Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2006-05

ZK-02-2006-05.doc  ZK-02-2006-05pr1.doc
Číslo materiálu05
Číslo jednacíZK-02-2006-05
NázevSmlouva o spolupráci mezi Nitranským samosprávným krajem a krajem Vysočina
Zpracoval L. Seidl
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problémuPředstavitelé kraje Vysočina vyjádřili zájem o nalezení vhodného partnerství s krajem ležícím ve Slovenské republice. Za možného partnera byl vytipován Nitranský samosprávný kraj (dále jen NSK). Během roku 2005 došlo k několika setkáním hejtmana kraje Vysočina s tehdejším předsedou NSK, panem Doc. Ing. Milanem Belicou, PhD. Oba představitelé krajů se setkali také při příležitosti podpisu smlouvy o spolupráci mezi regionem Champagne-Ardenne a NSK v 2. polovině června 2005 v Nitře.
Podle § 35 odst. 2 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), je zastupitelstvu vyhrazeno rozhodovat o spolupráci kraje s jinými kraji a o mezinárodní spolupráci.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana vidí velký potenciál ve spolupráci Vysočiny s NSK zejména ve společném partnerství obou krajů s regionem Champagne-Ardenne. Prioritní oblasti spolupráce jsou navrženy podobně jako ve smlouvě s regionem Champagne-Ardenne. Smyslem uzavření Smlouvy je nastavení základních principů komunikace a spolupráce,
a zároveň pojmenování prioritních oblastí spolupráce.
Slovenská strana vyjádřila opakovaně zájem o úzkou spolupráci s Vysočinou. Naposledy se tak vyjádřil ve svém dopise z 2. 1. 2006 pan Doc. Ing. Milan Belica, PhD., znovu zvolený předseda NSK (volby v listopadu 2005).
Předkládaná smlouva byla jako návrh zaslána slovenské straně ke schválení. V současné době je také projednávána v příslušných orgánech. Dle informací kompetentních pracovníků Sekretariátu předsedy NSK by již nemělo dojít k dalším změnám textu smlouvy. Současně byl OSH informován o tom, že všechny nutné kroky schvalovacího procesu slovenské strany budou včas absolvovány a ke společnému slavnostnímu podpisu smlouvy by tak mohlo dojít 19. dubna 2006, tedy současně se slavnostním podpisem Smlouvy o spolupráci s regionem Champagne-Ardenne.
Zmíněná návštěva by měla být příležitostí pro osobní kontakt mezi nejvyššími představiteli všech zmíněných regionů, nemělo by chybět představení kraje Vysočina a seznámení se s představiteli kraje Vysočina. Během dvoudenní návštěvy proběhne jednání týkající se další konkretizace témat pro vzájemnou spolupráci.
Příloha 1 materiálu ZK-2-2006-05 obsahuje české znění smlouvy s NSK.
StanoviskaRada kraje doporučuje usnesením 0315/07/2006/RK zastupitelstvu kraje schválit Smlouvu o spolupráci mezi Nitranským samosprávným krajem a krajem Vysočina dle materiálu
RK-07-2006-56, př. 1.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
o spolupráci s Nitranským samosprávným krajem dle smlouvy o vzájemné spolupráci
ZK-02-2006-05, př. 1.
Odpovědnost OSH
Termín duben 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz