Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2006-05

ZK-03-2006-05.doc  ZK-03-2006-05pr1.doc
Číslo materiálu05
Číslo jednacíZK-03-2006-05
NázevNávrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina v roce 2006
Zpracoval J. Pokorný
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problémuV kraji Vysočina sice není ve srovnání s jinými kraji ČR celkově vysoká kriminalita, ale množí se případy majetkové trestné činnosti, včetně vloupání do budov obecních úřadů nebo budov, které jsou v majetku obcí. V zájmu kraje i obcí by mělo být, aby případné škody byly co nejmenší a proto je třeba i nadále přijímat opatření, která povedou ke snížení nebo alespoň omezení páchání trestné činnosti s dopadem na majetek obcí. Na základě dosavadních zkušeností je snahou kraje Vysočina podpořit a motivovat další obce při zabezpečování a ochraně obecního nemovitého majetku prostřednictvím opatření technické ochrany vedoucí k minimalizaci rizikových podmínek umožňujících páchání trestné činnosti, kterými jsou zejména sociální prostředí, technické podmínky aj. Minimalizací těchto podmínek je sledováno omezení páchání trestné činnosti a omezení velikosti skupiny potenciálních či skutečných pachatelů trestné činnosti.
Účelem poskytovaných finančních prostředků je zajistit podíl kraje Vysočina na ochraně obecního nemovitého majetku, zejména menších obcí, pomocí prvků technické ochrany v rámci situační prevence. Jedná se zejména o budovy, které nejsou užívány k bydlení a dlouhodobě ke komerčním účelům (např. obecní úřady, školy atd.).
Od vyhlášení programu v roce 2004 přijal odbor sekretariátu hejtmana celkem 265 žádostí o dotaci. Schváleno za rok 2004 a 2005 bylo celkem 233 žádostí. Po řádném předložení vyúčtování v souladu se Zásadami pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina byla dotace vyplacena celkem 178 obcím v celkové výši
3 383 296,50 Kč. Jednoznačně se potvrdil předpoklad, že vyhlášení programu motivovalo zejména malé obce k realizaci opatření na ochranu obecního nemovitého majetku. V současné době registruje odbor sekretariátu hejtmana poptávku po opakování dotačního titulu.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana zpracoval návrh "Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina v roce 2006" na podporu opatření přispívajících k omezování majetkové trestné činnosti páchané na obecním nemovitém majetku.
V návrhu Zásad pro rok 2006 jsou na základě zkušeností z předcházejícího období zapracovány formální, formulační a obsahové úpravy. Navrhované úpravy byly mimo jiné vyvolány skutečností, že v případě pěti obcí (Arneštovice, Červená Řečice, Krásná Hora, Krasonice, Mrákotín) došlo vinou administrativního pochybení odboru sekretariátu hejtmana k nevyplacení dotací schválených zastupitelstvem kraje v roce 2005. Právní nárok na vyplacení těchto dotací již obce nemají, nicméně vzhledem k tomu, že obce splnily podmínky zásad, morální nárok na vyplacení dotace přetrvává. Aby obce o tuto dotaci nepřišly, navrhujeme rozšířit Zásady na rok 2006 o ustanovení čl. 8 odst. 1, na základě kterého bude možno dotace z roku 2005 nevyplacené vinou odboru sekretariátu hejtmana vyplatit do 1. 6. 2006. Dále se navrhuje, aby v případě převisu žádostí byly upřednostněny žádosti obcí, které nebyly podpořeny v roce 2005 a aby, podobně jako v roce 2005, byly vyřazeny neúplné žádosti.
V kapitole Požární ochrana a integrovaný záchranný systém, ORJ 1500, § 5311 Bezpečnost a veřejný pořádek rozpočtu kraje je pro účely tohoto dotačního titulu na rok 2006 schválena částka ve výši 1.000.000,- Kč. Na vyplacení dotací obcím, které nebyly zrealizovány v roce 2005 budou použity finanční prostředky, jež byly pro tento účel v celkové výši 170.000,- Kč vyčleněny v souvislosti s rozdělením přebytku hospodaření kraje za rok 2005 na základě usnesení zastupitelstva kraje č. 0017/01/2006/ZK.
Termín podání žádostí je navrhován do 30. června 2006. Následně bude zastupitelstvu kraje na nejbližším zasedání předložen návrh na schválení dotací v konkrétní výši pro jednotlivé obce. Ty pak po podpisu smlouvy předloží vyúčtování projektu v souladu s podmínkami uvedenými ve smlouvě. Po schválení vyúčtování odborem sekretariátu hejtmana bude dotace vyplacena.
StanoviskaEkonomický odbor - připomínky EO byly zapracovány do návrhu Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina v roce 2006. EO navrhuje zpracování obdobných zásad na konci roku 2006 s účinností pro další víceleté období.

Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina souhlasí s předloženým návrhem Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina v roce 2006.

Rada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina v roce 2006 dle materiálu
RK-12-2006-33, př. 1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina v roce 2006 dle materiálu ZK-03-2006-05, př. 1.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín do 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz