které rada schválila usnesením č. 0595/13/2006/RK dne 25. 4. 2006. Součástí zadávacích podmínek byl návrh smlouvy s tím, že plnění bylo rozděleno na dvě etapy a to: I. etapa zpracování dokumentu Vytvoření a posouzení nového způsobu řízení správy a údržby komunikací v kraji Vysočina a II. etapa Realizace nového způsobu řízení správy a údržby komunikací v kraji Vysočina. Rozhodnutím zadavatele o zadání zakázky kraje ze dne 29. 5. 2006 byl vybrán uchazeč fy XEOS spol. s r.o. Firma XEOS spol. s r.o. zpracovala dokument Vytvoření a posouzení nového způsobu řízení správy a údržby komunikací v kraji Vysočina. Dne 23. 8. 2006 výše uvedená firma prezentovala výsledky I. etapy na semináři pro zastupitele kraje Vysočina. Zároveň pracovní skupina předložila na uvedeném semináři závěr s návrhem způsobu a podoby reorganizace na úseku správy a údržby silnic kraje Vysočina.
Návrh řešení Firma XEOS spol. s r.o. předložila ve vypracované studii porovnání čtyř variant možného uspořádání organizací správy a údržby komunikací.
Variantu č. 1 - Ponechání stávajícího uspořádání
Variantu č. 2 - Centralizace do jedné krajské SÚS, příspěvkové organizace
Variantu č. 3 - Převedení výrobních činností na akciovou společnost vlastněnou krajem Vysočina, vytvoření centrální příspěvkové organizace pro technicko-správní
činnosti
Variantu č. 4 - Kompletní outsourcing výrobních činností
Ze závěrů firmy XEOS spol. s r. o. , viz. RK-26-2006-51, př. 1, vyplývá jako nejvýhodnější varianta č. 3, tj. převedení výrobních činností na akciovou společnost vlastněnou krajem Vysočina a vytvoření centrální příspěvkové organizace pro technicko-správní činnosti, a to z důvodu:
* oddělení správních činností od výrobních, což umožní vyšší pružnost řízení
* zlepšení kontroly ze strany kraje
* možnosti rozvoje obchodní činnosti a získání dodatečných zdrojů pro financování údržby silnic
* zvýšení maximální efektivity organizace
* větší možnost motivace pracovníků na zvyšování efektivity
Pracovní skupina po posouzení jednotlivých předložených variant navrhuje v I. etapě zřízení jedné "krajské" příspěvkové organizace (sloučením), viz. RK-26-2006-51, př. 2, která by zajišťovala agendy v oblasti investic, technicko-správních činností, ekonomické a obchodní činnosti a současně činnosti výrobní z důvodu:
* jednotného pohledu na údržbu a opravu komunikací včetně příslušenství
* snazší organizace řízení
* efektivnější využití servisních činností, strojů a zařízení
* zjednodušení agend a administrativy
* zlepšení koordinace činností přesahující hranice jednotlivých okresů např. při projednávání uzavírek, souvislých oprav, zimní údržby apod.

Důvodem k rozhodnutí pracovní skupiny navrhnout v I. etapě variantu č. 2, tj. zřízení jedné "krajské" příspěvkové organizace byl v současné době negativní dopad DPH, při případném zřízení obchodní společnosti, která je ze zákona plátcem DPH. Negativní dopad DPH by dle odhadů (propočtů) při zachování současné výše provozních výdajů činil pro kraj zátěž ve výši 45 mil. Kč ročně. Uvedené změny nebudou mít žádný vliv na počet zaměstnanců odboru dopravy a silničního hospodářství a odboru majetkového a v souvislosti s navrženou reorganizací nedojde ke změně organizačního řádu Krajského úřadu kraje Vysočina.
Reorganizace nepředpokládá zásadní změnu v počtu pracovníků stávajících SÚS kraje Vysočina. Dílčí změny (snížení počtu zaměstnanců) se předpokládají v oblasti technicko hospodářských pracovníků.

V souladu s uvedenými důvody, je pracovní skupinou navrhováno zřízení jedné "krajské" příspěvkové organizace (sloučením) k 1. 1. 2007.
Z výše uvedených důvodů odbor dopravy a silničního hospodářství navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu schválit popisovaný záměr reorganizace na úseku správy a údržby komunikací - zřízení jedné "krajské" příspěvkové organizace (sloučením) k 1. 1. 2007.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s navrženým postupem, který lze považovat za 1. etapu řešení reorganizace systému správy a údržby komunikací ve vlastnictví kraje Vysočina. V nově vytvořené organizaci by mělo dojít k určitým úsporám pracovníků v administrativní oblasti a je třeba důsledně dbát na oddělení správních a výrobních činností a podporovat zavedení motivačních prvků do hospodaření této organizace.
Odbor majetkový souhlasí se závěry pracovní skupiny.
Odbor sekretariátu ředitelky a krajského živnostenského úřadu souhlasí s návrhem usnesení.
Rada kraje Vysočina na svém jednání dne 6. 9. 2006 přijala usnesení č. 1269/26/2006/RK, ve kterém doporučuje zastupitelstvu schválit záměr zřízení jedné příspěvkové organizace na úseku správy a údržby komunikací kraje Vysočina k 1. 1. 2007.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
záměr zřízení jedné příspěvkové organizace (sloučením) na úseku správy a údržby komunikací kraje Vysočina k 1. 1. 2007.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín 1. 1. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz