Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2006-43

ZK-02-2006-43.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíZK-02-2006-43
NázevSmlouva o partnerství pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava
Zpracoval3 Smlouva o partnerství pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava pro: jednání zastupitelstva kraje č. 02/2006 dne 28. 3. 2006 zpracovali: M. Černý, M. Kršňáková, V. Kotrbová, T. Čihák
Předkládá M. Černá
Počet příloh
Popis problémuVýzkum, vývoj a inovace jsou slova, která se v poslední době skloňují snad všemi pády. Je zřejmé, že ekonomika státu, potažmo regionu se bez kvalitních podmínek pro provádění základního, ale i aplikovaného výzkumu s potenciálem pro vznik inovativních produktů firem jen stěží obejde.
I proto se v Operačním programu Průmysl a podnikání na léta 2004-2006 (jeden z pěti operačních programů sloužících k podpoře rozvojových projektů za pomoci evropských strukturálních fondů) objevuje dílčí program Prosperita, jehož cílem je podpora vzniku a rozvoje podnikatelských inkubátorů, technologických parků a center pro transfer technologií. Na projekt obsahující stavební práce je možno z programu získat dotaci ve výši až 75 % uznatelných nákladů a současně maximálně 150 mil. Kč.
Od zástupců zprostředkujícího subjektu pro Operační program Průmysl a podnikání (dále jen "OPPP"), agentury CzechInvest, máme neoficiální informaci, že pokud má mít projekt podaný do programu Prosperita reálnou šanci na schválení, musí být na regionální kancelář CzechInvestu podán do konce března 2006. Počátkem dubna 2006 bude totiž zasedat Monitorovací výbor OPPP, který s největší pravděpodobností rozhodne o přesunu finančních prostředků z programu Prosperita do jiných programů, kde je v součastné době velký převis projektů. Ministerstvo průmyslu a obchodu se zcela pochopitelně snaží dosáhnout toho, aby se mu podařilo zajistit pokud možno absolutní vyčerpání všech finančních prostředků z Evropského fondu regionálního rozvoje určených pro OPPP.
Ve všech krajích ČR kromě Karlovarského, Královéhradeckého a Libereckého byl již alespoň jeden projekt do programu Prosperita podán.
Důležitost podání a schválení projektu tohoto typu je umocněna skutečností, že v příštím programovacím období 2007-2013 budou podporovány především projekty řešící provoz center s již vybudovanou infrastrukturou.
Návrh řešení
Stanoviska
Návrh usnesení
Odpovědnost
Termín06-43
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz