Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2008-24

RK-24-2008-24.doc  RK-24-2008-24pr1.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-24-2008-24
NázevStavební záměr Ústav sociální péče Ledeč nad Sázavou - rekonstrukce, sociální zařízení
Zpracoval P. Kolář, J. Bína
Předkládá P. Kolář, V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuJedná se záměr vybudování sociálních zařízení na pokojích ÚSP Ledeč nad Sázavou a využití celé budovy pro potřeby ÚSP.
Kraj Vysočina zřizuje Ústav sociální péče Ledeč nad Sázavou, příspěvkovou organizaci. Organizace užívá ke své činnosti panelový objekt v lokalitě Háj u Ledče nad Sázavou. Objekt byl dodatečně přistavěn v roce 1990 k původnímu areálu nemocnice a je ním provozně propojen. Přístavba byla původně plánována jako rozšíření kapacit tehdejší léčebny dlouhodobě nemocných. Ve fázi hrubé stavby byla výstavba přerušena a tehdejší Okresní úřad Havlíčkův Brod ji později dokončil pro jiný účel - přestěhování ÚSP z obce Rozsochatec. V té době bylo také dohodnuto využití posledního podlaží pro LDN. Objekt má 5 nadzemních podlaží, z toho je poslední podlaží pronajato privátní zdravotnické společnosti Nemocnice Ledeč - Háj, spol. s r.o. Ta zde zajišťuje část provozu LDN - 32 lůžek následné zdravotní péče.
Dle resortu sociálních věcí objekt nesplňuje požadavky na zajištění samostatných sociálních zařízení na jednotlivých pokojích a v současné době nejsou dodrženy počty lůžek na pokojích dle kolaudačního rozhodnutí. Na OM se obrátil člen rady kraje Jiří Vondráček se žádostí o zpracování podkladů pro prověření možnosti realizace a finanční náročnosti rekonstrukce objektu spočívající v zajištění samostatných sociálních zařízení jako součástí jednotlivých pokojů pro klienty a to do konce května 2008. OM zajistil v požadovaném termínu zpracování studie, která navrhuje vytvoření hygienických jader v pokojích obsahujících WC, sprchu a umyvadlo. Současně OM předpokládá výměnu oken v celém objektu. Sávající okna jsou dřevěná, původní a nevyhovují tepelně. OM již realizoval zateplení fasády objektu kontaktním systémem. Předpokládané stavební náklady jsou studií vyčísleny na 6,993 mil. Kč.
Návrh řešení Návrh usnesení předpokládá schválení stavebního záměru Ústav sociální péče Ledeč nad Sázavou - rekonstrukce, sociální zařízení. Zřízením sociálních zařízení na jednotlivých pokojích bude splněn požadavek resortu sociálních věcí. Záměr předpokládá využití celé budovy pro potřeby ÚSP - tedy výpověď stávajícímu nájemci posledního patra. Dispozičně studie navrhuje 31 třílůžkových pokojů a 8 dvoulůžkových pokojů, tedy celkovou kapacitu 109 lůžek. Nová okna zajistí dokončení zateplení objektu a přispějí k úsporám energie. V případě rozhodnutí o zajištění požadavku na vybudování sociálních zařízení na pokojích a schválení stavebního záměru by projektová dokumentace na akci byla zařazena do návrhu rozpočtu pro rok 2009 a v roce 2010 by akce mohla být realizována se započetím vlastní stavby v dubnu 2010.
Páté nadzemní podlaží budovy je pronajato zdravotnickému zařízení (léčebně dlouhodobě nemocných) na základě smlouvy, jejíž platnost byla prodloužena na po 31. 12. 2003 o dalších pět let s možností výpovědi s tříměsíční výpovědní lhůtou. Smluvní vztah může být ukončen k 31. 12. 2008 s tím, že z důvodu právní jistoty by měla být nejpozději 31. 9. 2008 předána nájemci výpověď. Pro zahájení stavby v dubnu 2010 je potřebné předání pátého patra nejpozději 31. 3. 2010. To nám umožňuje respektovat potřebu nájemce nejvyšší patro budovy do této doby užívat. Navrhujeme příspěvkové organizaci uložit uzavření dodatku nájemní smlouvy s prodloužením její účinnosti do 31. 3. 2010, kdy musí být páté nadzemní podlaží předáno. Toto prodloužení bylo s nájemcem telefonicky projednáno. Pokud nedojde k uzavření dodatku bude úkolem příspěvkové organizace smlouvu včas vypovědět, aby nájemní vztah byl ukončen 31. 12. 2008.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
stavební záměr Ústav sociální péče Ledeč nad Sázavou - rekonstrukce, sociální zařízení dle materiálu RK-24-2008-24 př. 1;
ukládá
* členu rady kraje Jiřímu Vondráčkovi informovat město Ledeč nad Sázavou a společnost Nemocnice Ledeč - Háj, spol. s r. o. o záměru kraje na další využití budovy a o předpokládaném ukončení nájemního vztahu k poslednímu podlaží budovy č. p. 1253 Ledeč nad Sázavou;
* krajskému úřadu zapracovat do návrhu rozpočtu kraje Vysočina pro rok 2009 zajištění projektové přípravy stavebního záměru Ústav sociální péče Ledeč nad Sázavou - rekonstrukce, sociální zařízení ;
* Ústavu sociální péče Ledeč nad Sázavou, příspěvkové organizaci, zajistit uzavření dodatku nájemní smlouvy o nájmu nebytových prostor v pátém nadzemním podlaží s prodloužením její účinnosti do 31. 3. 2010, kdy musí být páté nadzemní podlaží předáno pronajímateli a ukončit k 31. 12. 2008 uvedený nájemní vztah výpovědí podanou nejpozději 31. 3. 2010 v případě, že nebude do 31. 3. 2010 dodatek uzavřen.
Odpovědnost Jiří Vondráček, OSVZ, OM, OE, ředitel Ústavu sociální péče Ledeč nad Sázavou, příspěvkové organizaci,
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz