Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2006-34

ZK-03-2006-34.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíZK-03-2006-34
NázevStavba protipovodňových opatření v obci Maleč - smlouva o budoucí darovací smlouvě
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá M. Houška
Počet příloh
Popis problémuNa odbor majetkový se obrátila obec Maleč se žádostí o souhlas se vstupem na pozemek ve vlastnictví kraje za účelem budování protipovodňových opatření v obci a dále o uzavření smlouvy o budoucí kupní smlouvě na převod části pozemku, který bude dotčen uvedenou stavbou. Konkrétně se o jedná pozemek vedený ve zjednodušené evidenci - původ PK par. č. 271 v k.ú. Horní Lhotka, obec Maleč. Obec ve své žádosti uvádí, že v uplynulých letech obec postihly záplavy, které způsobily značné škody na majetku jak fyzických osob, tak na majetku obecním. V roce 2007 má být vybudován protipovodňový kanál, investorem této stavby je Zemědělská vodohospodářská správa, Oblast povodí Labe a investice si vyžádá částku cca 30 mil. Kč. Touto stavbou bude dotčen i výše uvedený pozemek. Pro územní řízení postačil obci souhlas se stavbou na předmětném pozemku, který byl vydán usnesením rady kraje 0444/10/2006/RK ze dne 4. 4. 2006.
Pozemek vedený ve zjednodušené evidenci - původ PK par. č. 271 v k.ú. Horní Lhotka, obec Maleč je vlastnictvím kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů, v platném znění a na základě Rozhodnutí MDS ČR č. j. 3796/01-9-KM ze dne 10. 9. 2001 a zřizovací listinou byl dán do správy příspěvkové organizace kraje s názvem Správa a údržba silnic Havlíčkův Brod.
Předmětný pozemek je veden Katastrálním úřadem pro Vysočina, katastrální pracoviště Havlíčkův Brod na LV 289 pro k. ú. Horní Lhotka, obec Maleč.
Návrh řešení Usnesením 0444/10/2006/RK ze dne 4. 4. 2006 vydala rada kraje souhlas se stavbou protipovodňového kanálu budovaného mimo jiné na pozemku vedeném ve zjednodušené evidenci - původ PK par. č. 271 v k.ú. Horní Lhotka, obec Maleč, usnesením shodného čísla bylo schváleno zveřejnění záměru darovat část uvedeného pozemku do vlastnictví obce Maleč. Do dne konání zastupitelstva uplyne zákonná 30-ti denní lhůta pro zveřejnění záměru darování části uvedeného pozemku. OM navrhuje dle žádosti obce Maleč uzavřít smlouvu o budoucí darovací smlouvě, kterou by do vlastnictví obce Maleč byla převedena ta část předmětného pozemku, která bude stavbou zastavěna. Darování je navrhováno v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku z vlastnictví kraje Vysočina, neboť pozemek bude sloužit pro veřejně prospěšnou činnost (stavba protipovodňového kanálu) a nebude předmětem komerčního užívání.
Usnesení předpokládá rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí darovací smlouvě na část dotčeného pozemku do vlastnictví obce.
StanoviskaRada kraje usnesením 0444/10/2006/RK mj. doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout o uzavření smlouvy o budoucí darovací smlouvě, na základě které kraj Vysočina daruje obci Maleč část pozemku vedeného ve zjednodušené evidenci - původ PK par. č. 271 v k. ú. Horní Lhotka, obec Maleč zastavěnou protipovodňovým kanálem.
Správa a údržba silnic Havlíčkův Brod souhlasí s vybudování protipovodňového kanálu mimo jiné i na pozemku vedeném v ZE-původ PK par. č. 271 v k.ú. Horní Lhotka, obec Maleč a souhlasí s darováním části pozemku zastavěného výše uvedenou stavbou do vlastnictví obce Maleč.
Odbor dopravy a silničního hospodářství souhlasí s darováním části pozemku zastavěného protipovodňovým kanálem obci Maleč.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
uzavřít smlouvu o budoucí darovací smlouvě, v níž se kraj Vysočina zaváže darovat obci Maleč část pozemku vedeném ve zjednodušené evidenci - původ PK par. č. 271 v k.ú. Horní Lhotka, obec Maleč za účelem vybudování protipovodňového kanálu.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín červenec 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz