Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2006-10

ZK-04-2006-10.doc  ZK-04-2006-10pr1.xls
Číslo materiálu10
Číslo jednacíZK-04-2006-10
NázevZáměr kraje Vysočina na čerpání bankovního úvěru ve výši 500 mil. Kč na souvislé opravy silnic II. a III. třídy
Zpracoval0 Záměr kraje Vysočina na čerpání bankovního úvěru ve výši 500 mil. Kč na souvislé opravy silnic II. a III. třídy pro: jednání zastupitelstva kraje č. 04/2006 dne 20. 6. 2006 zpracovali: A. Krištofová, T. Vonka
Předkládá M. Houška
Počet příloh
Popis problémuV minulém období byla provedena firmou Pavex analýza stavu silnic II. a III. třídy v kraji Vysočina. Z uvedené analýzy vyplývá, že z celkové délky silnic II. třídy je 31% těchto silnic v nevyhovujícím stavu a 13% v havarijním stavu. V oblasti silnic III. třídy je situace horší, bylo zjištěno, že 32% z celkové délky silnic III. třídy je v nevyhovujícím stavu a 28% je v havarijním stavu.
Návrh řešení Z výše uvedeného je patrné, že je třeba zajistit financování souvislých oprav silnic II. a III. třídy prováděných příslušnými organizacemi SÚS, a to těch komunikací, které jsou v havarijním nebo nevyhovujícím stavu. Vzhledem k tomu, že tyto finanční potřeby převyšují možnosti kraje je financovat z vlastních zdrojů, byly zahájeny jednání s bankovními ústavy ohledně čerpání úvěru ve výši 500 mil. Kč.
Ve dnech 4. a 5. 5. 2006 proběhla jednání s Evropskou investiční bankou (EIB), na kterém byl odborem dopravy podrobně prezentován projekt "Opravy a rekonstrukce silniční sítě ve vlastnictví kraje Vysočina" v celkové výši 1 mld. Kč., který je určen na souvislé opravy silnic II. a III. třídy. Rozpis této částky na jednotlivé SÚS podle okresů včetně délky opravovaných silnic je obsahem přílohy 1 tohoto materiálu. Dále byly diskutovány podmínky spojené s případným poskytnutím úvěru od EIB kraji Vysočina (úrokové sazby, forma a četnost splátek, odklad splátek, doba trvání úvěrového vztahu a další). Následně byl ze strany EIB poskytnut konkrétní písemný návrh podmínek pro čerpání úvěru.
Rovněž byli osloveni zástupci několika tuzemských bankovních ústavů - konkrétně Komerční banky, Volksbank Czech Republic, České spořitelny a Československé obchodní banky (ČSOB) se žádostí o zpracování indikativní nabídky na poskytnutí úvěru kraji Vysočina. Porovnání indikativních nabídek podle základních kritérií od výše uvedených bankovních ústavů je obsahem přílohy 2 tohoto materiálu.
Z tohoto srovnání je patrné, že nejnižší úrokovou sazbu na úvěr nabízí Evropská investiční banka - konkrétně se jedná o variabilní úrokovou sazbu VSFR, která se v současné době pohybuje 0,06% p.a. pod mezibankovní sazbou PRIBOR. Sazba VSFR je variabilní sazba s variabilní odchylkou od sazby PRIBOR. U ostatních bankovních ústavů se nabízená variabilní úroková sazba pohybuje na úrovni Priboru nebo ji převyšuje.
Z výše uvedeného důvodu (nejnižší úroková sazba) odbor ekonomický doporučuje financování projektu souvislých oprav silnic II. a III. třídy z úvěru od Evropské investiční banky poskytnutého za variabilní úrokovou sazbu VSFR. V případě uzavření úvěrové smlouvy s EIB se nevyžaduje provedení výběrového řízení podle zákona o veřejných zakázkách.
StanoviskaOdbor dopravy a silničního hospodářství souhlasí s návrhem usnesení.
Rada kraje projednala tento materiál na svém zasedání č. 18 dne 6. 6. 2006 a přijala usnesení č. 0838/18/2006/RK v následujícím znění:
Rada kraje
doporučuje zastupitelstvu kraje
* schválit záměr kraje Vysočina na čerpání bankovního úvěru ve výši 500 mil. Kč na provádění souvislých oprav silnic II. a III. třídy v havarijním a nevyhovujícím stavu prováděných jednotlivými organizacemi SÚS v celkovém finančním objemu 1 mld. Kč
* schválit úvěrující bankovní ústav - Evropskou investiční banku

Finanční výbor projednal materiál na svém zasedání č. 5 dne 7. 6. 2006 a rovněž doporučuje zastupitelstvu kraje jeho schválení.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
* záměr kraje Vysočina na čerpání bankovního úvěru ve výši 500 mil. Kč na provádění souvislých oprav silnic II. a III. třídy v havarijním a nevyhovujícím stavu prováděných jednotlivými organizacemi SÚS v celkovém finančním objemu 1 mld. Kč;
* úvěrující bankovní ústav - Evropskou investiční banku.
Odpovědnost rada kraje
Termín červen 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz