Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2006-38

ZK-04-2006-38.doc  ZK-04-2006-38pr1.xls  ZK-04-2006-38pr2.doc
Číslo materiálu38
Číslo jednacíZK-04-2006-38
NázevNabytí nemovitostí v k. ú. a obci Jihlava
Zpracoval P. Kolář
Předkládá M. Houška
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina již v srpnu 2002 požádal Ministerstvo obrany České republiky o převod areálu Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě do svého vlastnictví. Tento areál se nachází v bezprostředním sousedství stávajících budov krajského úřadu a v době podání žádosti bylo velmi pravděpodobné, že pro potřeby Armády ČR nebude potřebný. V červenci roku 2003 byla žádost na základě jednání s představiteli MO ČR potvrzena usnesením zastupitelstva kraje a v měsíci říjnu 2003 byl tento nemovitý majetek uvolněn jako majetek pro armádu nepotřebný. Bezúplatný převod nemovitého majetku do vlastnictví kraje Vysočina schválila Vláda ČR až v březnu roku 2005. Podrobnější přehled historie je uveden v materiálu ZK-04-2006-38 př.1.
Přes řadu urgencí nepostupovala záležitost převodu ze strany MO ČR k naplnění usnesení Vlády ČR. Kraj Vysočina proto inicioval jednání přímo s představiteli Ministerstva obrany ČR. Jednání se uskutečnilo dne 25. 4. 2006 za účasti náměstka ministra obrany Pavla Maška, pracovníka příslušného odboru MO ČR, náměstka ministra vnitra Josefa Postráneckého, Miroslava Houšky, Simeony Zikmundové a Petra Koláře. Dne 10. 5. 2006 byl odboru majetkovému předložen návrh darovací smlouvy. Následně probíhalo připomínkování a úpravy smlouvy.
Převod je prováděn v souladu se zákonem č. 174/2003 Sb., o převodu některého nepotřebného vojenského majetku a majetku, s nímž je příslušné hospodařit Ministerstvo vnitra, z vlastnictví České republiky na územní samosprávné celky. Podle tohoto zákona převede vymezený majetek MO ČR darovací smlouvou do vlastnictví vládou určených územních samosprávných celků. Zákon přitom stanoví, že v souvislosti s bezúplatným převodem lze územní samosprávný celek omezit ve výkonu vlastnických práv k darovanému majetku pouze v nezbytně nutném rozsahu zřízením práva odpovídajícího věcnému břemeni ve prospěch státu nebo jiné osoby.
Žádost o převod do vlastnictví kraje byla zdůvodněna jednak nutnou potřebou výstavby kancelářských prostor pro krajský úřad k zajištění činností v samosprávě a státní správě v působnosti kraje a dále záměrem kraje využít většinu území areálu Kasáren Otakara Jaroše pro umístění a výstavbu sídel institucí a úřadů s krajskou působností. Přitom kraj deklaroval zájem zajistit koordinaci a pomoc při jejich dislokaci v území.
Návrh řešení OM navrhuje rozhodnout nemovitý majetek tvořící areál Kasáren Otakara Jaroše nabýt do vlastnictví kraje Vysočina. Rozsah a podmínky převodu stanoví návrh darovací smlouvy, která je obsahem materiálu ZK-04-2006-38 př.2. Součástí nemovitého majetku jsou i jeho součásti a příslušenství a věci movité pevně spojené s budovami ve smlouvě vymezené.
Další věci movité, samostatně dárcem evidované, umístěné v Kasárnách Otakara Jaroše, jsou rovněž součástí převodu a o jejich nabytí již rozhodla rada kraje v rámci své působnosti.
Omezení výkonu vlastnických práv (věcná břemena ke sdělovacím kabelům a případný závazek zajištění napájení budovy bývalé kuchyně v bývalých Kasárnách Jana Žižky elektrickou energií z přebírané trafostanice na základě budoucího věcného břemene) je dle názoru OM v souladu se zákonem č. 174/2003 Sb. a je pro kraj akceptovatelné.
Ustanovení darovací smlouvy o odstranění případně zjištěných ekologických a pyrotechnických zátěžích na vlastní náklady obdarovaného jsou dle zjištění a ověření OM standardní součástí obdobných smluv požadovaných dárcem (ověřeno u Městského úřadu Havlíčkův Brod v případě přebírání Kasáren KHB). Dárce předložil průzkum znečištění provedený v roce 2000 v okolí bývalé čerpací stanice pohonných hmot v areálu Kasáren Otakara Jaroše. Dle výsledků průzkumu nebylo ve vzorcích zeminy odebraných z průzkumných vrtů zjištěno znečištění ropnými uhlovodíky. Dále byly předloženy doklady, potvrzující, že podzemní nádrže PHM jsou prázdné. OM společně s OLVZH provedli základní kontrolu podzemních nádrží, která potvrdila, že jsou prázdné.
StanoviskaZastupitelstvo kraje usnesením 138/03/2003/ZK schválilo m.j. nabytí vojenského objektu 06-13-16 Kasárna Otakara Jaroše včetně objektů č. 22 a 23
Rada kraje usnesením 1343/33/2005/RK schválila
* podání žádosti na Ministerstvo obrany ČR o převod dvou portálových jeřábů výrobní čísla 131-201 a 32-634-5369 do vlastnictví kraje Vysočina v rámci převodu nemovitého majetku tvořícího areál Kasáren Otakara Jaroše dle Usnesení Vlády ČR č. 349;
* nabytí dvou portálových jeřábů výrobní čísla 131-201 a 32-634-5369 do vlastnictví kraje Vysočina.
Rada kraje usnesením 0351/08/2006/RK schválila
* podání žádosti na Ministerstvo obrany ČR o bezúplatný převod: 3 ks podzemních nádrží NPDZ-10, 1 ks hydraulického zvedáku HZ-17 výrobní číslo 9406, 1 ks stolu na servis elektrické výstroje výrobní číslo 69625 do vlastnictví kraje Vysočina v rámci převodu nemovitého majetku tvořícího areál Kasáren Otakara Jaroše dle Usnesení Vlády ČR č. 349;
* bezúplatné nabytí tohoto movitého majetku do vlastnictví kraje Vysočina.
Rada kraje usnesením 0834/18/2006/RK doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout o nabytí nemovitého majetku tvořícího areál Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě v rozsahu a za podmínek darovací smlouvy mezi Ministerstvem obrany České republiky a krajem Vysočina dle materiálu RK-18-2006-18, př. 2.
Návrh darovací smlouvy byl konzultován s OSŘKŽÚ, společné připomínky byly vůči dárci uplatněny a částečně zapracovány. OSŘKŽÚ oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
nabýt nemovitý majetek tvořící areál Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě v rozsahu a za podmínek darovací smlouvy mezi Ministerstvem obrany České republiky a krajem Vysočina dle materiálu ZK-04-2006-38, př. 2.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 8. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz