Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-06-2006-37

ZK-06-2006-37.doc  ZK-06-2006-37pr1.doc  ZK-06-2006-37pr2.pdf  ZK-06-2006-37pr3.doc
Číslo materiálu37
Číslo jednacíZK-06-2006-37
NázevNávrh na uzavření smlouvy o přijetí úvěru od Evropské investiční banky krajem Vysočina
Zpracoval7 Návrh na uzavření smlouvy o přijetí úvěru od Evropské investiční banky krajem Vysočina pro: jednání zastupitelstva kraje č. 6/2006 dne 11. 7. 2006 zpracovali: A. Krištofová, T. Vonka
Předkládá M. Houška
Počet příloh
Popis problémuV minulém období byla provedena firmou Pavex analýza stavu silnic II. a III. třídy v kraji Vysočina. Z uvedené analýzy vyplývá, že z celkové délky silnic II. třídy je 31% těchto silnic v nevyhovujícím stavu a 13% v havarijním stavu. V oblasti silnic III. třídy bylo zjištěno, že 32% z celkové délky silnic III. třídy je v nevyhovujícím stavu a 28% je v havarijním stavu.
Návrh řešení Z výše uvedeného je patrné, že je třeba zajistit větší objem prostředků na financování souvislých oprav silnic II. a III. třídy prováděných příslušnými organizacemi SÚS, a to těch komunikací, které jsou v havarijním nebo nevyhovujícím stavu. Vzhledem k tomu, že tyto finanční potřeby převyšují možnosti kraje je financovat z vlastních zdrojů, byly zahájeny jednání s bankovními ústavy ohledně čerpání úvěru ve výši 500 mil. Kč.
Zastupitelstvo kraje na svém zasedání č. 4 konaném dne 20. 6. 2006 se seznámilo s nabídkami oslovených bank, projednalo záměr kraje na přijetí úvěru a přijalo usnesení následujícího znění:
Zastupitelstvo kraje
schvaluje
* záměr kraje Vysočina na čerpání bankovního úvěru ve výši 500 mil. Kč na provádění souvislých oprav silnic II. a III. třídy v havarijním a nevyhovujícím stavu prováděných jednotlivými organizacemi SÚS v celkovém finančním objemu 1 mld. Kč;
* úvěrující bankovní ústav - Evropskou investiční banku.
Na základě tohoto usnesení zastupitelstva kraje byl ze strany EIB poskytnut kraji konkrétní návrh smlouvy o poskytnutí úvěru ve výši 500 mil. Kč. Tento návrh smlouvy byl připomínkován právním oddělením, ekonomickým odborem, majetkovým odborem a odborem dopravy a silničního hospodářství. Tyto připomínky byly projednány s představiteli EIB a následně byl vypracován konečný návrh smlouvy, který je předkládán kraji ke schválení. Návrh smlouvy je předkládán ke schválení v originální, tj. anglické verzi (příloha 2). Verze přeložená do češtiny je uvedena v příloze 3. Obsahem přílohy 1 je stručná anotace návrhu smlouvy.
Úvěr od EIB bude čerpán v Kč a čerpá se formou jednotlivých tranší, přičemž pro každou tranši zvlášť se specifikuje typ úrokové sazby, periodicita splátek úroků a jistiny, doba odkladu splátek, délka splácení a další relevantní záležitosti. Kontaktní osobou pro smluvní záležitosti na straně kraje Vysočina je ing. Miroslav Houška, pro operativní záležitosti ing. Anna Krištofová. Úvěr lze čerpat maximálně do 50 % hodnoty prací prováděných oprav. Zbývajících 50 % musí být dokryto z ostatních zdrojů dlužníka. Z toho plyne, že při čerpání úvěru 500 mil. Kč musí být provedeny opravy v hodnotě 1 mld. Kč.
StanoviskaRada kraje projednala materiál na svém jednání dne 1. 7. 2006 a svým usnesením č. 1016/21/2006/RK doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít smlouvu s EIB o přijetí úvěru ve výši 500 mil. Kč na čerpání bankovního úvěru na provádění souvislých oprav silnic II. a III. třídy v havarijním a nevyhovujícím stavu a pověřit hejtmana kraje Vysočina k podpisu této smlouvy.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
uzavřít smlouvu o přijetí úvěru ve výši 500 mil. Kč dle materiálu ZK-06-2006-37, př. 2 na čerpání bankovního úvěru na provádění souvislých oprav silnic II. a III. třídy v havarijním a nevyhovujícím stavu;
pověřuje
hejtmana kraje Vysočina k podpisu smlouvy o přijetí úvěru dle materiálu ZK-06-2006-37, př. 2.
Odpovědnost rada kraje
Termín červenec 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz