Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2008-88

RK-22-2008-88.doc
Číslo materiálu88
Číslo jednacíRK-22-2008-88
NázevNávrh rozpočtového opatření na kapitole Zdravotnictví na rok 2008
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší návrh na poskytnutí dotace pro Nemocnici Havlíčkův Brod, p. o. na mimořádné odměny pro zaměstnance za realizaci procesu akreditace.

Usnesením č.1056/23/2007/RK rada kraje vzala na vědomí informaci o projektu "Zavedení národních akreditačních standardů" v nemocnicích zřizovaných krajem Vysočina s termínem splnění do 31. 12. 2008.
Celý proces akreditace má své opodstatnění, protože poskytování zdravotní péče je zatíženo možným výskytem mnoha chyb, které v některých případech vedou k fatálním následkům. Zdravotník je denně konfrontován se skutečností nutnosti rychlých rozhodnutí vždy s dopadem plné právní odpovědnosti. Je trvale pod tlakem pracovního přetížení, nevyspání, informací. Akreditace ukazuje pravidla, umožňuje kontrolu nad jejich dodržováním, chrání pacienta i zdravotnický personál před složitým dokazováním při právních sporech.
Pro rok 2008 kraj vyčlenil ve svém rozpočtu až 4 mil. Kč na proces akreditace. Z této částky
bylo již 819,74 tis. Kč použito na nákup identifikačních náramků pro všechny hospitalizované pacienty. Zbylé finanční prostředky budou použity na náklady akreditačních šetření (předpokládá se, že tyto náklady v každé nemocnici dosáhnou výše cca 400 - 450 tis. Kč) a na další náklady, které s akreditací přímo souvisí (rozpis nákladů Nemocnice Havlíčkův Brod je uveden v příloze RK-22-2008-88, př. 1).
Návrh řešení V Nemocnici Havlíčkův Brod, p. o. byla sestavena skupina pro akreditaci vedená manažerkou kvality, která se intenzivně věnovala procesu přípravy k akreditačnímu šetření. Závěrečné šetření proběhlo začátkem června 2008. Komisaři doporučili Spojené akreditační komisi udělit akreditaci na dobu 3 let bez připomínek.
Nemocnice celý proces akreditace zvládla v rekordně krátké době za velkého úsilí všech zaměstnanců. Vzhledem k tomu se radě kraje navrhuje poskytnout nemocnici finanční příspěvek ve výši 2 000 tis. Kč na odměny pro zaměstnance.
Konkrétní rozdělení příspěvku pro jednotlivé zaměstnance bude plně v kompetenci ředitele.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření. Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 2. 7. 2008 je 11 474 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout neinvestiční dotaci ve výši 2 000 tis. Kč pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci, IČ 00179540 na mimořádné odměny pro zaměstnance za realizaci procesu akreditace;
schvaluje
* v rámci výdajové časti rozpočtu kraje a kapitoly Zdravotnictví zvýšení § 3522 - Ostatní nemocnice a položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 2 000 tis. Kč s určením pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 2 000 tis. Kč;
* navýšení závazného ukazatele "Příspěvek na provoz" pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci o 2 000 tis. Kč na mimořádné odměny pro zaměstnance za realizaci procesu akreditace;
* navýšení závazného ukazatele "Limit prostředků na platy" pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci o 2 000 tis. Kč na mimořádné odměny pro zaměstnance za realizaci procesu akreditace;
ukládá
řediteli Nemocnice Havlíčkův Brod, p. o. informovat zřizovatele o způsobu rozdělení dotace.
Odpovědnost OSVZ, odbor ekonomický
Termín 2008- 12- 31
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz