Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2006-42upr1

ZK-03-2006-42upr1.doc  ZK-03-2006-42upr1pr1upr1.doc
Číslo materiálu42upr1
Číslo jednacíZK-03-2006-42upr1
NázevNávrh na "Páteřní silniční síť kraje Vysočina"
Zpracoval R. Handa
Předkládá V. Kodet
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je vlastníkem 1 630 km silnic II. třídy a 2 949 km silnic III. třídy. Celkem kraj vlastní 4 579 km silnic. Vzhledem k velkému počtu km silniční sítě, jejímu technickému stavu, stavebnímu stavu, dopravnímu významu a finančním možnostem kraje, navrhl odbor dopravy a silničního hospodářství rozdělení silnic do jednotlivých vrstev takto:
I. vrstva - vybraná síť silnic ve vlastnictví kraje Vysočina "Páteřní silniční síť kraje Vysočina" zahrnující vybrané silnice II. třídy, výjimečně III. třídy
II. vrstva - zbývající silnice II. třídy a významné silnice III. třídy
III. vrstva - zbývající silnice III. třídy

"Páteřní silniční síť kraje Vysočina" tvoří základní a rozhodující komunikační spojení významných center osídlení regionu a zabezpečuje propojení mezi okresy a sousedními kraji. Zároveň tato síť tvoří prioritní osu dopravního spojení, na kterou navazují ostatní pozemní komunikace na území kraje Vysočina. Vyznaným kritériem pro zpracování návrhu "Páteřní silniční sítě kraje Vysočina" byly údaje o:
- sídelní struktuře
- lokalizaci významných průmyslových center
- výsledků sčítání dopravy
- údaje z výsledků Sledování stavů povrchů na silniční síti kraje Vysočina
- údaje ze Silniční databanky
- návaznosti na dálnici D1 a silnice I. tříd
- zdravotnických a vzdělávacích zařízení
- turistických destinací
- údaje z pasportů komunikací (od správců komunikací - SÚS)

Rozdělení navržené "Páteřní silniční sítě kraje Vysočina" dle jednotlivých okresů je následující: Havlíčkův Brod 137 km, Jihlava 136 km, Pelhřimov 154 km, Třebíč 140 km a Žďár nad Sázavou 152 km. Celkem páteřní silniční síť kraje Vysočina (I. vrstva) tvoří 719 km silnic II. a III. tříd.
Délka komunikací v II. vrstvě je 1 217 km. a III. vrstvě je 2 643 km.

Cílem kraje je prioritně budovat stanovenou "Páteřní silniční síť kraje Vysočina" v celé délce na technické parametry kategorie S9,5 (což je šíře vozovky 9,5 m mezi sloupky nebo svodidly), na základě dostupných finančních prostředků a tím dosáhnout stanovených stavebních a technických parametrů pro takto určené komunikace a mosty, pod těmito komunikacemi, ve vlastnictví kraje Vysočina. Současně s tímto krokem zabezpečit nezbytnou souvislou a běžnou údržbu. Na ostatní silniční síti (II. a III. vrstvě) realizovat nezbytné rekonstrukce spočívající v řešení bodových závad, provádět souvislou a běžnou údržbu. Postupovat v souladu s materiálem schváleným usnesením Rady kraje č. 1004/24/2005/RK, body b, c, ze dne 26. 7. 2005 (ve kterém rada kraje bere na vědomí postupně nabídnout obcím a městům k převzetí vytipované, v zimě neudržované krajské komunikace, do místních komunikací. Nabídky obcím na přebírání krajských komunikací do místních komunikací podporovat vytvářením vhodných podmínek a předpokladů ze strany kraje Vysočina pro řádný výkon správy místních komunikací obcemi a omezit budování nových silničních staveb, zejména obchvatů obcí a finanční prostředky přednostně používat na opravy a údržbu silniční sítě kraje na základě "Seznamů", územního plánu, PRKu, SWOT analýzy).


Návrh předpokládá modernizaci "Páteřní silniční sítě kraje Vysočina" v období 15 let dle finančních možností kraje, přičemž na modernizaci I. vrstvy, "Páteřní silniční sítě kraje Vysočina", 719 km, se předpokládá 9,1 miliardy Kč, za současného provádění běžné údržby a souvislé údržby v objemu 1,1 miliardy Kč.
Návrh řešení Odbor dopravy a silničního hospodářství předkládá mapový podklad - "Páteřní silniční síť kraje Vysočina" a v příloze č. 1 materiálu ZK-03-2006-42 návrh stanovení priorit modernizace "Páteřní silniční sítě kraje Vysočina". Pořadí jednotlivých silnic bylo stanoveno na základě technických dat dané silnice, kde koeficient vychází z podílu sčítání dopravy a šířky komunikace násobeného stavebním stavem komunikace v daném úseku. Sčítání vychází z výsledků pravidelného sčítání dopravy na silniční síti, šířky komunikace z dat Silniční databanky a stavební stav vychází z podkladů fy PavEx.
Odbor dopravy a silničního hospodářství vzhledem k výše uvedenému doporučuje schválit navrženou "Páteřní silniční síť kraje Vysočina" jako základní a rozhodující komunikační spojení významných center osídlení regionu, které zabezpečuje propojení mezi okresy a sousedními kraji a společně s tím schválit pořadí modernizace "Páteřní silniční sítě kraje Vysočina" dle materiálu ZK-03-2006-42, př. 1 na období let 2007 - 2021.
StanoviskaOdbor majetkový souhlasí s návrhem usnesení.
Odbor územního plánování a stavebního řádu - ke komunikacím II. a III. třídy uvedeným v mapové příloze jako "Páteřní silniční síť kraje Vysočina", nemáme zásadních připomínek. Navrhujeme, aby zařazení těchto komunikací do priorit k realizaci odpovídalo významu těchto komunikací podle schválené koncepce dopravy kraje a územního plánu kraje.
Dopravní komise rady kraje přijala usnesení č. 021/02/2006/DK, ve kterém doporučuje radě kraje schválit "Páteřní silniční síť kraje Vysočina".

Rada na svém jednání dne 18. 4. 2006 přijala usnesení č. 0554/12/2006/RK, ve kterém doporučuje zastupitelstvu kraje schválit "Páteřní silniční síť kraje Vysočina", která tvoří základní a rozhodující komunikační spojení významných center osídlení regionu a zabezpečuje propojení mezi okresy a sousedními kraji.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
"Páteřní silniční síť kraje Vysočina", dle materiálu ZK-03-2006-42upr1, př. 2
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor majetkový
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz