Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-04-2006-07

ZK-04-2006-07.doc  ZK-04-2006-07pr1.doc
Číslo materiálu07
Číslo jednacíZK-04-2006-07
NázevSmlouva o spolupráci na Dolnorakouské zemské výstavě 2009 mezi spolkovou zemí Dolní Rakousko, krajem Vysočina, městem Horn, regionem Raabs a městem Telč.
Zpracoval L. Seidl
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problémuV Dolním Rakousku se konají Zemské výstavy již po několik desetiletí. Jsou velmi významné a spolková země Dolní Rakousko je velmi podporuje. Tyto výstavy probíhají každé dva roky, trvají několik měsíců a těší se velké návštěvnosti statisíců návštěvníků. U příležitosti těchto výstav se opravují významné stavby a vynakládají se velké finanční prostředky do infrastruktury v místě výstav. Region pak po skončení výstavy využívá tohoto potenciálu pro dlouhodobý udržitelný rozvoj.
O pořádaní zemské výstavy v roce 2009 se snažilo celkem 5 měst v Dolním Rakousku. V současné době je projekt Dolnorakouské zemské výstavy 2009 na rakouské straně schválen a výstava proběhne v těchto místech: Raabs, Horn a Telč.
Financování této akce na dolnorakouské straně jde z peněz spolkové země - celkové náklady jsou cca 22 miliónů EUR. Do infrastruktury jde 9 mil. EUR (opravy domů, silnic, parkovišť), místní doprovodné akce a projekty 7 mil. EUR a na samotnou realizaci výstavy 6 mil. EUR.
Starosta města Telč pan Roman Fabeš požádal v dubnu 2006 hejtmana kraje Vysočina pana Miloše Vystrčila o účast na první schůzce s rakouskými partnery v Teči. Hejtman kraje pověřil účastí na této schůzce vedoucího odboru sekretariát hejtmana pana Martina Kalivodu. Schůzky se dále zúčastnili konzultantka Centropa Group s.r.o. a IIZ Gross-Siegharts paní Zdenka Nosková. Rakouskou stranu vedl pan Hermann Dikowitsch jednatel společnosti pro kulturní činnost Schallaburg a současně vrchní vládní rada, zástupce vedoucího oddělení Kultura a věda Úřadu dolnorakouské zemské vlády.
Pan Hermann Dikowitsch, osoba zodpovědná za organizaci zemských výstav v Dolním Rakousku, oslovil Kraj Vysočina s prosbou o vypracování smlouvy o partnerství mezi oběma kraji a městy, kterých se realizační část výstavy týká. Zmíněná smlouva by stvrzovala zájem všech zúčastněných na pořádání výstavy.
O samotné výstavě máme v tuto chvíli pouze základní informace, což je z části dáno i tím, že výstava proběhne až v roce 2009. V současné době je zřejmé, že aktivně se na Vysočině do výstavy zapojí město Telč. Spolupráci kraje předpokládáme zejména v oblasti propagace a marketingu.
Zatím nevyjasněné jsou zejména tyto otázky:
* Téma a rozsah aktivit v rámci výstavy v Telči
* Financování aktivit v Telči
* Složení pracovní skupiny s pověřením od partnerů smlouvy
* Personální zabezpečení technicko-organizačního a projektového (finančního) týmu - není zřejmé, zda tyto aktivity zaštítí město Telč, KrÚ, příp. vybraná nebo nově zřízená agentura.
Kraj Vysočina má se spolkovou zemí Dolní Rakousko podepsanou platnou Dohodu o spolupráci z 5. září 2005. Na tuto smlouvu navazuje Pracovní program. Ten obsahuje jako jednu z oblastí spolupráce právě oblast kultury.
Podle § 35 odst. 2 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), je zastupitelstvu vyhrazeno rozhodovat o spolupráci kraje s jinými kraji a o mezinárodní spolupráci.
Návrh řešení Vzhledem k faktům uvedeným v popisu problému je Zastupitelstvu kraje Vysočina předložena smlouva spíše všeobecného znění, politické deklarace, která stvrzuje zájem na spolupráci. Tato smlouva přispěje ke zviditelnění výstavy a měla by dát impuls k sestavení pracovní skupiny. Jiné závazky z této smlouvy pro kraj Vysočina nevyplývají.
Příloha 1 materiálu ZK-04-2006-07 obsahuje české znění smlouvy.
StanoviskaSekretariát reg. rady NUTS II JV
k předloženému materiálu nemá připomínek. Tento projekt spadá do aktivit podporovaných z budoucího programu cíle 3 - přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko. V případě, že program bude vyjednán tak jak je zatím připravován, mělo by být možné žádat o podporu ve výši 85% z ERDF, 5% ze státního rozpočtu. Na rakouské straně má tento projekt značné priority.

Odbor regionálního rozvoje
K materiálu nemáme námitek.

Odbor kultury a památkové péče
Po domluvě s představiteli zemského úřadu Spolkové země Dolního Rakouska v St. Pöltenu s OKPP kraje Vysočina nebylo plánované zapojení území a měst v kraji Vysočina do programu Dolnorakouské zemské výstavy 2009 zveřejňováno do doby konečného rozhodnutí dolnorakouského hejtmana E. Prölla o výběru konkrétní lokality pro výstavu v roce 2009.
Z hlediska vzájemných vztahů mezi Spolkovou zemí Dolní Rakousko a krajem Vysočina nebylo žádoucí se zapojovat do kampaně rakouských měst, soutěžících o účast v prestižním projektu. Nabídka spolupráce však byla již dříve konzultována, včetně předběžných finančních odhadů nákladů, s oběma hejtmany, starostou Telče, radní pro kulturu kraje Vysočina a pracovníky odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina.
Výběr témat společné přeshraniční výstavy byl zahájen na jaře roku 2005 v rámci Poznávacích cest po Vysočině a reciproční návštěvy představitelů kraje a měst na prezentaci dolnorakouské zemské výstavy 2005 v Heldenbergu. Vedle tradičních oborů, které přirozeně spojují občany obou území jako jsou gastronomie, železniční doprava a kulturní památky z období společného státního útvaru, se dařilo nacházet témata z nového úhlu pohledu.
Opětovně a společně lze navázat na světový úspěch díla G. Mahlera, J. Hoffmanna nebo J. A. Schumpetera, důležitého pro oba národy. Rovněž význam reforem císařovny Marie Terezie a jejích synů císařů Josefa II. a Leopolda I. je v současnosti doceňován z pohledu středoevropana 21. století. Při vzájemných setkáních po roce 1989 byla vždy zdůrazňována potřeba hlubšího vzájemného poznání.
Za účasti pověřených odborníků z úřadu dolnorakouské zemské vlády proběhlo v polovině roku 2005 šetření výstavních podmínek v Telči a Jihlavě. Uvažované prostory v telčském zámku nebo objekty v areálu hospodářského dvora zámku byly zúčastněnými akceptovány pro záměr společné výstavy, prostory v OGV v Jihlavě byly navrženy k doprovodným akcím.
OKPP po dohodě s radní pro kulturu PaedDr. M. Matějkovou byla zpracována projektová fiše záměru výstavy, která byla navržena do ROP kraje Vysočina pro léta 2007 - 2013.
OKPP doporučuje podepsání smlouvy o spolupráci dle návrhu Sekretariátu hejtmana krajského úřadu kraje Vysočina.
Město Telč
V rámci dlouholetých partnerských vztahů měst Telče a Waidhofenu an der Thaya a Mikroregionu Telčsko a Waldviertlu byla realizována řada projektů, která upevňují česko-rakouské vztahy. Rozsahem a významem společných akcí kulturního, sportovního a společenského zaměření je tato spolupráce na rakouské straně hodnocena jako jedna z nejvýznamnějších v rámci vztahů Dolního Rakouska a Kraje Vysočina.
Projekt Dolnorakouské výstavy byl připravován od roku 2004 jako možný přeshraniční projekt. Z tohoto důvodu byli do přípravného výboru přizváni i představitelé Jindřichova Hradce, Dačic, Slavonic, Jemnice a Telče. Hlavním důvodem bylo využití stávajících velmi dobrých partnerských vztahů uvedených měst s městy ve Waldviertlu jako potenciálu, kterým ostatní dolnorakouští konkurenti na pořádání Dolnorakouské výstavy 2009 nedisponují. Dalším důvodem pak byla možnost zapojit do projektu Telč jako město, které je zapsáno do seznamu UNESCO. V této přípravné fázi se diskutovalo i o možnosti uspořádat část výstavy na české straně. Jako nejvhodnější se pro rakouskou stranu jevilo právě město Telč. V této fázi přípravy se neřešily žádné organizační a technické záležitosti, z naší strany byla spolupráce vnímána jako logická podpora projektu, který by mohl přinést zúčastněným regionům prospěch. Pravděpodobně právě toto propojení vedlo hejtmana Dolního Rakouska k přidělení Dolnorakouské výstavy 2009 městům Rabs, Horn a Telč. Poprvé se tak oficiálně objevila Telč jako jedno z měst, kde by se měla část výstavy uskutečnit.
Prozatím se uskutečnila informativní schůzka představitelů Úřadu dolnorakouské vlády, Krajského úřadu kraje Vysočina a města Telč. Výsledkem jednání byla příprava společné Smlouvy o spolupráci, která potvrzuje zájem na budoucí spolupráci při přípravě výstavy. Výstupem smlouvy je i vytvoření pracovní skupiny, která se bude zabývat přípravou a realizací celého projektu. Hlavními tématy přípravy budou:
* stanovení rozsahu a náplně výstavy, stanovení okruhů pro Telč. Výstava by měla být zaměřena na společný historický vývoj obou zemí pod pracovním názvem V srdci Evropy jako připomenutí 20. výročí pádu železné opony.
* zajištění finančních prostředků pro realizaci projektu. Na rakouské straně je financování jasné, město Telč ale nemá finance na realizaci své části projektu. Je nutno jednat o možnosti využití prostředků rakouské strany či získat podporu kraje. Možností je využití evropských fondů - Interreg III.A, který určen na takovéto projekty. Město by pak řešilo otázku spolufinancování (cca 25% nákladů projektu) - i zde je nutno jednat o pokrytí spolufinancování. Projekt je i součástí Místního operačního programu telčského regionu.
Projekt by se mohl stát významným impulzem pro oživení cestovního ruchu regionu i kraje Vysočina. Má úzkou provázanost s projekty propojení železnice Kostelec - Slavonice a vybudováním cyklotrasy Telč - Geras jako propojení na síť rakouských cyklostezek, které jsou ve fázi přípravy. Vychází ze strategie rozvoje města Telč, Mikroregionu Telčsko i Kraje Vysočina. Je i v souladu s Dohodou o spolupráci mezi Dolním Rakouskem a Krajem Vysočina.
Rada města Telč přijatým usnesením UR 1054-24/88/2006 doporučuje zastupitelstvu města schválit Smlouvu o spolupráci.

Rada kraje doporučuje usnesením 0872/18/2006/RK Zastupitelstvu kraje Vysočina schválit Smlouvu o spolupráci na Dolnorakouské zemské výstavě 2009 mezi spolkovou zemí Dolní Rakousko, krajem Vysočina, městem Horn, regionem Raabs a městem Telč.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
o spolupráci na Dolnorakouské zemské výstavě 2009 mezi spolkovou zemí Dolní Rakousko, krajem Vysočina, městem Horn, regionem Raabs a městem Telč dle smlouvy o spolupráci ZK-04-2006-07 př. 1.
Odpovědnost OSH
Termín 30. září 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz