Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2008-73

RK-22-2008-73.doc  RK-22-2008-73pr1.xls
Číslo materiálu73
Číslo jednacíRK-22-2008-73
NázevProstory pro výuku Vyšší odborné školy a Střední odborné školy zemědělsko-technické Bystřice nad Pernštejnem
Zpracoval K. Ubr
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál informuje o celkové situaci prostorového zajištění výuky Vyšší odborné školy a Střední odborné školy zemědělsko-technické Bystřice nad Pernštejnem (dále jen "SŠ") a navrhuje další postup.

OŠMS obdržel z OM informaci o nevyhovujícím stavu kanalizace v dílnách pro praktický výcvik v ulici Nádražní. Kanalizace je svedena do kanalizace jiného vlastníka, který na základě požadavku orgánu životního prostředí požádal o připojení na městskou kanalizaci. SŠ navrhla pro dočasné řešení situace využít existující jímku. Dle sdělení MO je situace natolik vážná, že vyžaduje brzké řešení. Odhad nákladů na opravu a připojení kanalizace činí 1 mil. Kč, k tomu další náklady na opravu porušených zpevněných ploch (cca 3 - 4 mil. Kč). V prostorách dílen je v nájmu firma, která zajišťuje část praktické výuky učňů v automobilních oborech.
SŠ zajišťuje teoretickou výuku mimo jiné v jedné z budov na ulici Příční (4 učebny, šatny, zázemí pro učitele). V tomto areálu se nachází dvě budovy, z nichž jedna byla již před několika lety darována městu za účelem vytvoření prostor pro městský úřad. S ohledem na soustředění městského úřadu do prostor v ulici Příční požádalo město o převedení i budovy, v níž nyní probíhá výuka.
Část praktické výuky probíhá v areálu v obci Domanín, vzdáleném cca 2 km.
K zajištění vzdělávání a školských služeb (stravování, ubytování) využívá škola celkem 10 budov, k tomu má ve správě bytový dům se 4 byty. Škola předložila návrh na komplexní řešení situace spočívající v přestavbě a výstavbě nových prostor v areálu školy v ulici Dr. Veselého a po té opuštění většiny odloučených pracovišť. Přehled budov a předběžný záměr jejich využití v budoucnosti je uveden v materiálu RK-22-2008-73, př. 1.
Koncepční řešení podporuje i OŠMS a OM a v této věci proběhlo jednání s vedením školy. Na jednání byla projednána možnost opustit dílny v ulici Nádražní (odhad prodejní ceny 5 mil. Kč), dále pak opuštění internátu Pod Horou (odhad prodejní ceny 4 mil. Kč) a prodej bytového domu (odhad prodejní ceny 1,8 mil. Kč). Prodejem všech tří budov by kraj mohl získat část prostředků na zajištění nových prostor. Vedení školy zpracovalo k tomuto navrženému postupu podrobnější informace a je připraveno realizovat potřebné kroky. Vzhledem ke stavu kanalizace a k riziku úniku ropných látek byla již předána výpověď z nájmu firmě, která část prostor v ulici Nádražní využívá.
Návrh řešení OŠMS navrhuje radě kraje uložit OŠMS a OM předložit radě kraje záměr na koncepční řešení prostorových podmínek výuky SŠ (s výjimkou areálu školního statku) a zohlednit v něm technický stav a dostupnost budov a žádost města o uvolnění budovy v ulici Příční. OŠMS navrhuje již během podzimu 2008 opustit a nabídnout k prodeji internát Pod Horou a bytový dům.
StanoviskaOdbor majetkový:
Nedoporučuje z hlediska účelně vynaložených prostředků a majetkoprávních vztahů k sousedním objektům vynakládat prostředky na opravu kanalizace v ulici Nádražní.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
OŠMS a OM předložit radě kraje návrh záměru na koncepční řešení prostorových podmínek výuky Vyšší odborné školy a Střední odborné školy zemědělsko-technické Bystřice nad Pernštejnem.
Odpovědnost OŠMS, OM
Termín do 30. 9. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz