Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2008-49

RK-23-2008-49.doc  RK-23-2008-49pr1.doc  RK-23-2008-49pr2.xls  RK-23-2008-49pr3.xls
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-23-2008-49
NázevNávrh na řešení na řešení nevyhovujícího stavu stravovacího provozu v pobočce Domova pro seniory Třebíč, Koutkova - Kubešova, příspěvkové organizaci
Zpracoval J. Bína, P. Čermák
Předkládá V. Švarcová, P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuDomov pro seniory Třebíč, Koutkova - Kubešova, příspěvková organizace poskytuje své služby v Třebíči v hlavním objektu na Koutkově ulici a v pobočce na Kubešově ulici. V současné době jsou oba objekty vybaveny stravovacím provozem včetně varny, ale stravovací provoz na Kubešově ulici nevyhovuje hygienickým normám. Situace vyžaduje přijetí řešení prostřednictvím stavební akce, která povede k zabezpečení stravovacího provozu v souladu s hygienickými předpisy. Tato stavební akce byla schválena v příloze M2 rozpočtu kraje na rok 2008. Zároveň majetkový odbor zadal vypracování dvou variant zabezpečení stravy v domově na Kubešově ulici. Pro představu uvádíme půdorysná řešení obou variant v materiálu RK-23-2008-49, př. 1.
První varianta je rekonstrukce stávajícího stravovacího provozu se zachováním varny na Kubešově ulici. Orientační rozpočet této varianty uvádíme v materiálu RK-23-2008-49, př. 2 a jeho hrubý odhad činí 6 570 tis. Kč.
Druhá varianta je přestavba stravovacího provozu na Kubešově ulici na pouhou výdejnu stravy s tím, že do ní bude teplá strava dovážena z varny na Koutkově ulici. Orientační rozpočet této varianty uvádíme v materiálu RK-23-2008-49, př. 3 a jeho hrubý odhad činí 5 832 tis. Kč.
Návrh řešení Navrhujeme zabezpečit stravu v objektu na Kubešově ulici vybudováním výdejny a dovozem stravy ze stravovacího provozu na Koutkově ulici. Z hlediska nákladů na realizaci stavební akce je vybudování výdejny odhadem asi o 10 % levnější než varianta se zachováním varny. V případě výdejny je další výhodou skutečnost, že se provozně vejde do 1. nadzemního podlaží, zatímco provoz varny by byl rozložen v 1. nadzemním a v 1. podzemním podlaží. Volbou varianty s výdejnou lze získat nové provozní prostory v suterénu k případnému dalšímu využití. Z provozního hlediska bude mít výdejna výrazně nižší energetickou náročnost na provoz vzduchotechniky a lze očekávat i snížení celkové personální náročnosti zabezpečení stravy v objektu na Kubešově ulici, ale rozsah úspory se projeví až v rámci skutečného provozu. Na druhou stranu je třeba počítat s náklady na zabezpečení převozu stravy mezi objekty a s rizikem zdržení při přepravě v zimních měsících. Organizačně bude zabezpečení stravy složitější, ale neočekáváme problémy spojené s organizační zajištěním. S převozem stravy mezi objekty máme dobré zkušenosti v dalších čtyřech zařízeních (DD Ždírec, DD Humpolec, DD Havlíčkův Brod a ÚSP Jinošov). Ve výdejně stravy je možné provozně zajistit i výdej snídaní a studených večeří.
Po posouzení všech výše uvedených skutečností považujeme schválení zabezpečení stravy v objektu na Kubešově ulici prostřednictvím výdejny s dovozem z varny na Koutkově ulici za vhodnější variantu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zabezpečení stravy v Domově pro seniory Třebíč, Koutkova - Kubešova v objektu na Kubešově ulici prostřednictvím výdejny stravy s dovozem stravy z varny na Koutkově ulici.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor majetkový
Termín 30. 6. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz