Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2006-76

ZK-02-2006-76.doc  ZK-02-2006-76pr1.doc  ZK-02-2006-76pr2.doc
Číslo materiálu76
Číslo jednacíZK-02-2006-76
NázevZměna Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací kraje Vysočina
Zpracoval J. Mikyna, I. Olšanová
Předkládá I. Rohovský
Počet příloh
Popis problémuPodle ustanovení § 4 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o vodovodech a kanalizacích"), kraj v samostatné působnosti zajišťuje zpracování plánu rozvoje vodovodů a kanalizací pro své území a schválí ho nejdéle na dobu 10 let.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací kraje Vysočina (dále jen "PRVKUK") byl schválen zastupitelstvem kraje dne 29.09.2004 usnesením číslo 330/05/2004/ZK.
Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství eviduje od počátku roku 2006 podané žádosti obcí o změnu PRVKUKu. Z podaných žádostí byl vypracován přehledný materiál a zpracovatel PRVKUKu, tj. AQUA PROCON s.r.o. Brno, byl požádán o vypracování odborného posouzení k jednotlivým žádostem. Toto posouzení zpracovatele je v příloze č. 2 předkládaného materiálu.
O vyjádření bylo požádáno Ministerstvo zemědělství, které bylo spoluobjednatelem PRVKUKu a je ústředním orgánem na úseku vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu. I přes veškerou snahu a opakovanou urgenci se nepodařilo toto vyjádření zajistit. Vzhledem k tomu, že schvalování změny PRVKUKu je zákonem svěřeno kraji v samostatné působnosti a odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství nemá pochyby o odůvodněnosti předkládaných změn, je materiál předkládán i při absenci vyjádření Ministerstva zemědělství.
Návrh řešení Z odborného posouzení zpracovatele PRVKUKu i krajského úřadu, odboru lesního a vodního hospodářství a zemědělství vyplývá následující:
- Žádosti obcí Nadějov a Vepřová se týkají řešení problémů se zajištěním pitné vody pro obyvatele těchto obcí. Proto vzhledem ke všem okolnostem byly žádosti posouzeny kladně a doporučuje se změna PRVKUKu (viz. příloha č. 1 předkládaného materiálu).
- Žádosti obcí Záblatí a Osová Bitýška se týkají změny ve způsobu čištění odpadních vod a časového posunu v době platnosti PRVKUKu.
Podrobné zdůvodnění a posouzení je uvedeno přílohách tohoto materiálu:

Příloha č. 1 Posouzení krajského úřadu ke změnám PRVKUKu
Příloha č. 2 Posouzení zpracovatele PRVKUKu k připomínkám svazku, měst a obcí poda-ných do 03/2006
Příloha č. 3 V této chvíli není k dispozici, po jejím obdržení bude dodatečně předložena.
StanoviskaOdbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Z pohledu našeho odboru lze konstatovat, že požadavky na realizaci a časový posun v oblasti zásobování pitnou vodou lze akceptovat a změny doporučit zastupitelstvu kraje ke schválení.
Rovněž intenzifikaci a rozšíření stávající ČOV Osová Bitýška a časový posun pro realizaci této stavby, lze doporučit zastupitelstvu kraje ke schválení vzhledem k vyčerpání stávající kapacity ČOV a tím nemožnosti dalšího rozvoje obcí Osová Bitýška a Záblatí.

Odbor regionálního rozvoje:
Odbor regionálního rozvoje souhlasí s navrhovanou změnou Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací kraje Vysočina.

Odbor životního prostředí
Odbor životního prostředí se ztotožňuje s vyhodnocením a návrhem OLVHZ k předloženým změnám PRVKUKu.

V Rada kraje materiál projednala na svém zasedání č. 08/2006 dne 14. 03. 2006 a doporučila zastupitelstvu kraje usnesením č. 1192/28/2005/RK ke schválení ve znění materiálu př. 1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
o schválení žádostí obcí na změny Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací kraje Vysočina ve znění materiálu ZK-02-2006-76, př. 1.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 20. 04. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz