Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2006-53

ZK-02-2006-53.doc  ZK-02-2006-53pr1.doc  ZK-02-2006-53pr2.doc
Číslo materiálu53
Číslo jednacíZK-02-2006-53
NázevNávrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na dětská dopravní hřiště, návrh na provedení rozpočtového opatření - zajištění finančních prostředků na systémové dotace obcím pro dětská dopravní hřiště v kraji Vysočina
Zpracoval M. Olšan
Předkládá Václav Kodet
Počet příloh
Popis problémuOblast lidského činitele zásadním způsobem ovlivňuje úroveň bezpečnosti silničního provozu. Jedna z možností, jak připravit člověka k účasti na silničním provozu, je poskytnout mu odpovídající vzdělání. Pro školní a předškolní mládež, jako jednu z nejrizikovějších skupin účastníků silničního provozu, je nejúčinnější formou tohoto vzdělání výuka a výcvik na dětských dopravních hřištích. Na území kraje Vysočina je 9 dětských dopravních hřišť. Vzhledem k organizaci dopravní výchovy na školách a organizaci dopravních soutěží pro mládež je nezbytné, aby bylo alespoň jedno dětské dopravní hřiště ve správním obvodu každé obce s rozšířenou působností. Vybavení dopravních hřišť by navíc mělo odpovídat stupni vybavení silniční sítě. Naprostá většina současných dětských dopravních hřišť na území kraje pochází ze 70. let a po dobu jejich existence nebyly na jejich údržbu, opravy a modernizaci vynakládány téměř žádné finanční prostředky. Území kraje je dětskými dopravními hřišti pokryto nesouměrně a pro velkou část dětí jsou v podstatě nedostupná (ZK-02-2006-53, příloha č. 2). Obce, v jejichž vlastnictví se dětská dopravní hřiště nachází, však na jejich opravy, rekonstrukce, modernizace nebo výstavbu nemají dostatečné množství finančních prostředků. S žádostí o finanční podporu se proto obrací na kraj.
Návrh řešení Provádět prevenci v oblasti bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích, do které spadá i dopravní výchova mládeže, ukládá zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, krajským úřadům a obecním úřadům s rozšířenou působností. Z analýzy provádění dopravní výchovy na školách v kraji, technického stavu dětských dopravních hřišť a jejich pokrytí na území kraje vyplynul závěr, že je nutné provést rekonstrukci a modernizaci všech dopravních hřišť v kraji a postavit nová dopravní hřiště na území obcí s rozšířenou působností Pacov, Humpolec, Světlá nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Chotěboř, Nové Město na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem, Velké Meziříčí a Telč, kde v současnosti nejsou. S ohledem na výši finančních nákladů a na spádovou funkci těchto zařízení je vhodné, aby se na financování fáze výstavby a modernizace dětských dopravních hřišť podílel kraj Vysočina. Cílem je provádět dopravní výchovu a dopravní soutěže předškolní a školní mládeže na dostupných dopravních hřištích odpovídajících současnému standardu vybavení, jako prostředek ke zvyšování právního vědomí této kategorie rizikových účastníků silničního provozu. Perspektivně se tato opatření odrazí na dostatečném akceptování významu bezpečnosti silničního provozu těchto občanů jako řidičů s cílem dosáhnout nápravy současného negativního stavu. Na obcích bude kromě požadované finanční spoluúčasti ponecháno financování fáze provozu a běžné údržby dopravních hřišť. S žádostí o finanční podporu se na odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu obrátily města Pelhřimov, Třebíč, Moravské Budějovice, Světlá nad Sázavou, Jaroměřice nad Rokytnou a obec Strážek. Ve schváleném rozpočtu kraje Vysočina na rok 2006 nebylo s finanční podporou na výstavbu a modernizaci dětských dopravních hřišť uvažováno.
Rada kraje doporučuje zastupitelstvu kraje schválit "Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na dětská dopravní hřiště" uvedené v příloze č. 1 ZK-02-2006-53 a provedení rozpočtového opatření spočívající v povýšení rozpočtu výdajů kapitoly Doprava, § 2223 Bezpečnost silničního provozu o částku 1 500 000,- Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j.n., položky Nespecifikovaná rezerva o částku 1 500 000,- Kč za účelem poskytnutí dotace obcím podle výše uvedených "Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na dětská dopravní hřiště".
StanoviskaRada kraje usnesením č. 0290/07/2006/RK ze dne 7.3.2006 doporučila zastupitelstvu kraje navrhovaná opatření schválit.
Odbor školství mládeže a sportu: odbor souhlasí a podporuje navržená opatření.
Odbor ekonomický souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením. Po vyhodnocení žádostí je třeba, aby zastupitelstvo kraje rozhodlo o poskytnutí dotací jednotlivým obcím. Aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva je 101 270 tis. Kč.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
* "Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na dětská dopravní hřiště" uvedené v materiálu ZK-02-2006-53, př. 1;
* povýšení rozpočtu výdajů kapitoly Doprava, § 2223 Bezpečnost silničního provozu o částku 1 500 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j.n., položky Nespecifikovaná rezerva o částku 1 500 tis. Kč za účelem zajištění finančního krytí dotací obcím na dětská dopravní hřiště.
Odpovědnost ODSH, OE
Termín 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz