Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2006-04

ZK-03-2006-04.doc  ZK-03-2006-04pr1.doc
Číslo materiálu04
Číslo jednacíZK-03-2006-04
NázevŽádost o spolufinancování projektu "Sociálně právní poradenství, ekonomické poradenství a monitoring informací" jehož realizátorem je Sekce romských poradců České republiky
Zpracoval J. Pokorný
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problémuDne 18. 1. 2006 se na kraj Vysočina obrátila Sekce romských poradců České republiky se žádostí o spolufinancování projektu "Sociálně právní poradenství, ekonomické poradenství a monitoring informací". Žádost je přílohou tohoto materiálu. Autor projektu požaduje spoluúčast kraje Vysočina na financování tohoto projektu ve výši 282 809,- Kč (O stejně vysokou částku požádal i Magistrát města Jihlavy. Ověřením na magistrátu bylo zjištěno, že žádost projednalo zastupitelstvo a zamítlo ji).
Z projektu, který předložila Sekce romských poradců ČR odboru sekretariátu hejtmana (vzhledem k rozsáhlosti není projekt přiložen k materiálu, ale je k dispozici na OSH) vyplývá, že je zaměřen na poskytování sociálních služeb v oblasti "poradenství a asistence se zaměřením prioritně na zlepšení sociální situace klientů akceptovatelným způsobem směřující k dalšímu profesnímu vzdělávání a uplatnitelnosti na trhu práce".
Cílovou skupinou je mládež do 26 let, rizikové skupiny dětí a mládeže, senioři, osoby v nepříznivé sociální situaci, příslušníci národnostních menšin, romská komunita. Působnost organizace je celostátní, požadovaná podpora od kraje Vysočina je určena pro občany kraje Vysočina.
V kraji Vysočina by měla být, dle předloženého projektu, přímo v krajském městě Jihlava zřízena poradna. Dopad projektu by měl být směrován na oblast s vysokou koncentrací romského obyvatelstva a vysokou mírou nezaměstnanosti. Aktivity vedoucí ke snížení nezaměstnanosti budou typu - organizace (zprostředkování) rekvalifikačních kurzů, konzultací, besed a získávání komunikačních dovedností u cílové skupiny.
Sekce vytvoří ve svých poradnách pracovní místa pro místní Romy. Předpokládá se, že v Jihlavě budou v poradně zaměstnané dvě pracovnice.
Návrh řešení V tomto případě se jedná o projekt, který zamýšlí uskutečňovat obdobné služby, které již několik let v kraji existují a realizují je instituce či NNO (úřady práce, vzdělávací instituce, občanské poradny, organizace zaměřující se na sociální práci s cílovou skupinou národnostních menšin).
Problematiku nezaměstnanosti uchazečů o zaměstnání ze znevýhodněného sociokulturního prostředí řeší usnesení vlády č. 1573/05, které ukládá ministru práce a sociálních věcí přijmout patřičná opatření. Dále je usnesením vlády č. 607/04 ministru práce a sociálních věcí uloženo v bodě 7. realizovat na místní úrovni - v rámci aktivní politiky zaměstnanosti - cílená opatření pro uchazeče o zaměstnání z odlišného sociokulturního prostředí, tj. zejména pro příslušníky romských komunit. MPSV ČR tyto úkoly plní prostřednictvím Služby zaměstnanosti (úřady práce), které mají, mimo jiné, cílené programy i pro příslušníky romské komunity evidované v registru nezaměstnaných.
Při zohlednění výše uvedených skutečností se projekt "Sociálně právní poradenství, ekonomické poradenství a monitoring informací" jeví pouze jako rozšiřující stávající nabídku služeb v oblasti zaměstnanosti, bez přínosu inovativních konkrétních kroků či vazeb přímo na zaměstnavatele, které by vedly k naplnění cílů uvedených v projektu, což je zvýšení zaměstnanosti cílové skupiny.
Navrhuje se zastupitelstvu kraje zamítnout žádost Sekce romských poradců České republiky o spolufinancování projektu "Sociálně právní poradenství, ekonomické poradenství a monitoring informací".
StanoviskaRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje zamítnout žádost o spolufinancování projektu "Sociálně právní poradenství, ekonomické poradenství a monitoring informací" jehož realizátorem je Sekce romských poradců České republiky dle materiálu RK-10-2006-54, př. 1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
zamítá
žádost o spolufinancování projektu "Sociálně právní poradenství, ekonomické poradenství a monitoring informací" jehož realizátorem je Sekce romských poradců České republiky dle materiálu ZK-03-2006-04, př. 1.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 16. 5. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz